Előfizetés

Terror Berlinben - Ezrek búcsúztatják a lengyel kamionsofőrt

Emberek ezrei búcsúztatják pénteken Lengyelországban Lukasz Urbant: a berlini terrortámadás során meggyilkolt lengyel kamionsofőr lelki üdvéért gyászmisét tartottak Andrzej Duda államfő részvételétel, a fehér koporsóba helyezett áldozatot délután mintegy százhúsz teherautóból álló konvoj kíséri utolsó útjára.

A 37 éves lengyel sofőrt a december 19-én este elkövetett merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és vágott sebekkel meg a vezetőfülkében, holttestét kedden szállították Lengyelországba. Szülőfalujában, az északnyugat-lengyelországi Banie községben rendezett temetés költségeit a lengyel állam fedezi. Beata Szydlo kormányfő külön járulékot folyósíttat a sokak által hősnek nevezett sofőr családjának.

A temetésen az államfő mellett több lengyel politikai vezető, valamint a varsói német nagykövetség képviselője is részt vesz. A gyászolók között van Dave Duncan brit kamionsofőr is, aki több tíz millió forintnak megfelelő összeget összegyűjtő szolidaritási akciót kezdeményezett Urban családjának támogatására.

A déli gyászmise után a kormányfői hivatal vezetője felolvasta a miniszterelnök rövid levelét, melyben Beata Szydlo rámutatott: a lengyelek már korábban is váltak "az iszlám fundamentalisták által elkövetett terrortámadások áldozataivá", a berlini merénylet azonban "rendkívüli volt, ami az elkövető kíméletlenségét és kegyetlenségét illeti." Hangsúlyozta: Lukasz Urban "nehéz és sok lemondást megkövetelő munka végzése közben hunyt el, amikor tisztességes megélhetést akart biztosítani családjának".

A mise alatt a szentélyben, és ennek környékén is több ezer fős tömeg gyűlt össze, a faluba érkezett egyik szállítókocsin "Úgy viselkedett, ahogy kellett" felirat látható. A Banie községben a kamionsofőrök délután 15 órakor dudaszóval tisztelegnek kollégájuk emléke előtt. A Facebook közösségi hírportálon szervezett akciójukhoz országszerte is csatlakoznak a gépjárművezetők.

Urban halálának pontos körülményeit a berlini támadás ügyében nyomozó hatóságok még nem tisztázták, egymásnak némileg ellentmondó értelmezések is napvilágot láttak. A támadást követő első német sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy a Breitscheid téri karácsonyi piacon nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt. Frauke Köhler, a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője csütörtökön viszont megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint a kamiont a balesetek megelőzésére szolgáló automatikus fékezőrendszer állította meg: amikor a jármű a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron, az ütközést érzékelő fékezőrendszer bekapcsolt, és hetven-nyolcvan méter után megállította, ennek tulajdonítható, hogy nem sebesültek vagy haltak meg még többen. Frauke Köhler elmondta azt is, hogy a kamion eredeti, lengyel sofőrjének holttestén nem találtak késsel ejtett sebeket. Egy lövés végzett vele, de majd csak a boncolás januárban várható végleges eredménye alapján lehet pontosan megállapítani, hogy mikor halt meg - tette hozzá.
Németországban mintegy ötvenezren kérték Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést Urbannak.

A berlini támadásban Urbannal együtt 12 ember halt meg, 53 ember megsebesült. A kamiont a hatóságok szerint a veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított tunéziai menedékkérő Anis Amri vezette, aki a merénylet után négy nappal felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Négymilliárd az MMA-székházra

Négymilliárdot költ székházára a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházás közbeszerzését egyedüli ajánlattevőként a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte - írta az Átlátszó. 

Az MMA még 2014 novemberében vette meg az Andrássy út 101. szám alatt található Schanzer-villát, amely 2006-ig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székháza volt. A Laki Épületszobrász Zrt. meglehetősen sikeres az állami tendereken: 824 millió forintért újítják fel a Hild-villát az MMA-nak, valamint összesen 7 milliárdért építenek a West Bauval lovardát és egyéb épületeket a Várba.

Kozma Imre atya újévi üzenete

A Boldog Új Esztendő az értelmes élet öröme, a munka öröme, az áldozatvállalás – egymásért – öröme, a szeretetben összetartozás – egység – öröme.

A Boldog Új Esztendő a békességes ember öröme, amit Jézus a kereszten szerzett néki, amikor a rosszat rosszal nem viszonozta.

Krisztus a világ teljes drámáját fenntartás nélkül magára vette. Ennek szimbóluma a kereszt, aminek két karja, két szára egyedül képes kibékíteni létünk minden ellentmondását.

Chesterton a kereszt két ágának drámai egyensúlyában véli megpillantani azt a természetfölötti békét, ami nélkül az ember egykönnyen a világ ellentmondásainak martalékává válik.

Az Árpád-kori Jáki templom – 1256-ban szentelték fel – külső falán a gazdag szobrászati elemek közül is kiemelkedik egy remekmű. Az Atyaisten kinyújtott két kezével a jobbról-balról gyűrűző szörnyeket korlátozza, aki kezében tartja az előttünk ismeretlen múltat és a rejtett jövendőt is.

Dante szavaival, az Ő akarata a maga különleges kegyelmi jeleivel, a mi békénk.

Boldog Új Esztendőt kér Istentől Európának, a világnak 2016-2017 fordulóján.