A közösségi médiumokra figyel a hatóság

Publikálás dátuma
2017.01.02. 18:00
FOTÓ: Népszava
Módosulnak a rádióberendezések forgalmazásának szabályai, csökkennek a szolgáltatók adminisztratív terhei, könnyebb lesz az elektronikus hírközlő hálózatok elhelyezése, valamint szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó előírások - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az új évben több jogszabály is változik.

Az elektronikus hírközlési és a postai szolgáltatók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében január 1-jétől a felügyeleti díjfizetéssel összefüggő adatszolgáltatási, adminisztratív enyhítések lépnek életbe. Az előző évben elért árbevételről a jövőben már csak évente egyszer, a számviteli beszámoló és az adóbevallások benyújtásának határidejéhez igazodva, május 31-ig kell adatot szolgáltatniuk.

A szolgáltatóknak kedvez az a módosítás - írták -, hogy ha nem a teljes évben nyújtanak szolgáltatást, akkor a felügyeleti díjat is csak abban az időtartamban kell arányosan megfizetniük, amelyben az NMHH hatósági nyilvántartásában szolgáltatóként szerepelnek.

Január 1-jétől az informatikai, az elektronikus hírközlési és a postai ágazat ügyeleti rendszerébe bevont szolgáltatóknak a hálózatuk működését, a szolgáltatásuk nyújtását ellehetetlenítő vagy jelentős mértékben veszélyeztető úgynevezett rendkívüli eseményeket a hatóság internetes szolgáltatásán, az Adatkapun keresztül kell bejelenteniük.

Tavaly december 20-ától hatályos az az elektronikus hírközlésről szóló törvénymódosítás, amely elősegíti az országos széles sávú lefedettséget célzó Szupergyors internet program keretében uniós támogatással megvalósuló hálózatfejlesztéseket, emellett hatékonyabbá tehet minden nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatépítést. A változtatás továbbra is más hálózatos közműveknél - például villamos áram, gáz, távhő - meglévő szabályozási mintákat alapul véve könnyíti az elektronikus hírközlő hálózatok elhelyezését, és a meglévő szabályok pontosításával, kiegészítésével segíti a jogalkalmazást, gyorsítva az eljárást - írták.

Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire - különösen a terrorizmus elleni fellépésre - tekintettel szigorították a feltöltős SIM kártyákra vonatkozó törvényt, hogy megelőzzék és kiküszöböljék a visszaéléseket. Egyes részleteket az NMHH rendeletben szabályoz, ennek társadalmi egyeztetése lezárult, jelenleg a végleges rendeletszövegen dolgoznak - közölték. A tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti pedig maximum ötven feltölthető SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál.

A szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat. Az előfizető személyazonosságát a szerződés megkötésekor, majd ezután évente kell ellenőrizni - ismertették, megjegyezve: a végleges rendelet várhatóan január elején jelenik majd meg.

Az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel összhangban idén változnak egyebek mellett a rádióberendezések forgalomba hozatalának és üzembe helyezésének részletes szabályai, amelyeket az NMHH rendeletben határoz meg. Kikerülnek a szabályozás alól a rádióberendezésnek nem minősülő eszközök - ilyenek a vezetékes telefonok és a faxok -, ugyanakkor az előírásokat alkalmazni kell majd a többi között a vevőkészülékekre - például a set-top-boxokra - és a különféle navigációs rendszerek vevőire - például a GPS-ekre.

A közleményben kitértek rá, hogy a médiatanács és az NMHH idén is közzétette sokrétű hatósági és piacfelügyeleti feladatainak ellátására vonatkozó 2017-es, előzetes felügyeleti tervét. Az előbbiben szerepel egyebek mellett a közösségi médiumok figyelése, a reklámhangerősség mérése és az országos médiaszolgáltatók rendszeres vizsgálata; míg az NMHH például elemzi a piacokat, nyilvántartja a szolgáltatókat, valamint ellenőrzi a jogszabályok betartását - olvasható a közleményben.

Szerző

Vizsgálják Mészárosék fakivágását

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az I. és XII. Kerületi Ügyészég miután Tényi István természetkárosítás miatt feljelentette Mészáros Lőrinc cégét egy Gellért-hegyi építkezés kapcsán. Mindezzel az I. Kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg Kelecsényi Mónika kerületi vezető-helyettes ügyész.

A fel- és bejelentéseiről ismert fideszes aktivista azután fordult a hatóságokhoz, hogy a 444 megírta, a felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-je egy villaépítés során több olyan fát is kivágott a Bérc utcai telken, amelyeket az építési engedély szerint nem szabadott volna bántani. A 2014. májusában indult projekt engedélyében ugyanis kikötötték, hogy 27 fát meg kell hagyni a telken, különösen azt a fekete fenyőt, amelyen egy egerészölyvpár fészkel. A lap megkérdezte az I. kerületi önkormányzatot, mindez hogyan lehetséges, ám a hivatalos válaszból kiderült, a kerület nem tudott a természetkárosításról, de azt mondták, ha engedély nélkül vágták ki a fákat, azt szankcionálni fogják, a kollégáik pedig "helyszíni szemlén állapítják meg a tényállást". A 444 szerint az építést megrendelő Teif Terra Kft.-ről korábban is sejthető volt, hogy a cég azé a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé, aki Mészárossal együtt nyeri sorra a közbeszerzéseket, "azután viszont, hogy a Tief Terrát a svájci EM Tiefbau AG-tól 2016. január 29-én maga Szíjj vette át, kétség sem férhet ahhoz, hogy az ő villája épül a gellérthegyi szuper-telken" - írta a lap decemberben.

Szerző

Indul Simicska Helyi Válasza

Új sajtóterméket indít Helyi Válasz néven Simicska Lajos - írta a 444. 

A lap még csak a béta verziónál tart, de nagyjából egy hónapja éles már a helyivalasz.hu domain. A portál szerkesztősége ugyanott van, mint a nagyvállalkozó többi sajtótermékének. A Helyi Válasz vélhetően regionális-megyei hírgyűjtő oldal lesz. A Nemzet kiadónál nem akartak beszélni a lapcsaládról, egyelőre azt sem tudni, tervezik-e saját tartalom gyártását is vagy maradnak a hírgyűjtésnél.

Szerző