Előfizetés

Brexit: Borúlátók a vállalatvezetők

 A korábbinál bizakodóbban ítélik meg cégük jövő évi kilátásait a brit vállalatvezetők, hosszabb távra előretekintve azonban kétharmaduk továbbra is borúlátó.

A Deloitte üzleti tanácsadó cég csütörtökön Londonban ismertetett negyedik negyedéves felmérésében 119 brit nagyvállalat pénzügyi igazgatóit kérdezte arról, hogy véleményük szerint a brit EU-tagság megszűnése milyen hatással lesz vállalatuk működésére.

A válaszadók 27 százaléka mondta azt, hogy cége 2017-es kilátásait kedvezően ítéli meg. Az előző, harmadik negyedévi vizsgálatba bevont pénzügyi igazgatóknak mindössze a 16 százaléka nyilatkozott így. Azt a felmérést a Deloitte közvetlenül a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás után végezte el. A referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A csütörtökön ismertetett negyedik negyedéves felmérésből a Deloitte értékelése szerint az tűnik ki, hogy a cégek pénzügyi vezetői a rövid távú kilátásokat most derűlátóbban ítélik meg, mint az utóbbi 18 hónapban bármikor.

A válaszadók 66 százaléka azonban változatlanul attól tart, hogy a brit EU-tagság megszűnése hosszú távon károsítja cégének üzleti környezetét.

Lehallgatási botrány - Börtönbe megy a megvádolt üzletember

Két és fél éves szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a varsói kerületi bíróság Marek Falenta lengyel üzletembert, akit abban talált bűnösnek, hogy a 2014 júniusában kitört, azóta több lengyel politikus leváltását eredményező lehallgatási botrányt kiváltó hangszalagok rögzítését szervezte.

A letöltendő börtönbüntetésről döntő ítélet nem jogerős. A lehallgatási botrány miatt az előző kormány idején indított eljárások során az ügyészség az összes érintett köztisztviselőről megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket. A nyomozás eddig mindenekelőtt a hangfelvételek keletkezésének körülményeire irányult.

Az ügyészség tavaly szeptemberben - még a 2015. októberi parlamenti választások nyomán bekövetkezett kormányváltás előtt - vádat emelt Falenta ellen. Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter és Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter, akinek a hangját szintén rögzítették a felvételeken, az ügyészség oldalán lépett fel a perben.

A lehallgatási botrány nyomán 2014 őszén leváltott két politikust képviselő jogászok a csütörtökön kimértnél súlyosabb büntetést követeltek. Kifogásolták azt is, hogy a nyomozás nem tisztázta, valójában ki állt a lehallgatások hátterében. Úgy vélték, az elítéltek "csak a jéghegy csúcsát" képezték az ügyben.

Falenta az eljárás során ártatlannak vallotta magát, állítása szerint a hangfelvételek rögzítéséről a lengyel Belbiztonsági Hivatalt (ABW) és a korrupcióelleni hivatalt (CBA) tájékoztatta. A bíróság elismerte, hogy az üzletember kapcsolatban volt az ABW és a CBA munkatársaival, mindazonáltal úgy találta: nem a közérdek, hanem elsősorban pénzügyi motiváció vezérelte őt.

A pert a varsói éttermekben folytatott beszélgetéseket rögzítő két pincér, valamint Marek Falenta egyik munkatársa ellen is folytatták. Az egyik pincért csütörtökön pénzbírsággal, a másikat, valamint Falenta munkatársát is 10 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték.

A varsói ügyészség jelenleg a hangfelvételeket nyilvánosságra hozó Wprost című hetilap szerkesztőségében 2014 nyarán végrehajtott, az újságírók számítógépeinek lefoglalását célzó rendőrségi beavatkozás tárgyában is folytat nyomozást.

Putyin bejelentette: megállapodtak a szíriai tűzszünetről

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között - írja a hirado.hu.

Az orosz államfő közölte: három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közötti tűzszünetről szól Szíria területén. A második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekről szól, míg a harmadik dokumentumban, egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére.

Az orosz elnök hozzátette: Oroszország, Irán és Törökország garantálja a szíriai békés rendezés végig vitelét.

Helyi idő szerint csütörtök éjféltől tűzszünet lép életbe Szíriában, a hadsereg felhagy a harci tevékenységgel – jelentette csütörtökön a SANA szíriai állami hírügynökség. A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és az Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra Front) nevű terrorszervezetekre. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megerősítette, hogy az általános fegyvernyugvás csütörtök éjféltől lép életbe a Szíriában.