Felduzzasztják a mezőnyt a vb-n

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyhangú döntése értelmében a világbajnokság mezőnyét 2026-tól a jelenlegi 32 csapatról 48-ra növelik. Mindez azt jelenti, hogy a FIFA az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) hasonlóan bővítésben gondolkodott, hogy minél több ország tudjon részt venni a legrangosabb eseményeken, de persze mindez pénzügyileg is kecsegtetőbb struktúra a szövetség számára.

Az előzetes számítások szerint a bevétel csaknem 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet. Noha a költségek 300 millióval gyarapodhatnának, - így elérhetnék a 2,3 milliárd dollárt - a lehetséges nyereség viszont 640 millió dollár lenne.

A lebonyolítási rendszer biztosan megváltozik, 16 háromcsapatos csoportot hoznak létre, s ezekből az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A létszám bővülése egyúttal azzal is jár, hogy a korábbi 64 mérkőzés helyett 80-at rendeznek, ám a végső győztes ugyanúgy hét meccset játszik majd, ahogyan eddig is. A világbajnokságot 32 nap alatt akarják lebonyolítani, tehát a torna hossza nem nő, csupán a program sűrűsödik.

Az első tornán, 1930-ban még csupán 13 csapat vett részt, majd egy ideig 13, 15 és 16 válogatott között mozgott a létszám. 1954-től 16 gárda viaskodott egymással, 1982-ben 24-re bővítették a létszámot, 1998-ban pedig 32-re.

Több fontos kérdés azonban még tisztázatlan: a kontinentális szövetségek hány rajthelyet kapnak, azaz a további 16 induló melyik kontinensről érkezik majd. Továbbá arról sem döntöttek, hogy a csoportszakaszban megszűnjön-e a döntetlen, ugyanis a FIFA elnöke, Gianni Infantino korábban felvetette, hogy egyenlő állás esetén büntetőpárbajban dőljön el a párharc, ezzel is izgalmasabbá téve a viadalt.

Szerző

Bognár is csatlakozik

Amit hetek óta rebesgettek a magyar sportsajtóban, azt tegnap hivatalosan is bejelentették: a Ferencváros labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását a DVTK-tól érkező 25 esztendős középpályása, Bognár István.

Az élvonalban a diósgyőri éveket megelőzően a Mezőkövesdben futballozó játékos 2016-ban tagja volt a magyar labdarúgó-válogatott bő keretének is. „Nem sokszor adódik egy játékos életében hasonló lehetőség, ennek is köszönhető, hogy végül a Ferencvárosba igazoltam – nyilatkozta a klub honlapjának az ötvenszeres válogatott Bognár György fia. – Elsődleges célom, hogy bekerüljek a csapatba. Nyilván tudom, hogy ezért minden edzésen meg kell majd küzdenem, erre fel vagyok készülve” – közölte.

Bognár István fővárosba költözésével egyidejűleg a zöld-fehérektől Borsodba távozott Busai Attila – a középpályás szerződtetését szintén kedden jelentették be Miskolcon. „Busai Attilát már korábban is szerette volna a DVTK szerződtetni - nyilatkozta Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója. – Személye Horváth Ferenc szerint erősítést jelent a csapat számára, a szerződtetésének pedig én magam is kifejezetten örülök, hiszen az MTK-ban nevelkedett, ezért képzett, több poszton is bevethető labdarúgóról van szó. Több olyan csapatrészben is a segítségünkre lehet, ahol korábban problémáink voltak” – fogalmazott Benczés.

A játékosok tegnap már új csapataik edzésén is részt vettek.

Szerző

A házigazda is az esélyesek között

Publikálás dátuma
2017.01.11. 06:51
Ezért a trófeáért játszanak FOTÓ: FRANCEHANDBALL.COM JULIAN SCHLOSSER
Mától Franciaország nyolc városában 24 válogatott részvételével rendezik a 2017-es férfi kézilabda-világbajnokságot. A házigazda címvédőként és a végső győzelemre is esélyesként várhatja a rajtot.

Az első férfiak részére kiírt világbajnokságon 1938-ban négy válogatott vett részt, a náci Németországban rendezett körmérkőzéses tornán a házigazdák nyertek. Érdekesség, hogy kezdetben két vb-t bonyolítottak le, egyet azoknak, akik teremben játszottak, de a szabadtéri változat űzői is rendelkeztek saját világbajnoksággal, a két eseményre egymástól függetlenül – más időpontban, különböző helyszínen – került sor. Ennek a kettősségnek 1966-ban lett vége, azóta csak teremben mérik össze tudásukat a világ legjobbjai.

Franciaország 1970 és 2001 után harmadszor lesz a világ legjobbjainak vendéglátója. A franciák tizenhat évvel ezelőtt hazai pályán szerezték meg az aranyérmet; ezúttal is erre készülnek. Soraikban egyébként kézilabda-történelmi csúcsot dönthet Thierry Omeyer, a vendéglátók első számú kapusa: amennyiben Omeyer együttese megnyeri a vb-t, akkor a kapuvédő lehet a tornák történetének egyetlen ötszörös aranyérmese. Omeyer egyébként 2001-ben, 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben is védett a világbajnok csapatban.

Az eddigi időpontok, helyszínek és győztesek
1938: Németország Németország
1954: Svédország Svédország
1958: NDK Svédország
1961: NSZK Románia
1964: Csehszlovákia Románia
1967: Svédország Csehszlovákia
1970: Franciaország Románia
1974: NDK Románia
1978: Dánia NSZK
1982: NSZK Szovjetunió
1986: Svájc Jugoszlávia
1990: Csehszlovákia Svédország
1993: Svédország Oroszország
1995: Izland Franciaország
1997: Japán Oroszország
1999: Egyiptom Svédország
2001: Franciaország Franciaország
2003: Portugália Horvátország
2005: Tunézia Spanyolország
2007: Németország Németország
2009: Horvátország Franciaország
2011: Svédország Franciaország
2013: Spanyolország Spanyolország
2015: Katar Franciaország

Nemcsak emiatt óriási az érdeklődés és a várakozás Franciaországban: első alkalommal rendeznek futballstadionban is kézilabda-mérkőzést, Lille-ben ugyanis 22 ezer néző előtt léphetnek pályára a válogatottak. A kézilabdázás csúcseseményére kibocsátott 500 ezer belépőből 300 ezer már elővételben elkelt, az elődöntőkre és a döntőre pedig már nem lehet jegyhez jutni, ahogy a franciák összes csoportmeccsére sem. Emellett a Spanyolország-Tunézia és a Németország-Horvátország összecsapásra is egész biztosan az utolsó helyig megtelnek a csarnokok.

Az idei vb legnagyobb esélyesei közé a franciák mellett az olimpiai bajnok Dánia tartozik, amely tavaly a riói játékok döntőjében a mostani vendéglátókat győzte le 28-26-ra. Nem lenne azonban meglepetés az sem, ha a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokságon aranyérmes németek győznének, igaz, ők tavaly a sok sérült miatt gyakorlatilag a B csapatukkal utaztak el az Eb-re, és az esélytelenek nyugalmával játszhattak.

Egy családi tragédia miatt még az is elképzelhető, hogy Németország kénytelen lesz nélkülözni csapatkapitánya, Uwe Gensheimer játékát, a világklasszis kézilabdázó ugyanis édesapja vasárnapi halála miatt hazautazott. A Magyarországgal egy csoportban szereplő együttes szakvezetője, az izlandi Dagur Sigurdsson természetesen nem sürgeti játékosa visszatérését - amint elmondta, „akkor tér vissza a keretbe, amikor készen áll rá." A felsoroltakon kívül a minden tornán nagyon erős csapattal induló horvátok és spanyolok juthatnak el a végjátékba.

Magyarország válogatottjának részvétele mellett a Franciaországgal azonos csoportban szereplő Japán együttesben is találunk magyar vonatkozást. Japánt erősíti a korábban több élvonalbeli csapatban szereplő Atsushi Mekaru, illetve az ázsiaiak szövetségi kapitánya nem más, mint a veszprémi kézilabdacsapat élén 2012 és 2015 között több szezont eltöltő spanyol tréner, Carlos Ortega. Azonban hiába a szakvezető szakértelme és tapasztalata, a vb-re 2011 után ismét kvalifikáló Japán nemzeti együttesének aligha lehetnek vérmes reményei - számukra inkább már a csapatépítés lehet elsődleges, hiszen a 2020-as, hazai rendezésű olimpiára a szövetség szeretne versenyképes csapattal kiállni.

A csoportbeosztás
A csoport: Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B csoport: Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C csoport: Németország, Horvátország, Fehéroroszország, MAGYARORSZÁG, Chile, Szaúd-Arábia
D csoport: Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína

A torna két részből, a csoportkörből és az egyenes kieséses szakaszból áll. Az első részben négy hatos csoportban kezdődnek a küzdelmek, a körmérkőzések után a legjobb négy-négy együttes jut tovább a legjobb tizenhat közé. (Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény határozza meg a sorrendet a csoporton belül.) Itt már nem lehet hibázni, minden meccsen a vesztes búcsúzik, a győztes kiesik, amíg ki nem derül, melyik válogatott lesz a világbajnok.

Pénteken kezdenek a magyarok
A magyar válogatott első mérkőzését pénteken az Európa-bajnok Németországgal játssza Rouenben. Az együttes célkitűzéseiről a mai sajtótájékoztatón számol be Xavi Sabaté szövetségi kapitány.
A németeknél egy internetes jogvita borzolja a kedélyeket. A német szövetség (DHB) főszponzora, a DKB Bank megvásárolta az internetes közvetítési jogokat a DHB-tól, és kommentátorral szerette volna online adni a meccseket. A vb összes televíziós és internetes jogait azonban 80 millió euróért vette meg a 2015-ös és 2017-es tornára az Al Jazeera arab hírtelevízió leányvállalata, a beIN Sports.
A jogtulajdonos az interneten csak felirat és kommentátor nélkül engedélyezi a találkozók közvetítését. A német pénzintézet hetek óta hirdette honlapján, hogy élő internetes közvetítéssel várja az érdeklődőket .

Szerző