Előfizetés

Berlini merénylet - Őrizetben a tettes egy lehetséges társa

Őrizetbe vettek Berlinben egy férfit, aki kapcsolatban állhatott a német fővárosban karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerényletért felelősnek tartott Anis Amrival - közölte szerdán a nyomozást felügyelő szövetségi legfőbb ügyészség.

A közlemény szerint a 40 éves tunéziai férfit azért vették őrizetbe, mert telefonszáma szerepel Anis Amri mobiltelefonjában, és ellenőrzése során megállapították, hogy lehet köze a támadáshoz. Kiemelték, hogy majd csak a nyomozás következő lépései után derül ki, megalapozott-e a gyanú, és később döntenek arról, hogy kezdeményezzék-e az illető előzetes letartóztatását.

A váll és a csípő fájdalma "az evolúció hibája"

Publikálás dátuma
2016.12.27. 19:56
Fotó: Thinkstock
A váll és a csípő gyakori fájdalma "az evolúció hibája" az Oxfordi Egyetem tudósai szerint - írta a BBC News. A kutatók megvizsgáltak 300 mintát, hogy a csontok evolúcióját nyomon kövessék. A maradványok különböző fajoktól származtak, koruk 400 millió évet ölelt fel. A változások akkor kezdődtek, amikor az ember elődei két lábra álltak. 

Ahogy az ember felegyenesedett a combcsont felső része, az úgynevezett combnyak szélesebb lett, hogy elbírja a többletterhet. Korábbi tanulmányok szerint minél vastagabb a combnyak, annál valószínűbb, hogy ízületi gyulladás alakul ki.

A meglévő adatok segítségével a tudósok előrevetítették, mi lenne a csontokkal 4 ezer év múlva, ha folytatódna az evolúciós irány. Ugyan sok a bizonytalanság, a modellek alapján a combnyak egyre szélesebb lesz, így a csípőízületi gyulladás is egyre többeket fog érinteni.

A váll területének természetes rése, melyben az inak és a vérerek haladnak át, az évmilliók során egyre szűkebb lett. A kisebb helyen nehezebb az inak mozgása, ez magyarázhatja, miért fáj sokaknak, ha a fejük fölé kell emelni a karjukat - mondták a tudósok, hozzátéve, hogy a megfelelő fizioterápiával és a helyes testtartás megőrzésével enyhíthetők a csontszerkezet "evolúciós hibái".

Népszavás lettem

Örömmel olvastam a Népszavában a " Közleményt", mint több évtizedes volt Népszabadság, és második hónapja mint Népszava előfizető. Igaz, hogy jelenleg havonta újítom meg az előfizetésem, ismerkedem önökkel. Egy javaslatom tisztelettel azért már lenne: tegyék könnyebben olvashatóvá a lapot, erőteljesebb, nagyobb betűkkel. Tudom, a tartalom fontosabb az olvasók megszólításában, de jó, ha a forma sem marad el.