Előfizetés

Kiváltságosok Magyarországa - A budavári polgármester

Publikálás dátuma
2017.01.10. 10:44
Forrás: Google Earth
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, akit a köz szolgálatára választott meg a körzet lakossága, a sajtó megkeresésére közölte: a magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem kíván válaszolni. Pedig kellene. 

Zöld rendszámos fehér elektromos autó parkol egy hatlakásos gellérthegyi társasház kertjében egy januári hétköznap reggel. Aztán nyílik a kapu, az autó hangtalanul kitolat, és a Citadella irányába indul. A kormánynál Nagy Gábor Tamás, a vitatható budavári lakásbérlésével és -osztásával a hírekbe került I. kerületi polgármester - indít az idilli hangulatfestéssel az Index, ám hamarosan előkerül a rögvalóság, vagyis az a helyzet, ami minden állampolgárt legalábbis el kellene, hogy gondolkoztasson választott vezetői ténykedése kapcsán. 

Üres zsebbel, sőt, milliós tartozással akart belevágni egy olyan építkezésbe, amivel a lakását bővítette volna panorámás tetőtérrel a Gellérthegy tetején.

De nézzük kronológiában az Index segítségével:

Nagy Gábor Tamás 1995-ben - akkor még alpolgármesterként -  egy 800 ezer forintos, 12 év alatt visszafizetendő önkormányzati munkáltatói kölcsön segítségével vette meg a Kelenhegyi úti, legfölső emeleti, 69 négyzetméteres lakást, amit a vagyonnyilatkozatában azóta is szerepeltet. Majd telt-múlt az idő, izmosodott a háttér ( a Fidesz), amikor 2014-ben Nagy Gábor Tamás elhatározta, hogy a lakása fölé, a ház tetejére sátortetőt épít úgy, hogy a mintegy 140 négyzetméteres tetőtérbeépítés egésze az övé lesz, ezzel az amúgy sem értéktelen ingatlan területét megtöbbszörözi. Az építési engedélyt benyújtotta, meg is kapta, a másik felső szinti lakó lemondott a felette lévő tetőről.

(Nagy Gábor Tamás 2014-es évközi vagyonnyilatkozata (pdf) szerint ekkor 5 millió forintnyi kincstárjegye, 300 ezer készpénze és 7,9 milliós tartozása volt. Az év végi (pdf) szerint már csak 7,6 milliós tartozás.)

A terv azonban nem jött össze, nem sikerült megegyezni a lakókkal, még úgy sem, hogy a portál úgy tudja: a budavári polgármester egymillió forintot ajánlott fel minden egyes lakónak. (a ház a ráépítéssel majdnem öt méterrel magasabb lenne a kerületben engedélyezettnél, és megfosztaná a szomszédokat a panorámától.) 

Ám ami Nagynak nem jött össze a Gellérthegyen, azt évekkel azelőtt sikerrel megcsinálta a Várban- idézi fel az Index - a Dísz téren lévő, akkori feleségével közösen bérelt, felső szinti lakás feletti tetőteret építették be 2011-ben.

Az ügy nem csak azt a kérdést veti fel, - sokadszorra -  hogy mennyire lehet komolyan venni a politikusi vagyonnyilatkozatokat. Az is megkérdőjelezhető, hogy a lakásra a tulajdoni lap szerint 2008 végén a Budavári Önkormányzat jelzálogjogot rak kétmillió forint erejéig, ezt öt év múlva, 2013 végén törlik róla. Ez azt jelenti, hogy a saját önkormányzata adott kölcsön a kerületet akkor már polgármesterként irányító Nagynak, aki ezt a pénzt a vagyonnyilatkozatába beírta ugyan, de sima banki hitelként. Nagy Gábor Tamás a 2013 óta bérelt budavári lakása kapcsán kirobbant botrányban azt nyilatkozta, életvitelszerűen ott él. Az ügyben megismert információink azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá - írja az Index. 

(novemberben írtuk : Saját kerületétől bérel lakást a fideszes polgármester )

Akkor összegezzünk: 

A fideszes polgármesternek milliós tartozása van (vagyonnyilatkozat). Mint kiderült, a polgármester által vezetett kerület kölcsönt is adott a polgármesternek (etikusan).

Akadozott a fűtés a Pécsi egyetemen

Bár oktatás jelenleg nem zajlik a Pécsi Tudományegyetemen, a vizsgaidőszakban is sokan érezték hétfőn, hogy több helyszínen gyengélkedik a fűtés - írja a Bama.hu.

A portál értesülése szerint az ok egy hétvégi meghibásodás volt, a  PTE Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság közölte, hogy a szokatlan hideg miatt a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karok épületeiben és az Ifjúság útján történt fennakadás a fűtésben. Az épületek hőmérséklete a külső falak hőtartó képességének függvényében lecsökkent – közölték. A fűtés helyreállítását a már a hétfő esti órákra ígérték a szakemberek. Az Oktatási Igazgatóság és az érintett karok tájékoztatása szerint a hétfői vizsgák rendben lezajlottak.

Éjjeli menedékhelyek - "Megtelt!"

Publikálás dátuma
2017.01.10. 09:44
Az a szürke kupac ott a kutya mellett, az ott egy ember - Illusztráció/Thinkstock
Nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat - tudatta a Menhely Alapítvány.

Az alapítvány diszpécserszolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban - pénteken, szombaton és vasárnap - fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága. Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt. Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága.

Hangsúlyozták: az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyen tölteni. Az elmúlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élő emberekről, a legtöbbször - 174-szer - pénteken hívták a szolgálatot.

A Menhely Alapítvány hétvégén és a rendkívüli, tartós hideg idején tartalék krízisautót működtet. Az elmúlt napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldeni. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is felkeresik a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Az alapítvány kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében a hajléktalan emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos emberekre, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak. A szervezet diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján.

A diszpécserszolgálat a nehéz helyzetben lévő emberekhez a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.