Előfizetés

Csak a válogatottra koncentrál a kapitány

Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:52
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar férfi vízilabda-válogatott decemberben kinevezett, január 1-től regnáló szövetségi kapitányát, Märcz Tamást Szűcs Levente váltja a játékosként olimpiai bajnok szakember által korábban dirigált klub, a BVSC-Zugló élén – közölte tegnap a fővárosi egylet honlapja.

Az új tréner személyében az egyesületen belülről érkezik megoldás az OB I-ben induló csapat kispadjára, hiszen Szűcs eddig a klub utánpótlásában dolgozott, illetve Märcz munkáját segítette a felnőtt csapatnál.

Märcz egyébként a tegnapi találkozást követően éppen ma kezdi meg a munkát a nemzeti válogatott élén, hiszen a szakember által korábban kihirdetett húszfős keret péntektől vasárnapig Szolnokon tréningezik. A helyszínválasztás pedig nem véletlen. „Szolnokot azért is választottam, mert amellett, hogy ideális körülmények között edzhetünk, valamelyest elszeparáltan készülünk. Ha lesz rá mód és lehetőség, a következő két-három alkalommal is a külvilágtól kicsit elzárva folytatnánk a munkát, fontosnak tartom ugyanis, hogy a játékosok két edzés között se találjanak elintézni valót, hanem maximálisan a feladatra tudjanak koncentrálni, ilyenkor feltehetőleg pihenni – indokolt a szövetség honlapjának nyilatkozó Märcz. – Érzésem szerint Budapesten nagyobb lenne az érdeklődés, ami elterelhetné a figyelmet. Ha csak ennyi időt tudunk együtt tölteni, nagyon fontosnak tartom, hogy azt viszont töltsük maximálisan hasznosan.”

Märcz a hétvégével kapcsolatban elmondta, a játékosokkal való első találkozás az ismerkedés jegyében telik majd. „Lesz három olyan edzés, amikor egymás között játszunk – ez a legalkalmasabb arra, hogy kicsit felmérjük az erőnket, hiszen a játékosoknak magas szinten kell játszaniuk, ott kell elsősorban bizonyítaniuk. Impulzív, dinamikus öt edzésre számítok, és bízom benne, mindez nagyon jó hangulatban telik majd.”

A vereség ellenére is előnyben a Chelsea

R.T.
Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:51
Conte (középen) a kudarc ellenére sem lehet elégedetlen, megnyugtató előnnyel első a Chelsea FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JULIA
A Tottenham győzelmével zárult az angol labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának rangadója. A Spurs Chelsea elleni diadala azt is jelenti, hogy megszakadt Antonio Conte csapatának 13 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata, ám a kékek az ünnepi fordulók után öt ponttal vezetik a tabellát a Liverpool előtt.

A december végi, január eleji időszak mindig vízválasztó az angol labdarúgó-bajnokságban. Amelyik együttes hozza ezeket a mérkőzéseket, annak már nem kell rossz helyezéstől tartania a végelszámoláskor. Az európai edzők és játékosok számára nehezen megszokható ez az időszak, hiszen karácsony és újév táján szinte minden európai pontvadászatban szünetet iktatnak be, a Premier League-ben ehelyett majd minden napra jut egy-egy bajnoki.

A Chelsea szempontjából is különösen fontos ez az időszak. Ha az együttes állva marad, akkor nehezen lehet elvenni a listavezetőtől a bajnoki címet. Ritka jó a hangulat mostanság a kékek szurkolóinak háza táján, ami nem is csoda, hiszen az együttes sorban 13 mérkőzést nyert meg. Ugyanakkor még a legelvakultabb drukkerek is kifejezetten tartottak a Tottenham elleni idegenbeli derbitől.

A két klub között nagyjából olyan szívélyes a viszony, mint a Fradi és az Újpest között. Mindent elmond erről a kapcsolatról két közvélemény-kutatás: a planetfootball.com 2004-ben készült felmérése szerint a Chelsea és a Tottenham szurkolói a második legnagyobb riválisnak tekintik egymást. Az örök első természetesen a szintén londoni Arsenal. Más eredményre jutott egy 2012-es felmérés itt már a Chelsea szurkolói a Tottenhamot jelölték meg a legnagyobb ellenfélnek, a Spurs drukkereinél viszont a Chelsea maradt a második helyen az ágyúsok mögött.

A rivalizálás szűk három év híján 110 esztendőre vezethető vissza. Első bajnokijukat ugyanis 1909. december 18-án vívták a Chelsea pályáján, a Stamford Bridge-en, a találkozó a hazaiak 2-1-es győzelmével zárult. A két klub közötti gyűlölet az 1967-es FA-kupa fináléjában érte el tetőfokát. Az akkor még igen patinásnak számító derbit a Tottenham nyerte meg 2-1 arányban, a Chelsea szurkolói azonban nem tudták megemészteni, hogy a Spurs kupagyőztesei között két olyan játékos is ünnepelt, akik korábban a kékek mezét viselték. Jimmy Greavesről és Terry Venablesről van szó. A rivalizálás egy újabb fontos szakasza volt az 1974-1975-ös szezon, amikor szégyenszemre mindkét együttes a kiesés ellen harcolt. Bár úgy látszott, a Chelsea bent marad, miután a Tottenham győzött a londoni derbin, a Chelsea búcsúzott a legmagasabb ligától.

Az utóbbi években inkább a Chelsea dominált, hiszen 2010 óta a Tottenham az egymás elleni mérkőzéseken csak kétszer nyert a 16 találkozóból: majdnem hét éve, 2010 áprilisában, illetve 2015 januárjában. A Chelsea ezzel szemben hét diadalt aratott, valamint a többi mérkőzés döntetlennel zárult. A White Heart Lane-en lejátszott legutóbbi bajnoki gól nélküli döntetlennel ért véget.

Ennyit a múltról. A jelen látszólag egyértelműen a derbiig sorban 13 mérkőzésen győztes Chelsea-é, igaz, a Tottenham sincs rossz formában, hiszen utolsó négy bajnokiját nyerte meg, a legutóbbi kettőt pedig egészen imponáló játékkal: mind a Southampton, mind a Watford otthonában 4-1-es diadalt aratott.

A Tottenham a kétgólos Dele Alli vezérletével fékezte le a riválist

A Tottenham a kétgólos Dele Alli vezérletével fékezte le a riválist

Jóllehet a szerda esti mérkőzésen a Chelsea dominanciájára lehetett számítani, a Tottenham végül teljesen megérdemelten győzött 2-0-ra. Eriksen és az angol válogatott Dele Alli szinte egymaga verte meg Antonio Conte csapatát. Az első félidőben a hosszabbítás pillanataiban a dán ívelt balról középre, Alli pedig remek fejesgóllal szerezte meg a vezetést. Az 54. percben szinte lemásolták az első találatot, ismét Alli kobakja villant. A 2-0 után a Chelsea futott az eredmény után, ám a Tottenham is növelhette volna az előnyt.

A Chelsea veresége azt is jelenti, hogy Diego Costáék nem tudták beállítani az Arsenal történelmi, 14 mérkőzésen át tartó rekordját, amelyet még 2002-ben állítottak fel az ágyúsok. Persze így sincs miért szégyenkezniük a Chelsea játékosainak, hiszen sikerült megdönteniük a 2009-es csúcsot, amikor sorban 11 meccsen arattak diadalt. A Chelsea-nál azért sem kell még annyira aggódni, mert az együttes előnye így is öt pont maradt a Liverpoollal szemben.

Ami pedig Mauricio Pochettino csapatát illeti, a Spurs folyamatosan araszol felfelé a tabellán, feledtetve az őszi hullámvölgyet. A diadallal megelőzte az Arsenalt és a Manchester Cityt is, ezzel már harmadik helyen áll a tabellán. „Nagyszerűen játszottunk, s rendkívül hatékonyak voltunk” – fejtette ki a mérkőzést követően Mauricio Pochettino, a Tottenham trénere. Mint mondta, tavaly talán amiatt maradtak le a bajnoki címről, mert nem tudtak ennyire hatékonyak lenni. Hozzátette, a formajavulás miatt igen büszke a játékosaira. „Annak örülök leginkább, hogy rájöttünk arra, hogy lehetünk igazán veszélyesek az ellenfél kapujára” – fejtette ki.

Eligazolhat az ifjú sztár
Némi üröm is vegyült a Tottenham szurkolóinak örömébe a nagy rangadón szerzett három pont után. Dele Alli ugyanis annyira remek teljesítményt nyújtott, hogy sokan attól félnek, ez az angol válogatott utolsó szezonja a White Heart Lane-en.
A 20 éves támadó iránt több média értesülése szerint is összehozták a Real Madriddal, s mivel a királyi gárda a korábbi döntéssel szemben nyáron már igazolhat játékosokat, ezért csak pénz kérdése, hogy Dele Alli átteszi-e székhelyét Londonból Madridba.

Kell a pluszteljesítmény

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:50
Vida Máté szerint a Vasas a bajnokság végén is ott lehet az élmezőnyben A SZERZŐ FELVÉTELE
A húszéves Vida Máté tavaly bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatottban, emellett alapembere volt az OTP Bank Liga élmezőnyében szereplő Vasasnak. A tehetség tegnap ugyan még nem végezhetett teljes értékű munkát klubcsapata első idei edzésén, mégis komoly célokkal vágott bele a felkészülési időszakba.

- Mi az oka annak, hogy nem teljesen vesz részt az első foglalkozáson?

- Már ősszel is fájlaltam a jobb lábam, különösen a térdem környékén, ám nem vagyok különösebben kényes típus, így tettem tovább a dolgomat. A szünetben aztán annak ellenére is erősödött a fájdalom, hogy pihentettem a térdem. Elmentem Mohácsi János doktor úrhoz, aki elmondta, a térdemmel egyéb problémák is vannak, viszont szerencsére ezzel együtt sem kell másfél hétnél többet kihagynom. Várhatóan a következő heti edzőtáborban már teljes értékű munkát végezhetek.

- Nem volt hosszú a szünet, lévén, hogy december közepén még pályára léptek. Mi fért bele ebbe a rövid pihenőidőbe?

- Az év végén életemben először eljutottam a párommal nyaralni. Ez különösen fontos volt számomra, hiszen hosszú évet hagytam magam mögött, nyári szünetem pedig – édes teher – nem volt a válogatottal töltött Európa-bajnoki felkészülés miatt. Eléggé kimerültem az őszi idény végén, így jólesett pihenni. A Karácsonyt családi körben otthon töltöttem, az ünnepek között pedig már elkezdődtek az edzések. Az egész csapat nevében mondhatom, hogy vártuk a felkészülési időszakot. Természetesen nem elsősorban a monoton futásokat, hanem a labdás foglalkozásokat, valamint azt, hogy újra találkozhassunk a csapattársakkal.

- Hogyan kell elképzelni az otthoni tréningeket, napi szinten mennyi ráfordítással járt az egyéni felkészülés?

- Nem egész napos edzésekre kell gondolni, természetesen a szakmai stáb sem szeretné kifacsarni a játékosokat. Ezek nagyjából 50-70 perces programok a nyújtással együtt, leginkább a futásról és az erősítésről szóltak.

- Bizonyára jól érzi magát Angyalföldön, különösen azt követően, hogy a napokban újabb egy évvel megtoldották a 2018 nyarán lejáró szerződését.

- Nagy öröm számomra, hogy megújítottuk a szerződésemet a klubbal. Az egyeztetések már jó ideje zajlottak, megnyugtató, hogy pont került a tárgyalások végére. Mindkét fél számára előnyös, hogy hosszabbítani tudtunk. Az eddigiekben is jól éreztem magam a klubnál. Nem titok, mióta futballozom, mindig a Vasas kötelékébe tartoztam, 12 éves korom óta ebben az egyesületben játszom. Remélem, hogy még sokáig a Vasas-család tagja maradok, viszont ha egyszer távoznék, csakis olyan ajánlatért tenném, ami mind számomra, úgy a klubnak is megfelelő.

- Visszagondolva a mögöttünk hagyott esztendőre, nyilván büszkeséggel tölti el, hogy ifjú kora ellenére is alapembere tudott lenni az élvonal egyik meghatározó együttesének.

- A szünetben átértékeltem az év történéseit. Több más mellett jó érzéssel töltött el, hogy az élvonalbeli klubok tulajdonosai megszavaztak az év felfedezettjének. Elgondolkodtam, hogy mit értem el eddig, s többed magammal együtt mit vittünk véghez a Vasasban; úgy hiszem, ez komoly dolog. A pozitívumokból szeretnék erőt meríteni, illetve folytatni a megkezdett munkát. Hiszem, hogy még jobb lehetek.

- Milyen motivációval vágnak neki a felkészülésnek, a csapat számára mik lehetnek a célok a várakozáson felüli őszi idény után?

- Elsődleges célunk, hogy egy sikeres felkészüléssel alapozzuk meg a jó tavaszi szereplést. Remek volna, ha mindenki sérülés nélkül, egészségesen vághatna neki az idénynek. A tavasztól azt várom, hogy továbbra is a korábbi lendülettel, fegyelmezettséggel vegyük az akadályokat. A játékrendszer adott, minden azon múlik, hogy elkerülnek-e minket a sérülések, illetve hogy jó erőállapotban kezdjük-e a tavaszi mérkőzéseket. Ezért fogunk dolgozni a következő hetekben.

- A Vasas a végelszámolásnál is ott lehet az élmezőnyben?

- Szerintem igen. Ehhez az kell, hogy a mérkőzéseken egyénileg mindenki olyan teljesítményt nyújtson, mint ősszel, amikor mindnyájan hozzátettünk némi pluszt. Ez jelentette a különbséget. A folytatásban sem szabad, hogy kihagyjon a koncentrációnk, hiszen kiegyensúlyozott a mezőny, néhány gyengébb eredménnyel máris a középmezőnyben találhatja magát bármelyik élcsapat. Folyamatos koncentrációval a jövőben is eredményesek lehetünk.

- Vida Máté milyen célokkal kezdi a felkészülést pályafutása legjobb éve után?

- Egy nagy álmom tavaly megvalósult azzal, hogy bemutatkozhattam a válogatottban, hiszen már évekkel ezelőtt is azt a célt tűztem ki magam elé, hogy bemutatkozhassak címeres mezben. Ez számomra fontosabb volt, mint egy esetleges külföldi szerződés. Bízom benne, hogy a jövőben is számít rám a szövetségi kapitány, s amennyiben így lesz, igyekszem majd a legjobbamat nyújtani. Klubszinten szeretném, ha a Vasassal a folytatásban is megcáfolnánk az előzetes várakozásokat, s úgy szerepelnénk, ahogy azt a csapat és a szurkolók szeretnék.

Két poszton erősítenének
Kire Ristevski és Jevgenyij Pavlov a pravoszláv Karácsony miatti extra-pihenő, Hangya Szilveszter és Vida Máté kisebb sérülés miatt hiányzott a februári folytatásra felkészülő Vasas tegnap találkozó keretéből. Mellettük a kapus Vukasin Poleksic továbbra sem bevethető, illetve a játékos közlése szerint távozik Czvitkovics Péter.
A rosszabb gólkülönbsége miatt a tabella harmadik helyén álló angyalföldi egylet első idei tréningjén átmozgató edzés és egymás közötti játék szerepelt a programban, ma pedig fizikai felmérésen vesznek részt a csapattagok. A hétvégi pihenő után Mátraházán kezdődik a munka: az edzőtáborban heti két edzés vár az együttesre, amelyet a Népszavának nyilatkozó Michael Oenning vezetőedző két poszton szeretne megerősíteni a télen.
„Különösebb játékosmozgást nem szeretnénk, hiszen kiváló a csapategység, mondhatom, hogy harmóniában dolgozunk. Egy-két igazolás persze tervben van, elsősorban egy középpályást, illetve egy védőt szeretnénk szerződtetni” – mondta.
A szakember a tavaszi idény céljaival kapcsolatban így fogalmazott: „Amennyiben a végén is a harmadik helyen állnánk, számunkra az is kiemelkedő siker volna. Ezzel együtt természetesen mind mindenki, mi is a legmagasabbra szeretnénk törni.”