Előfizetés

A farokrágás kormánya

Kétmilliárd forintot költött 2016 második felében a kormány külföldi kiküldetésekre – derült ki az MSZP-s Mesterházy Attila által kikért adatokból. Vannak köztük egészen pikáns tételek.

A Balog Zoltán vezette Emmi például tavaly szeptemberben egy szerencsés beosztottját Izraelbe küldte egy hétre a Rumon School of Music Jazzfesztiválra. (Csak nem készülődik a nemzeti jazz-stratégia államtitkársága, valamelyik Bakondival az élén?) De még ennél is jelentősebb a „Házasság globális fóruma” című egyhetes konferenciára a Dél-afrikai Köztársaságba utazó delegáció. Fazekas Sándor minisztériuma két hétre küldte Afrikába szakértőit, hogy tanulmányozzák az ottani veszélyeztetett növény- és állatfajokat, a magyar haza üdvére, s tán még a homokimport is szóba került.

A legcsodálatosabb viszont, hogy valaki fontos ember Írországban vizsgálhatta a sertések farokrágási és -kurtítási szokásait. Majd erről is íratnak valakivel egy szakkönyvet, azt ellopják és más nevén eladják Kazahsztánnak, ahogyan ez itt szokás? (És, ha már disznóság: a „Szalonna és bandája” jelentős koncertjét Ukrajnában a kancellária illetékese tekintette meg a mi pénzünkön.)

Csak én gyanakszom arra, hogy itt súlyos kamukkal állunk szemben? Valakinek mehetnékje támad valahová, hát kitalálnak neki valami marhaságot az adott országban, és usgyi? (Van Fazekaséknál Fül-, Farok-, és Kocsonya Főosztály?) Isten bizony nem lepne meg, ha a téli zimankóból hamarosan népes küldöttség utazna mondjuk Zanzibárba Szent Krotália ünnepére.

MÚSZ - Komikusan választották meg Gyárfás utódját (Fotók)

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.01.08. 19:53

Komikus jeleneteket sem nélkülöző tisztújításon választotta meg elnöknek a leköszönő Gyárfás Tamás helyett Bienerth Gusztávot a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közgyűlése. Az új vezető neve mellett csak az igent lehetett bejelölni a szavazólapon, a másik két elnökjelölt, Hornyák Viktor és Tóth István nem kerültek fel a listára, így el sem indulhattak a pozícióért. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

Több mint fél óra késéssel kezdődött a közgyűlés a küldöttek regisztrációjának elhúzódása miatt. Egy asztalnál két munkatársnak kellett 148 résztvevő jogosultságát ellenőrizni, ha mind a 199 tag eljön, akkor a csúszás több mint háromnegyed óra is lehetett volna.

A közgyűlés nagyon hasonlított a labdarúgó-szövetség 10-15 évvel ezelőtti legendás, 5-6 órás, komikus elemekkel bőven fűszerezett összejöveteleire. Az első probléma ott kezdődött, hogy ki legyen a levezető elnök? Gyárfás Tamás eddigi elnök dr. Sándor Elek jogászt jelölte ki, mert az alapszabály szerint ez a szövetségi vezető hatásköre. Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó azt javasolta, hogy Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke vezesse a gyűlést. Komoly vita bontakozott ki a jogszabályok és az alapszabály vonatkozó pontjainak értelmezéséről, végül maradt Sándornál a mikrofon.

Jött a következő akadály: előzetesen nem készült javaslat a jegyzőkönyv hitelesítőire, a bekiabált nevek közül Sándor Elek Verrasztó Zoltánt és Sós Csabát hallotta meg, így őket terjesztette elő, a küldöttek pedig igennel voksoltak. Ezután a szavazatszámláló bizottsággal kapcsolatban az előzetesen kiválasztott tagok mellé Hornyák Viktor – Bienerth egyik ellenjelöltje – fölvetette, minden jelölt delegálhasson egy általa megbízhatónak tartott személyt a voksokat számlálók közé. Javaslatát elfogadták, így az eredetileg háromtagú testület hatfős lett.

Az érdemi rész, az egyetlen napirendi pont, az elnökválasztás azonban még mindig nem kezdődhetett el, mert Hornyák korábban e-mailen további napirendi pontok felvételét javasolta, amit a MÚSZ elnöksége elutasított, de a közgyűlésnek is kellett erről szavaznia: a küldöttek is úgy döntöttek, hogy ne kerüljön sor az elnökség és a sportigazgató visszahívására, az alapszabály módosítására és a pénzügyi beszámolót se most hallgassa meg a közgyűlés. Utóbbira azért sem volt lehetőség, mert még nem készült el, de ez nem baj, mert ennek májusig kell meglenni.

Bő egy óra elteltével elkezdődött a közgyűlés érdemi része. Először Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportügyekért felelős államtitkára kapott szót, a sportvezető azt mondta, közös érdek, hogy a MÚSZ éléről távozó Gyárfás Tamás nemzetközi pozícióit (alelnöke az európai és a nemzetközi szövetségnek) ne veszélyeztesse semmi. Az új elnöknek pozitív változást kell hoznia a sportág mindennapjaiba.

Ezután Gyárfás Tamás búcsúbeszéde következett: „tele van a sportág zsenikkel és nehéz emberekkel is. Ebben a közösségben a legmagasabb a mérce – mondta a leköszönő vezető. – Tudjuk, hogy mindenen lehet javítani, de válság nincs a sportágban. Nem tudtam együttműködni a sportág legjobbjával, de mindent ugyanúgy csinálnék most is. Szeretnék mindenkivel békét kötni, a jövőben is mindent megteszek a sportágért.”

A beszédet követően Hargitay András, a válogatott szövetségi kapitánya javasolta, Gyárfás legyen a MÚSZ örökös tiszteletbeli elnöke. Kezdeményezése komoly vitát követően elbukott, mert az alapszabály szerint ennek is előzetesen fel kellett volna kerülnie a napirendi pontok közé. A tavaszi, évi rendes közgyűlésen viszont nem lesz ennek akadálya, ha az elnökség úgy dönt, foglalkozzon ezzel is a közgyűlés.

Újabb komoly problémával kellett megküzdeni: az elnökjelöltek fejenként 8 percet akartak beszélni, több küldött felvetette, legyen a rendelkezésre álló idő csak 5 perc. A témáról szavaztak, és az 5 perc kapott több voksot. A levezető elnök szerint azonban a résztvevők nem értették a feltett kérdést, ezért újabb szavazás következett, második alkalommal a 8 perc „nyert”, de a beszédek hosszabbak lettek.

A jelöltek abc-sorrendben kerültek sorra, először Bienerth Gusztáv üzletember szólt a résztvevőkhöz, akinek sportszakmai ismeretei nincsenek, viszont erős a politikai támogatottsága.

„A sportolók is változást szeretnének, az általuk megfogalmazott hét ponttal (ebben gyűjtötték össze kifogásaikat Gyárfás Tamás ellen – a szerk.) egyetértek, az ott leírtak megvalósítása a programom része – hangsúlyozta Bienerth. – A szakmai és menedzsment kérdéseket szét kell választani, világos, átlátható támogatási rendszerre, a sportolókat támogató szövetségre van szükség. Van két személyes ígéretem: minden érdemi kérdésről titkos szavazással döntünk és 3 havonta internetes fórumon lehet értékelni a szövetség munkáját.”

Bienerth hozzátette: Gyárfás Tamás megkerülhetetlen tényező az úszósportban, ha elnökké választják, első dolga lesz, hogy leül egyeztetni vele az együttműködésről. Mindezt pár nappal azután mondta, hogy kijelentette, nem számít elődje munkájára. Ezután jöttek a kérdések, melyekre – utánpótlás helyzetének megoldása, vízilabdázókkal közös vízfelület használatából fakadó konfliktusok kezelése – nem tudott konkrét választ adni. Azt ígérte – ez meg is valósult -, hogy a közgyűlés után negyedórával elkezdi a munkát az elnökséggel, ha megválasztják.

Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője először megköszönte Gyárfás munkáját a szövetség élén, majd tréfásan megjegyezte, Bienerth biztos belenézett a programjába, mert kilencven százalékban egyeznek az elképzeléseik. Elmondta, 2013-tól milliárdok érkeztek a sportágba, melyekből további vízfelületet kellett volna biztosítani az úszóknak. Nagy derültséget okozott a válasza arra a kérdésre, hogyan képzeli el a nemzetközi tisztségek betöltését? „Gyárfás Tamás ott van a nemzetközi szövetségben, ezért őt, tetszik, nem tetszik, meg kell tartani.”

Tóth István, a szentendrei úszóklub szakosztályelnöke azzal kezdte, hogy nyugalomra van szükség a sportágban, ahol zűrzavar tapasztalható, de azért nincs káosz, majd reagált Bienerth szavaira: „nem kell a közgyűlés után azonnal egyeztetni, lehet előtte aludni erre egy napot, és mindent átgondolni, nem menedzselni kell a változást, hanem koordinálni, részt venni benne – jelentette ki. – Nem tisztázott, ki taníthat úszást, megfelelő képesítés nélkül oktató haramiák lepték el az uszodákat, akik csak a profitszerzésben érdekeltek, ezt a helyzetet kell gyorsan megoldani.”

Ezután arról szavaztak a küldöttek, hogy a három jelölt közül ki kerülhet be az utolsó körbe, kiről kívánják eldönteni, hogy valóban alkalmas-e az elnöki feladatok ellátására. Hornyák 41, Tóth 44 szavazatot kapott, ezek a számok nem érték el az ötven százalékot, ezért ők kiestek, Bienerth 128 vokssal egyedüliként bejutott a következő körbe, ahol már arról kellett dönteni, megválasztja-e őt elnöknek a közgyűlés. Az új szavazólapon csak az igen választ lehetett bejelölni, amit 126-an meg is tettek, így Bienerth lett a MÚSZ elnöke. A jövő tehát elkezdődött, csak az a kérdés, hogy milyen?...

Senki sem csalódott
Lapunk a voksoláson alulmaradt Hornyák Viktor és Tóth István, illetve a távozó Gyárfás Tamás véleményére is kíváncsi volt a közgyűlés után.„El kell fogadni a végeredményt, a magyar úszósport érdekében természetesen együttműködöm az új elnökkel – mondta Gyárfás Tamás.
– Nincs értelme azzal foglalkozni, mi szerepelt a szavazólapon, a közgyűlés nagy többséggel választotta meg elnöknek Bienerth Gusztávot.”„Nem lepett meg a végeredmény, nehézágyúkat vetettek be az eredmény elérése érdekében – értékelt Hornyák Viktor.
– Bienerth Gusztáv úgy képzeli el a munkát, mint a hétvégi apuka, csak néha akar ránézni a sportágra, de ez nem fog működni, hamar szembesül majd ezzel. A szavazólap manipulatív módon készült el, óriási hiba, hogy nem szakemberre bízták a MÚSZ vezetését, de mindenki tudta, hogy ez lesz a végeredmény. Bienerth urat nem a sportág szeretete, hanem a kecsegtető pénzügyi lehetőségek vonzották az úszósportba. Büszke vagyok arra, hogy a tagszervezetek méltónak tartottak az elnökjelöltségre.”
„Örülök, hogy a küldöttek közül 44-en alkalmasnak tartottak az elnökjelöltségre, nekik köszönöm szépen a bizalmukat – jelentette ki Tóth István. – Nem jó, hogy olyan elnököt választott a közgyűlés, aki nem ért az úszáshoz. A sportág érdeke azonban, hogy együttműködjünk és összefogjunk, ezért, ha az új elnök megkér, akkor számíthat a segítségemre.”

MÚSZ - Komikusan választották meg Gyárfás utódját (Fotók)

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.01.08. 19:53

Komikus jeleneteket sem nélkülöző tisztújításon választotta meg elnöknek a leköszönő Gyárfás Tamás helyett Bienerth Gusztávot a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közgyűlése. Az új vezető neve mellett csak az igent lehetett bejelölni a szavazólapon, a másik két elnökjelölt, Hornyák Viktor és Tóth István nem kerültek fel a listára, így el sem indulhattak a pozícióért. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

Több mint fél óra késéssel kezdődött a közgyűlés a küldöttek regisztrációjának elhúzódása miatt. Egy asztalnál két munkatársnak kellett 148 résztvevő jogosultságát ellenőrizni, ha mind a 199 tag eljön, akkor a csúszás több mint háromnegyed óra is lehetett volna.

A közgyűlés nagyon hasonlított a labdarúgó-szövetség 10-15 évvel ezelőtti legendás, 5-6 órás, komikus elemekkel bőven fűszerezett összejöveteleire. Az első probléma ott kezdődött, hogy ki legyen a levezető elnök? Gyárfás Tamás eddigi elnök dr. Sándor Elek jogászt jelölte ki, mert az alapszabály szerint ez a szövetségi vezető hatásköre. Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó azt javasolta, hogy Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke vezesse a gyűlést. Komoly vita bontakozott ki a jogszabályok és az alapszabály vonatkozó pontjainak értelmezéséről, végül maradt Sándornál a mikrofon.

Jött a következő akadály: előzetesen nem készült javaslat a jegyzőkönyv hitelesítőire, a bekiabált nevek közül Sándor Elek Verrasztó Zoltánt és Sós Csabát hallotta meg, így őket terjesztette elő, a küldöttek pedig igennel voksoltak. Ezután a szavazatszámláló bizottsággal kapcsolatban az előzetesen kiválasztott tagok mellé Hornyák Viktor – Bienerth egyik ellenjelöltje – fölvetette, minden jelölt delegálhasson egy általa megbízhatónak tartott személyt a voksokat számlálók közé. Javaslatát elfogadták, így az eredetileg háromtagú testület hatfős lett.

Az érdemi rész, az egyetlen napirendi pont, az elnökválasztás azonban még mindig nem kezdődhetett el, mert Hornyák korábban e-mailen további napirendi pontok felvételét javasolta, amit a MÚSZ elnöksége elutasított, de a közgyűlésnek is kellett erről szavaznia: a küldöttek is úgy döntöttek, hogy ne kerüljön sor az elnökség és a sportigazgató visszahívására, az alapszabály módosítására és a pénzügyi beszámolót se most hallgassa meg a közgyűlés. Utóbbira azért sem volt lehetőség, mert még nem készült el, de ez nem baj, mert ennek májusig kell meglenni.

Bő egy óra elteltével elkezdődött a közgyűlés érdemi része. Először Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportügyekért felelős államtitkára kapott szót, a sportvezető azt mondta, közös érdek, hogy a MÚSZ éléről távozó Gyárfás Tamás nemzetközi pozícióit (alelnöke az európai és a nemzetközi szövetségnek) ne veszélyeztesse semmi. Az új elnöknek pozitív változást kell hoznia a sportág mindennapjaiba.

Ezután Gyárfás Tamás búcsúbeszéde következett: „tele van a sportág zsenikkel és nehéz emberekkel is. Ebben a közösségben a legmagasabb a mérce – mondta a leköszönő vezető. – Tudjuk, hogy mindenen lehet javítani, de válság nincs a sportágban. Nem tudtam együttműködni a sportág legjobbjával, de mindent ugyanúgy csinálnék most is. Szeretnék mindenkivel békét kötni, a jövőben is mindent megteszek a sportágért.”

A beszédet követően Hargitay András, a válogatott szövetségi kapitánya javasolta, Gyárfás legyen a MÚSZ örökös tiszteletbeli elnöke. Kezdeményezése komoly vitát követően elbukott, mert az alapszabály szerint ennek is előzetesen fel kellett volna kerülnie a napirendi pontok közé. A tavaszi, évi rendes közgyűlésen viszont nem lesz ennek akadálya, ha az elnökség úgy dönt, foglalkozzon ezzel is a közgyűlés.

Újabb komoly problémával kellett megküzdeni: az elnökjelöltek fejenként 8 percet akartak beszélni, több küldött felvetette, legyen a rendelkezésre álló idő csak 5 perc. A témáról szavaztak, és az 5 perc kapott több voksot. A levezető elnök szerint azonban a résztvevők nem értették a feltett kérdést, ezért újabb szavazás következett, második alkalommal a 8 perc „nyert”, de a beszédek hosszabbak lettek.

A jelöltek abc-sorrendben kerültek sorra, először Bienerth Gusztáv üzletember szólt a résztvevőkhöz, akinek sportszakmai ismeretei nincsenek, viszont erős a politikai támogatottsága.

„A sportolók is változást szeretnének, az általuk megfogalmazott hét ponttal (ebben gyűjtötték össze kifogásaikat Gyárfás Tamás ellen – a szerk.) egyetértek, az ott leírtak megvalósítása a programom része – hangsúlyozta Bienerth. – A szakmai és menedzsment kérdéseket szét kell választani, világos, átlátható támogatási rendszerre, a sportolókat támogató szövetségre van szükség. Van két személyes ígéretem: minden érdemi kérdésről titkos szavazással döntünk és 3 havonta internetes fórumon lehet értékelni a szövetség munkáját.”

Bienerth hozzátette: Gyárfás Tamás megkerülhetetlen tényező az úszósportban, ha elnökké választják, első dolga lesz, hogy leül egyeztetni vele az együttműködésről. Mindezt pár nappal azután mondta, hogy kijelentette, nem számít elődje munkájára. Ezután jöttek a kérdések, melyekre – utánpótlás helyzetének megoldása, vízilabdázókkal közös vízfelület használatából fakadó konfliktusok kezelése – nem tudott konkrét választ adni. Azt ígérte – ez meg is valósult -, hogy a közgyűlés után negyedórával elkezdi a munkát az elnökséggel, ha megválasztják.

Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője először megköszönte Gyárfás munkáját a szövetség élén, majd tréfásan megjegyezte, Bienerth biztos belenézett a programjába, mert kilencven százalékban egyeznek az elképzeléseik. Elmondta, 2013-tól milliárdok érkeztek a sportágba, melyekből további vízfelületet kellett volna biztosítani az úszóknak. Nagy derültséget okozott a válasza arra a kérdésre, hogyan képzeli el a nemzetközi tisztségek betöltését? „Gyárfás Tamás ott van a nemzetközi szövetségben, ezért őt, tetszik, nem tetszik, meg kell tartani.”

Tóth István, a szentendrei úszóklub szakosztályelnöke azzal kezdte, hogy nyugalomra van szükség a sportágban, ahol zűrzavar tapasztalható, de azért nincs káosz, majd reagált Bienerth szavaira: „nem kell a közgyűlés után azonnal egyeztetni, lehet előtte aludni erre egy napot, és mindent átgondolni, nem menedzselni kell a változást, hanem koordinálni, részt venni benne – jelentette ki. – Nem tisztázott, ki taníthat úszást, megfelelő képesítés nélkül oktató haramiák lepték el az uszodákat, akik csak a profitszerzésben érdekeltek, ezt a helyzetet kell gyorsan megoldani.”

Ezután arról szavaztak a küldöttek, hogy a három jelölt közül ki kerülhet be az utolsó körbe, kiről kívánják eldönteni, hogy valóban alkalmas-e az elnöki feladatok ellátására. Hornyák 41, Tóth 44 szavazatot kapott, ezek a számok nem érték el az ötven százalékot, ezért ők kiestek, Bienerth 128 vokssal egyedüliként bejutott a következő körbe, ahol már arról kellett dönteni, megválasztja-e őt elnöknek a közgyűlés. Az új szavazólapon csak az igen választ lehetett bejelölni, amit 126-an meg is tettek, így Bienerth lett a MÚSZ elnöke. A jövő tehát elkezdődött, csak az a kérdés, hogy milyen?...

Senki sem csalódott
Lapunk a voksoláson alulmaradt Hornyák Viktor és Tóth István, illetve a távozó Gyárfás Tamás véleményére is kíváncsi volt a közgyűlés után.„El kell fogadni a végeredményt, a magyar úszósport érdekében természetesen együttműködöm az új elnökkel – mondta Gyárfás Tamás.
– Nincs értelme azzal foglalkozni, mi szerepelt a szavazólapon, a közgyűlés nagy többséggel választotta meg elnöknek Bienerth Gusztávot.”„Nem lepett meg a végeredmény, nehézágyúkat vetettek be az eredmény elérése érdekében – értékelt Hornyák Viktor.
– Bienerth Gusztáv úgy képzeli el a munkát, mint a hétvégi apuka, csak néha akar ránézni a sportágra, de ez nem fog működni, hamar szembesül majd ezzel. A szavazólap manipulatív módon készült el, óriási hiba, hogy nem szakemberre bízták a MÚSZ vezetését, de mindenki tudta, hogy ez lesz a végeredmény. Bienerth urat nem a sportág szeretete, hanem a kecsegtető pénzügyi lehetőségek vonzották az úszósportba. Büszke vagyok arra, hogy a tagszervezetek méltónak tartottak az elnökjelöltségre.”
„Örülök, hogy a küldöttek közül 44-en alkalmasnak tartottak az elnökjelöltségre, nekik köszönöm szépen a bizalmukat – jelentette ki Tóth István. – Nem jó, hogy olyan elnököt választott a közgyűlés, aki nem ért az úszáshoz. A sportág érdeke azonban, hogy együttműködjünk és összefogjunk, ezért, ha az új elnök megkér, akkor számíthat a segítségemre.”