Látszatmegoldás az áfacsökkentés

Az LMP szerint nem hatékony, hanem csak felemás intézkedés az áfacsökkentés, hiszen annak haszna nem a fogyasztóknál csapódik le, és nem számolja föl a hálózatos áfacsalást sem - jelentette ki Lengyel Szilvia, a párt vidékfejlesztési szakszóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. 

A kormány áfacsökkentési tervei átgondolatlanul és nem a szakmai szervezetek ajánlásait megfogadva készültek - mondta Lengyel Szilvia, példaként említve, hogy éppen a friss tejnek csökkent az áfája, amiből a legkevesebb fogy, szemben a magyar fogyasztók által 80 százalékban vásárolt, hosszabban eltartható ESL- és UHT-tejekkel. A sertéshús áfájának csökkentése a belsőségekre nem terjedt ki, a baromfi belsőségeknél viszont 5 százalék az áfa, ezt az ellenmondást korrigálni kell.

Az LMP szerint az a megoldás, hogy a kormány egy lépésben, egyszerre csökkentse az alapvető élelmiszerek áfakulcsát 5 százalékra. A tej áfájának csökkentésével párhuzamosan a tejföl és a túró áfáját is csökkenteni kellett volna, hiszen mindkettő 99 százalékban hazai alapanyagból és hazai gyártósorokon készül, és a három termék áfacsökkentésének az együttes hatása lenne igazán érzékelhető a fogyasztóknak. Emellett a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkenteni kellene nagyon rövid időn belül - folytatta. Ellenkező esetben tovább nőhet az ágazatban 40-50 százalékban jelen lévő áfacsalás, ugyanis az erre specializálódott hálózatok, ha egy szektorban bezárul egy kiskapu, átmennek egy másikba - hangsúlyozta.

Lengyel Szilvia szerint lehetséges az áfacsökkentés, a baromfihús áfájának csökkentése is sokkal kisebb kiesést okozott a költségvetés bevételeiben, mint ahogy azt a kormány várta, mert a kiesést kompenzálta a növekvő forgalomból és az ágazat fehéredéséből származó bevétel.

Szerző

Kihűlés közeli emberek sora került kórházba az országban

Az elmúlt napokban országszerte több településen segítettek a rendőrök saját házukban vagy elhagyott épületekben fagyoskodó embereken - derült ki a rendőrség honlapján szombaton megjelent közleményekből.

A balatonlellei rendőrök csütörtökön délelőtt Karádra mentek, mert bejelentést kaptak férfiről, aki egy fűtetlen, lakatlan épületben próbálta meghúzni magát. A kihűlés veszélye miatt a körzeti megbízottak értesítették a mentőszolgálat munkatársait, akik a siófoki kórházba vitték a férfit.

A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei Tiszavid községben találkoztak egy asszonnyal csütörtök késő este, akinek házán a nyílászárók sérültek-hiányosak voltak, az épületben pedig nem volt se fűtés, se áram. Az 53 éves asszony rosszullétre is panaszkodott, elmondása szerint már napok óta nem evett, mert nem volt pénze ételre és tüzelőre. A rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, akik az asszonyt kórházba vitték.

Egy galgamácsai házhoz péntek délután azért mentek ki a rendőrök, mert az ott élő, közmunkából élő 56 éves férfi napok óta nem jelentkezett munkára. A járőrök a fűtetlen családi házban megtalálták a férfit, mentőt hívtak hozzá, amely kórházba vitte.

Egy szajoli férfi péntek délután hívta fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrséget és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik és meg fog halni, lakcímét azonban nem árulta el, hanem letette a telefont. A csekély információ ellenére sikerült rövid időn belül megtalálni a telefonálót egy fészerszerű építményben. Az átfázott férfi zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, ezért a rendőrök mentőt hívtak, amely kórházba vitte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrséget éjjel értesítette egy bejelentő, hogy rokonát Tornyospálcán feltehetően kihűlés fenyegeti. A rendőrök egy romos, korábban szinte teljesen kiégett, ajtó és ablak nélküli épületben megtalálták az 58 éves férfit, aki először nem akarta elhagyni a helyszínt, de végül sikerült meggyőzni, és rokona otthonába kísérni.

Nógrád megyében pénteken három esetben kellett intézkedniük a rendőröknek: egy átfázott 62 éves nőt fűtött lakóhelyére, míg egy 61 éves és egy 69 éves nőt az önkormányzat által üzemeltetett melegedőbe vittek a rendőrök, mivel otthonukban nem volt fűtés.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel haladéktalanul hívják az ingyenes 112-es segélyhívószámot, ha a közvetlen környezetükben egyedül élő ember nem ad életjelet magáról, feltételezhető, hogy nincs fűtési lehetősége, ha nem tudják felvenni hozzátartozóikkal a kapcsolatot vagy ha közterületen segítségre szoruló embert látnak.

Szerző

Tarlóst felszólították a Liberálisok

 A Liberális Fiatalok Társasága (Lift) mindenkit arra hív fel, hogy lehetőségeinek megfelelően segítsen a rászorulókon annak érdekében, hogy minél kevesebb áldozata legyen a következő napokban jelentkező szélsőséges hidegnek - mondta Sermer Ádám, a szervezet vezetője szombaton, sajtótájékoztatója után.

A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének elnöke elmondta: összeállítottak egy javaslatcsomagot, amelyet követve mindenki a maga szintjén a lehető legtöbbet teheti a kihűlés miatt veszélyeztetettekért. 

Budapesten a Lift tagjai amellett, hogy a hajléktalanokat a melegedők felkeresésére biztatják, izolációs fóliát osztogatnak  a rászorulóknak és a járókelőknek, utóbbiakat arra kérve, hogy adják tovább olyannak, akinek szüksége lehet rá. Emellett azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy függessze fel a hajléktalanokat az aluljárókból "kiszorító" rendeletet, a Budapesti Közlekedési Központtól pedig azt, hogy sűrítse vissza megritkított járatait, hogy minél kevesebbet kelljen a megállókban várakozni.

Az ifjúsági szervezet arra kéri az egyházakat, hogy felekezettől vagy nemzetiségtől függetlenül mindenkinek nyissa meg az épületeit országszerte, ugyanezt kéri a közintézményektől, valamint a kormányzati és önkormányzati hivataloktól. A kistelepülések vezetőinek javasolják, a középületek megnyitását melegedőként, valamint tüzelőanyag biztosítását a rászorulóknak.

Magyarországon évente átlagosan 250-en esnek áldozatul a hidegnek, kétharmaduk a saját fűtetlen lakásában fagy meg. Emiatt akár kistelepülésen, akár nagyvárosban él valaki, fontos, hogy figyeljen oda a szomszédaira - hangsúlyozta Sermer Ádám.

Szerző