Előfizetés

Berlini merénylet - Amri nem állt kapcsolatban olasz szélsőségesekkel

Publikálás dátuma
2016.12.30. 11:07
FOTÓ: Getty Images
Nem volt olasz iszlám terrorhálózat tagja Anis Amri, a tunéziai merénylő, aki december 19-én Berlinben egy kamionnal a karácsonyi vásáron résztvevő tömegbe hajtott egy kamionnal, s 12 személyt megölt, további félszázat megsebesített. 

Ezt Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök közölte sajtóértekezletén. Mint mondta, semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy a Milánóban december 23-án lelőtt Amri kapcsolatban állt volna olaszországi iszlám szélsőségesekkel. „A nyomozás nem jutott erre a következtetésre” – fejtette ki sajtóértekezletén Gentiloni.

A berlini rendőrség csütörtökön engedte el azt a 40 éves tunéziai férfit, akit előző nap vettek őrizetbe azt gyanítván, hogy segítséget nyújtott Amrinak a terrorcselekmény végrehajtásához, ezt azonban semmi sem támasztotta alá. A férfi nyomára Amri mobiltelefonja alapján bukkantak. 

Botránytól tartanak szilveszterkor

Kölnben aggodalommal tekintenek a szilveszteri ünnepségek elébe. Attól tartanak, megismétlődhet a tavalyi botrány, igaz, kicsit más előjelekkel. Akkor menekültek erőszakoltak meg nőket, s Thomas de Maiziere belügyminiszter bírálatokkal illette az igazságügyi hatóságokat amiatt, mert enyhe ítélettel sújtották a bűncselekményt elkövetőket. 

Most azonban elsősorban nem a menekültek akciójától tartanak, hanem a szélsőségesek magatartásától. A szélsőjobboldali NPD, valamint az euroszkeptikus Alternatíva (AfD) ugyanis megmozdulásokat szervezett Kölnbe, ezeket azonban a rendőrség betiltotta. Egy helyi bíróság megerősítette a rendőrség döntését, legalábbis az NPD megmozdulását illetően. Egyelőre az AfD ügyében nem született döntés. Jrgen Mathies, a rendőrség vezetője biztonsági okokkal is indokolta a megmozdulások betiltását. A berlini karácsonyi vásárban december 19-én történt merénylet, valamint az egy évvel ezelőtti kölni események miatt mindenki érdeke a tüntetések betiltása volt – hangzott az indoklás. A bíróság is úgy látta, hogy erre az esetre nem vonatkozhat a gyülekezés szabadsága. Az NPD a fellebbviteli bíróságnál nyújthat be panaszt. Az, hogy a bíróság első olvasatban a rendőrségnek adott igazat, nem magától értetődő. A múltban ugyanis hasonló eseteknél nem egyszer fordult elő, hogy az igazságügyi szervek felülbírálták a rendfenntartók döntését azzal érvelve, hogy a gyülekezés szabadsága mindent felülír.

Az AfD ugyan „tíz vagy tizenöt fős” megmozdulást helyezett kilátásba, de a rendőrség vezetője szerint ez is komoly veszélyt jelenthet mind a megmozdulás résztvevői, mint azok számára, akik csak a környéken tartózkodnak. A kölni rendőrség nem tudná szavatolni a biztonságot – hangzott az indoklás.

Az idei évben a kölni rendőrség 1500 fővel képviselteti magát a szilveszteri ünnepségeken. Ez tízszer akkora létszám, mint amennyien egy évvel ezelőtt ügyeltek a rendre. Az újraválasztására készülő Angela Merkel kancellár számára is igen rossz hír lenne, ha megismétlődnének az egy évvel korábbi történések. 

Négymillióan zarándokoltak el Ferenc pápához

Publikálás dátuma
2016.12.30. 10:43
FOTÓ: Getty Images
Az idei évben mintegy négymillióan zarándokoltak el Ferenc pápához a Vatikánba. A Pápai Ház közlése szerint ez jelentős emelkedés, mivel az előző évben 3,21 millióan vettek részt a katolikus egyházfő által fémjelzett eseményeken. Ezek közé tartoznak az általános kihallgatások, a magánkihallgatások, a liturgikus ünnepségek, az Úrangyala imádságokon való részvétel. 

A legtöbben márciusban, illetve áprilisban a húsvéti szertartások idején zarándokoltak el a pápához, de szeptemberben, valamint októberben is 90 ezren vettek részt a pápa által fémjelzett eseményeken. A legtöbb hívő az egyházfő Úrangyala imádságaira voltak kíváncsiak, 1,65 millióan vettek részt ezeken a Szent Péter téren.

Roppant népszerűek voltak továbbá azok a liturgikus ünnepségek, szentmisék, amelyeket Ferenc pápa celebrált. Ezeken ugyanis majdnem egymillió volt a résztvevők száma.