Előfizetés

Bukta a nevét Andy Vajna tévéje

Publikálás dátuma
2017.01.10. 18:38
Illusztráció: Népszava
Az AMC Networks Central Europe Kft. kérelme nyomán a Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedésben kötelezte a TV2-t, hogy hagyjon fel a „Chili TV” megjelölés televíziós szórakoztatás és televíziós programok készítése körében történő használatával, továbbá e szolgáltatásainak chilitv.tv internetes oldalon történő reklámozásával és a chilitv.tv domain név használatával - olvasható az AMC közleményében.

Az ügy előzménye, hogy a TV2 2016 tavaszán bejelentette, hogy új csatornákat indít, amelyek közül a gasztro-csatornát Chili TV-nek fogják hívni, és egyúttal védjegyoltalmat kért a Chili TV ábrás megjelölésre, amely ellen az AMC felszólalt. A szabadalmi hivatal alaposnak találta az AMC felszólalását, és elutasította a TV2 védjegyoltalmi kérését. A TV2 ezután más ábrás megjelöléssel új kérelmet nyújtott be, sőt időközben szóvédjegyként is oltalmat igényelt a Chili TV megjelölésre. A TV2 párhuzamosan futó ’Chili TV’ védjegyoltalmi kérelmeivel szemben az AMC a lehetséges jogi eszközökkel fellépett annak érdekében, hogy a TV2 ezekre a megjelölésekre ne szerezhessen védjegyoltalmat. 

A Fővárosi Törvényszék most fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható végzésében kötelezte a TV2-t, hogy a végzés kézbesítését követő napon hagyja abba a „Chili TV” név használatát - írják a közleményben.

 

Tilos a hajózás a Dunán!

Publikálás dátuma
2017.01.10. 18:07
Jégzajlás a Dunán MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Közleményük szerint a fővárosi kormányhivatala közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság, a vízi közlekedés biztonsága érdekében 16 órától elrendelte a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között. Ennek nyomán Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ - írta a kormányhivatal.

A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók. A hajózási zárlat visszavonásig érvényes - olvasható a hirdetményben.

Korábban a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. hajózási üzletágvezetője azt közölte, hogy a rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál. Csóka István elmondta, a folyó vízfelületének 50-60 százalékán 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ezért az utasok és a vízi járművek biztonsága érdekében leállították a közlekedést. Amint az időjárási körülmények megengedik, a járatokat újraindítják a Duna-parti város kompkikötője és Mohácsi-sziget között - tette hozzá.

A poloskák túlélik az extrém hideget is

Publikálás dátuma
2017.01.10. 16:45
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Annak ellenére, hogy mínusz 15-20 fok alá is süllyed néhol a hőmérséklet, az életünket megkeserítő kártevők (kullancs, szúnyog, poloska és társai) állják a hideget – írja a 24.hu. 

A napokban terjedt el az is, hogy az Ajtósi Dürer sori kollégiumban hemzsegnek a poloskák, a szobák közel felében telepedtek le. A lakók az Indexnek azt írták, hogy félve fekszenek már le, mert minden reggel újabb csípésekkel kell ébredniük. A legtöbb diák már hónapok óta nem tud aludni emiatt, ám hiába jelezték a problémát a vezetőségnél, lekezelően és elutasítóan bántak velünk és csak abban az esetben hívtak irtást, ha kifejlett példányt vittek a gondnokságra. A kollégium úgy reagált, hogy szerintük a helyzet nem ilyen drámai, de a poloskák valóban csípnek, és nehéz őket kiirtani.

Az utóbbi időben szokatlanul enyhe telek ellenére ezek az állatok az átlagos magyar télhez alkalmazkodtak, így a legtöbbjük a mínusz 15 fokot még bőven átvészeli. Olyan helyekre húzódik, ahol a “kintinél” melegebb van: repedésekbe, korhadt fatuskókba, az avarba, beássa magát 30-40 centire a talajba, hogy a lakásokról, pincékről, garázsokról és sufnikról már ne is beszéljünk. Miután a különböző fajok más-más állapotban telelnek át, és ha egyes kifejlett rovarok meg is fagynak, a peték a mínusz 50 fokot is képesek túlélni. Nagyon alacsony a víztartalmuk, akár a növényi magvaknak. De tegyük fel, ha az ősszel lerakott peték 99 százaléka elpusztul, a maradék egy százalékból képes felépülni az állomány, miután beköszönt az első melegebb nap.