Gyászolják a 2016-ban elhunyt világsztárokat a Golden Globe-on

Publikálás dátuma
2017.01.08. 23:39
A műsorvezető Jimmy Fallon. Forrás: Facebook/Golden Globe
Az elmúlt évben a filmvilág olyan sok művészt veszített el, hogy az idei Golden Globe-gálának lesz egy "In Memoriam" része is - jelentette be Barry Adelman, a gála vezető producere. A díjakat magyar idő szerint vasárnap éjszaka, hétfőre virradóan adják át, a Kaliforniai álom című musical és a Holdfény című dráma is több kategóriában esélyes.

"A gálaest eddig mindig az ünneplés pillanatait jelentette, de 2016 veszteségei, különösen Carrie Fisher és édesanyja, Debbie Reynolds egy napon belül bekövetkezett halála arra késztette a gála szervezőit, hogy megvitassák, hogyan emlékezzünk meg legalább az időben legközelebb történt veszteségeinkről" - mondta Adelman a Variety című filmes hírportálnak.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezete (HFPA) 74. alkalommal adja át díjait filmes és televíziós kategóriákban vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban.

A jelöltek
Több mint 20 kategóriában osztanak ki díjakat, filmes és televíziós produkciókat egyaránt jutalmaznak. Életműdíjjal ismerik el Meryl Streepet. A Kaliforniai álom hét, a Holdfény hat kategóriában nyerhet. A két legfontosabb műfajban, a filmdrámák és a filmvígjáték/musical kategória jelöltjei között olyan filmek szerepelnek, mint a Hell or High WaterA régi város, az Oroszlán és a Florence - A tökéletlen hang. A színészi kategóriákban a jelöltek között van mások mellett Emma Stone és Ryan Gosling, Nicole Kidman, Denzel Washington, Amy Adams, Casey Affleck, Natalie Portman és Jeff Bridges.

A több mint kéttucatnyi Golden Globe (Arany Glóbusz)-díj a Beverly Hilton Hotelben talál gazdára, ahol a sztárok fehér asztal mellett élvezhetik a csipkelődő humorral teli szórakoztató gálát. A díjakat a tavalyi Golden Globe-győztesek adják át, a műsort Jimmy Fallon komikus vezeti, aki már jó előre vicceket ígért Donald Trump megválasztott elnökről mellett Ben Affleck, Zoe Saldana, Chris Hemsworth is részt vesz. 

A műsorvezető Jimmy Fallon. Forrás: Facebook/Golden Globe

A műsorvezető Jimmy Fallon. Forrás: Facebook/Golden Globe

A show-ba bekapcsolódik Ben Affleck, Zoe Saldana, Chris Hemsworth, Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Matt Damon és Sylvester Stallone is. A díjak átadásában segédkező Miss Golden Globe szerepét, amelyet hagyományosan egy-egy sztár gyermeke tölt be, ezúttal az akciósztár Stallone három lánya - Sophia, Sistine és Scarlett Stallone - látja el. 

A gála előtt és után rendezvények, partik és ünnepségek sorozatával ünnepel a filmvilág. Hollywoodban szerda óta egymást érik a Golden Globe-hoz kapcsolódó rendezvények. Szerdán - mások mellett - a Moet&Chandon tartott pezsgős gálavacsorát filmsztárok részvételével, csütörtökön Cate Blanchett volt a W magazin estjének sztárvendége, pénteken az Amerikai Filmintézet és az Ausztrál Film- és Televízióművészeti Akadémia is ünnepséget rendezett Mel Gibson, Nicole Kidman, Dev Patel részvételével. Szombaton a független filmesek találkozóját rendezték meg, valamint a Los Angeles-i Four Seasons szállodában a brit filmakadémia (BAFTA) adta évente szokásos teadélutánját, és szombaton az egyik filmszínházban mutatták be az idei Golden Globe külföldi jellöltjeit. Vasárnap estére az HBO-tól a Foxon át az NBC Universalig valamennyi nagy filmes cég ünnepséget rendez a Golden Globe résztvevőinek tiszteletére.

Szerző
Témák
Golden Globe
Frissítve: 2017.01.09. 00:04

MÚSZ - Komikusan választották meg Gyárfás utódját (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.08. 19:53

Komikus jeleneteket sem nélkülöző tisztújításon választotta meg elnöknek a leköszönő Gyárfás Tamás helyett Bienerth Gusztávot a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közgyűlése. Az új vezető neve mellett csak az igent lehetett bejelölni a szavazólapon, a másik két elnökjelölt, Hornyák Viktor és Tóth István nem kerültek fel a listára, így el sem indulhattak a pozícióért. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

Több mint fél óra késéssel kezdődött a közgyűlés a küldöttek regisztrációjának elhúzódása miatt. Egy asztalnál két munkatársnak kellett 148 résztvevő jogosultságát ellenőrizni, ha mind a 199 tag eljön, akkor a csúszás több mint háromnegyed óra is lehetett volna.

A közgyűlés nagyon hasonlított a labdarúgó-szövetség 10-15 évvel ezelőtti legendás, 5-6 órás, komikus elemekkel bőven fűszerezett összejöveteleire. Az első probléma ott kezdődött, hogy ki legyen a levezető elnök? Gyárfás Tamás eddigi elnök dr. Sándor Elek jogászt jelölte ki, mert az alapszabály szerint ez a szövetségi vezető hatásköre. Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó azt javasolta, hogy Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke vezesse a gyűlést. Komoly vita bontakozott ki a jogszabályok és az alapszabály vonatkozó pontjainak értelmezéséről, végül maradt Sándornál a mikrofon.

Jött a következő akadály: előzetesen nem készült javaslat a jegyzőkönyv hitelesítőire, a bekiabált nevek közül Sándor Elek Verrasztó Zoltánt és Sós Csabát hallotta meg, így őket terjesztette elő, a küldöttek pedig igennel voksoltak. Ezután a szavazatszámláló bizottsággal kapcsolatban az előzetesen kiválasztott tagok mellé Hornyák Viktor – Bienerth egyik ellenjelöltje – fölvetette, minden jelölt delegálhasson egy általa megbízhatónak tartott személyt a voksokat számlálók közé. Javaslatát elfogadták, így az eredetileg háromtagú testület hatfős lett.

Az érdemi rész, az egyetlen napirendi pont, az elnökválasztás azonban még mindig nem kezdődhetett el, mert Hornyák korábban e-mailen további napirendi pontok felvételét javasolta, amit a MÚSZ elnöksége elutasított, de a közgyűlésnek is kellett erről szavaznia: a küldöttek is úgy döntöttek, hogy ne kerüljön sor az elnökség és a sportigazgató visszahívására, az alapszabály módosítására és a pénzügyi beszámolót se most hallgassa meg a közgyűlés. Utóbbira azért sem volt lehetőség, mert még nem készült el, de ez nem baj, mert ennek májusig kell meglenni.

Bő egy óra elteltével elkezdődött a közgyűlés érdemi része. Először Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportügyekért felelős államtitkára kapott szót, a sportvezető azt mondta, közös érdek, hogy a MÚSZ éléről távozó Gyárfás Tamás nemzetközi pozícióit (alelnöke az európai és a nemzetközi szövetségnek) ne veszélyeztesse semmi. Az új elnöknek pozitív változást kell hoznia a sportág mindennapjaiba.

Ezután Gyárfás Tamás búcsúbeszéde következett: „tele van a sportág zsenikkel és nehéz emberekkel is. Ebben a közösségben a legmagasabb a mérce – mondta a leköszönő vezető. – Tudjuk, hogy mindenen lehet javítani, de válság nincs a sportágban. Nem tudtam együttműködni a sportág legjobbjával, de mindent ugyanúgy csinálnék most is. Szeretnék mindenkivel békét kötni, a jövőben is mindent megteszek a sportágért.”

A beszédet követően Hargitay András, a válogatott szövetségi kapitánya javasolta, Gyárfás legyen a MÚSZ örökös tiszteletbeli elnöke. Kezdeményezése komoly vitát követően elbukott, mert az alapszabály szerint ennek is előzetesen fel kellett volna kerülnie a napirendi pontok közé. A tavaszi, évi rendes közgyűlésen viszont nem lesz ennek akadálya, ha az elnökség úgy dönt, foglalkozzon ezzel is a közgyűlés.

Újabb komoly problémával kellett megküzdeni: az elnökjelöltek fejenként 8 percet akartak beszélni, több küldött felvetette, legyen a rendelkezésre álló idő csak 5 perc. A témáról szavaztak, és az 5 perc kapott több voksot. A levezető elnök szerint azonban a résztvevők nem értették a feltett kérdést, ezért újabb szavazás következett, második alkalommal a 8 perc „nyert”, de a beszédek hosszabbak lettek.

A jelöltek abc-sorrendben kerültek sorra, először Bienerth Gusztáv üzletember szólt a résztvevőkhöz, akinek sportszakmai ismeretei nincsenek, viszont erős a politikai támogatottsága.

„A sportolók is változást szeretnének, az általuk megfogalmazott hét ponttal (ebben gyűjtötték össze kifogásaikat Gyárfás Tamás ellen – a szerk.) egyetértek, az ott leírtak megvalósítása a programom része – hangsúlyozta Bienerth. – A szakmai és menedzsment kérdéseket szét kell választani, világos, átlátható támogatási rendszerre, a sportolókat támogató szövetségre van szükség. Van két személyes ígéretem: minden érdemi kérdésről titkos szavazással döntünk és 3 havonta internetes fórumon lehet értékelni a szövetség munkáját.”

Bienerth hozzátette: Gyárfás Tamás megkerülhetetlen tényező az úszósportban, ha elnökké választják, első dolga lesz, hogy leül egyeztetni vele az együttműködésről. Mindezt pár nappal azután mondta, hogy kijelentette, nem számít elődje munkájára. Ezután jöttek a kérdések, melyekre – utánpótlás helyzetének megoldása, vízilabdázókkal közös vízfelület használatából fakadó konfliktusok kezelése – nem tudott konkrét választ adni. Azt ígérte – ez meg is valósult -, hogy a közgyűlés után negyedórával elkezdi a munkát az elnökséggel, ha megválasztják.

Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője először megköszönte Gyárfás munkáját a szövetség élén, majd tréfásan megjegyezte, Bienerth biztos belenézett a programjába, mert kilencven százalékban egyeznek az elképzeléseik. Elmondta, 2013-tól milliárdok érkeztek a sportágba, melyekből további vízfelületet kellett volna biztosítani az úszóknak. Nagy derültséget okozott a válasza arra a kérdésre, hogyan képzeli el a nemzetközi tisztségek betöltését? „Gyárfás Tamás ott van a nemzetközi szövetségben, ezért őt, tetszik, nem tetszik, meg kell tartani.”

Tóth István, a szentendrei úszóklub szakosztályelnöke azzal kezdte, hogy nyugalomra van szükség a sportágban, ahol zűrzavar tapasztalható, de azért nincs káosz, majd reagált Bienerth szavaira: „nem kell a közgyűlés után azonnal egyeztetni, lehet előtte aludni erre egy napot, és mindent átgondolni, nem menedzselni kell a változást, hanem koordinálni, részt venni benne – jelentette ki. – Nem tisztázott, ki taníthat úszást, megfelelő képesítés nélkül oktató haramiák lepték el az uszodákat, akik csak a profitszerzésben érdekeltek, ezt a helyzetet kell gyorsan megoldani.”

Ezután arról szavaztak a küldöttek, hogy a három jelölt közül ki kerülhet be az utolsó körbe, kiről kívánják eldönteni, hogy valóban alkalmas-e az elnöki feladatok ellátására. Hornyák 41, Tóth 44 szavazatot kapott, ezek a számok nem érték el az ötven százalékot, ezért ők kiestek, Bienerth 128 vokssal egyedüliként bejutott a következő körbe, ahol már arról kellett dönteni, megválasztja-e őt elnöknek a közgyűlés. Az új szavazólapon csak az igen választ lehetett bejelölni, amit 126-an meg is tettek, így Bienerth lett a MÚSZ elnöke. A jövő tehát elkezdődött, csak az a kérdés, hogy milyen?...

Senki sem csalódott
Lapunk a voksoláson alulmaradt Hornyák Viktor és Tóth István, illetve a távozó Gyárfás Tamás véleményére is kíváncsi volt a közgyűlés után.„El kell fogadni a végeredményt, a magyar úszósport érdekében természetesen együttműködöm az új elnökkel – mondta Gyárfás Tamás.
– Nincs értelme azzal foglalkozni, mi szerepelt a szavazólapon, a közgyűlés nagy többséggel választotta meg elnöknek Bienerth Gusztávot.”„Nem lepett meg a végeredmény, nehézágyúkat vetettek be az eredmény elérése érdekében – értékelt Hornyák Viktor.
– Bienerth Gusztáv úgy képzeli el a munkát, mint a hétvégi apuka, csak néha akar ránézni a sportágra, de ez nem fog működni, hamar szembesül majd ezzel. A szavazólap manipulatív módon készült el, óriási hiba, hogy nem szakemberre bízták a MÚSZ vezetését, de mindenki tudta, hogy ez lesz a végeredmény. Bienerth urat nem a sportág szeretete, hanem a kecsegtető pénzügyi lehetőségek vonzották az úszósportba. Büszke vagyok arra, hogy a tagszervezetek méltónak tartottak az elnökjelöltségre.”
„Örülök, hogy a küldöttek közül 44-en alkalmasnak tartottak az elnökjelöltségre, nekik köszönöm szépen a bizalmukat – jelentette ki Tóth István. – Nem jó, hogy olyan elnököt választott a közgyűlés, aki nem ért az úszáshoz. A sportág érdeke azonban, hogy együttműködjünk és összefogjunk, ezért, ha az új elnök megkér, akkor számíthat a segítségemre.”

Frissítve: 2017.01.08. 20:23

Döntött a MÚSZ - Bienerth lett Gyárfás utóda

Publikálás dátuma
2017.01.08. 15:55
Bienerth Gusztáv (balra) Gyárfás Tamással. FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Bienerth Gusztávot választották meg vasárnap a Magyar Úszó Szövetség elnökévé a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén, amelynek egyetlen napirendi pontja az új elnök megválasztása volt. Bár Hargitay András szövetségi kapitány javasolta Gyárfás Tamás leköszönő elnök örökös tiszteletbeli elnökké avatását, ezt a szavazást végül elhalasztották. Az első fordulóban a három jelölt közül csak Bienerth kapott elegendő támogatást, így egyedül ő maradt hivatalos elnökjelölt, később pedig 146-ból 126 szavazattal elnöknek is választották.

A választásra azért volt szükség, mert Gyárfás Tamás 23 év után tavaly november 30-án lemondott tisztségéről, miután tarthatatlanná vált a helyzete a Hosszú Katinka által elindított sportolói elégedetlenség miatt.

A választáson az első körben három jelöltre lehetett szavazni: Bienerth Gusztávra, Hornyák Viktorra és Tóth Istvánra. A 62 éves Bienerth korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél is dolgozott, jelenleg a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, s turizmusért felelős kormánybiztos.

Hornyák a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth pedig a szentendrei úszóklub szakosztályi elnökeként tevékenykedik. Az első szavazási kör után hármójuk közül mindössze Bienerth kapott elegendő támogatást, így ő maradt egyedül hivatalos elnökjelölt.

A második fordulóban a 146 képviselőből 126 szavazott Bienerthre, így ő lett a MÚSZ elnöke.

Csúszással indult a közgyűlés

Az eredetileg 11 órára meghirdetett kezdés bő fél órát csúszott, ezt követően a 199-ből jelen lévő 148 szavazattal rendelkező küldött Sándor Eleket választotta meg levezető elnöknek.

Az egyetlen napirendi pont az elnökválasztás volt, azonban az egyik elnökjelölt, Hornyák Viktor javaslatot tett arra, hogy ezt egészítsék ki alapszabály-módosítással, illetve az elnökség és a MÚSZ-igazgatók visszahívásával, valamint a pénzügyi beszámoló megtárgyalásával. Sándor Elek elmondta, az alapszabály-módosítást indoklás hiányában, míg az elnökség visszahívását előkészítettlenség miatt nem támogatta az elnökség. Ugyanakkor mindegyikről szavazhattak a küldöttek, de egyhangúan elutasították.

Gyárfásból majdnem tiszteletbeli elnök lett

Bienerth Gusztáv és Szabó Tünde. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bienerth Gusztáv és Szabó Tünde. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hargitay András szövetségi kapitány azt javasolta, hogy nyílt szavazással szavazzák meg Gyárfást tiszteletbeli örökös elnöknek, Tóth István azonban a napirend betartását követelte, amin nem szerepelt erről szóló szavazás, Hornyák pedig azzal érvelt, hogy Hargitay csak akkor állhatott volna elő a javaslatával, ha erre egy jelölő szervezet felhatalmazza. Végül abban maradtak, hogy a következő közgyűlésen döntenek arról, megválasztják-e tiszteletbeli elnöknek Gyárfást.

Ezt követően felszólalt Szabó Tünde sportért felelős államtitkára, aki elmondta, büszkék a versenyzőkre, és köszönik Gyárfás Tamás munkáját, ugyanis rengeteget tett hazai és nemzetközi vonalon is a sportág eredményességért. Hozzátette, közös érdek, hogy Gyárfás nemzetközi pozícióját ne fenyegesse veszély, s munkájára Magyarországon és külföldön is továbbra is számítanak. Az olimpiai ezüstérmes úszó kijelentette, mint sportért felelős államtitkár, biztosítja a közgyűlést, hogy a kormány továbbra is kiemelten támogatja a sportágat. Megjegyezte, az új elnöknek pozitív változásokat kell majd hoznia, s "helyes mederbe terelni a generációkat", amelyek között javítani kell a párbeszédet.

Gyárfás újra összetűzne Hosszúval

Hosszú Katinka is szavazott.

Hosszú Katinka is szavazott.

A leköszönő Gyárfás Tamás elmondta, összességében jó volt a szövetségben eltöltött 24 éve, s bárki is lesz az utódja, irigyelni fogja, hiszen "nagy dolog ehhez a közösséghez tartozni". Gyárfás Tamás hangsúlyozta, viták voltak, vannak és mindig is lesznek, ugyanakkor nem szabad válságról beszélni a szövetségben, melynek a gazdálkodása is átlátható. A nyári vizes világbajnokság társelnöke kijelentette, nem tudott szót érteni a sportág jelenlegi legjobbjával (Hosszú Katinka), ugyanakkor újra elkövetné azokat a hibákat, amelyek személyes viszonyuk megromlásához vezettek.

"Mindenkivel békét akarok kötni és csak a szépre emlékezni. Ígérem, mindent meg fogok tenni a magyar úszásért, itthon és külföldön egyaránt" - zárta beszédét Gyárfás Tamás, akit rögtön ezután Hargitay András szövetségi kapitány örökös tiszteletbeli elnöknek jelölt, a tagok azonban hosszú vita után a következő közgyűlésre halasztották a választást.

Bienerth ígérete

A jelöltek közül elsőként Bienerth Gusztáv kapott szót, aki kijelentette: egy sportolókat támogató szövetségre van szükség, mivel az úszók által korábban nyilvánosságra hozott hét ponttal egyetért. Sarokpontként kiemelte, éves szakmai tervezésre van szükség, újra szükséges értelmezni a bizottságok és testületek feladatát, valamint világos, átlátható és tervezhető támogatási rendszer kell. Bienerth Gusztáv két személyes vállalást is tett, elnökké választása esetén negyedévente internetes tájékoztatást tartanak majd a tagszövetségek számára, valamint a közgyűléseken minden érdemi kérdésről titkos szavazás dönt majd.

Hornyák Viktor azzal kezdte, hogy programja 90 százalékban megegyezik Bienerth Gusztávéval. A Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője hangsúlyozta, a jövőben az úszószövetségben a demokrácia, a transzparencia és az igazság lenne a három alapfeltétel.

Tóth István, a szentendrei úszóklub szakosztály-elnöke legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy legyen "nyugalmi állapot a Magyar Úszó Szövetségben". "Zűrzavar tapasztalható, de még nincs káosz" - mondta Tóth, aki szerint higgadtan, nyugodtan, de nagyon gyors döntésekkel kell csillapítani a hangulatot.

Ezután a küldöttek többséggel elfogadták, hogy titkos szavazás alapján állítanak jelöltet, illetve az elnöki poszt sorsa is így dől el. A jelöltlistára egyedül Bienerth Gusztáv került fel 128 szavazattal, Hornyák Viktor 41, Tóth István 44 szavazatot kapott, utóbbi kettő nem lépte át az 50+1 százalékos küszöböt. 

Bienerth bizakodó

"Sok teendőnk van, minden erőmmel azon leszek, hogy ezeket, valamint a világbajnokságot, Magyarország legnagyobb sporteseményét, sikerrel vegyük, hiszen a vb az olimpiai pályázat főpróbája. Dolgozni jöttem, remélem a magyar úszósport családja befogad. Biztos vagyok benne, hogy a vezetésemmel, a magyar úszószövetséggel az előttünk álló feladatokat sikeresen fogjuk teljesíteni" - nyilatkozott Bienerth Gusztáv megválasztása után.

Gyárfás távozása
Gyárfás Tamás távozásának előzménye, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka november 15-én több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel az elnököt.
Bienerth Gusztáv (balra) Gyárfás Tamással. FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Bienerth Gusztáv (balra) Gyárfás Tamással. FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy "nincs rend" a magyar úszásban. Csatlakozott hozzájuk a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, valamint Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak. 
November 21-én Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszó, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edző közös nyilatkozatban szólította fel Gyárfás Tamás elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye volt, amely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására".Szerző
Frissítve: 2017.01.08. 17:43