Simonkához köthető uniós pénzköltések - Hadházy feljelent

Feljelentést tesz az LMP a dél-békési fideszes képviselőhöz, Simonka Györgyhöz köthető vállalkozások uniós forrásfelhasználása miatt, a cégháló fő feladata ugyanis Hadházy Ákos szerint a pénzek “kifolyatása”.

Az LMP társelnöke sajtótájékoztatón ismertette a fideszes képviselő egyik korábbi vállalkozásának, most a rokonai tulajdonában álló autómosónak az ügyét. Szavaiból az derült ki: a társaság egy olyan tótkomlósi telephely fejlesztésére kapott 50 millió forintot, amely sosem volt a cég tulajdonában, a pénzt pedig egy orosházi autómosó építésére használták fel, bár – jegyezte meg Hadházy Ákos – ez a létesítmény nem kerülhetett ennyibe.

Az orosházi ingatlan ráadásul a telephelyfejlesztésre nyújtott pénz elnyerésekor még nem is volt az Aktív Klub Kft. tulajdonában – tette hozzá az LMP képviselője. Az ellenzéki politikus hozzátette: Simonka György családjához köthető vállalkozások úgy használnak fel uniós forrásokat, hogy szintén a politikus rokonaihoz köthető társaságokkal szerződnek, például irodabútor vásárlásra.

Szerző

Súlykorlátozást vezettek be a főúthálózat több szakaszára

Húsztonnás súlykorlátozást vezettek be január 1-től az országos főúthálózat több szakaszára - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A korlátozás Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Fejér, Tolna, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Baranya és Vas megye egyes részeit érinti - tették hozzá. Az útszakaszokra a "20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos" - "kivéve áruszállítás" jelzőtáblákat helyeztek ki.

A közlemény szerint a szabályozás bevezetésére azért volt szükség, mert lakossági, országgyűlési képviselői és ombudsmani bejelentések érkeztek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez arról, hogy az új útdíj-rendszer bevezetése óta megnőtt a főúti szakaszokon a teherforgalom és ezáltal környezetterhelés.

A beérkező panaszok ügyében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított és megállapította, hogy a teherforgalmat a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra úgy tudják a leghatékonyabban átterelni, ha az egyes főúti szakaszokon forgalomkorlátozást vezetnek be. A korlátozás bevezetését a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javasolta az NFM-nek és azt a tárca elfogadta.

Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállításra használó teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt adnak majd ki. A behajtási engedély kiadásához az illetékes megyei igazgatóság címére kell az igényt elküldeni, amelyben fel kell tüntetni az igénylő személy azonosságát, a telephely címét, a jármű típusát és a tömegét.

A korlátozásról további információ itt olvasható.

Szerző

A dollárral szemben erősödött a forint

Publikálás dátuma
2017.01.05. 09:57
Thinkstock illusztráció
Az euróval szemben nem változott, a főbb devizákban lefelé korrigáló dollárral szemben viszont erősödött a forint csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

A dollár 14 éves csúcsot ért el szerdán a hat vezető deviza kosarával szemben, majd mintegy fél százalékkal lefelé korrigált. A gyengülő dollárral szemben a forint is erősödött. A dollárt szerdán este 295,48 forinton, csütörtök reggel nyolc órakor 292,07 forinton jegyezték.

Az euró árfolyama nem változott, szerdán este 307,88 forinton, csütörtök reggel 307,87 forinton állt a jegyzés. A svájci frank jegyzése 287,93 forintról 287,02-re csökkent. Az euró erősödött a dollárral szemben, szerdán este 1,0474 dolláron, csütörtök reggel 1,0555 dolláron állt az árfolyam.

Szerző
Témák
devizapiac