Fel leszek derítve

Na, nekem annyi. Végem van, pontosabban végem lesz. Jövőre le leszek leplezve, fel leszek derítve. A miniszterelnök megígérte, ő pedig nem viccel. Aktív politikusként egész jól megúsztam. Jó, volt egy-két fenyegetés, névtelen levél meg telefon, kis kurvázás, hazaárulózás, a politikai hidegháború durvulásakor a kevésbé barátságos ellenfelek árultak lábtörlőt, amelyikre a nevem volt felírva, akasztották a fotómat lámpavasra, ahogyan a többiekét is, de ezeket megszokja az ember. Felderítve viszont nem voltam. Ott rontottam el, hogy pár éve átmentem félig-meddig civilbe. A Népszava tovább taszított a lejtőn, amikor ennek a rovatnak a „Civil beszéd” címet adta. És amilyen tökfej vagyok, minden veszélyérzetemet elveszítve még részt is veszek néhány civil szervezeti akcióban. Ezzel pecsételtem meg a sorsom. Még van pár napom, karácsonyozhatom egy kicsit, de jövőre a kormányfő szerint rám eresztik a felderítőket.

Szándékait egy friss interjúban hozta tudomásomra. Elmagyarázta, hogy a nemzetellenes erők Sorossal az élen (majd pont ebből maradna ki ez a jómadár!) „körmönfont akciótervet” hajtanak végre, melynek során „NGO-kon, alapítványokon, civil szervezeteken keresztül akarják érvényre juttatni a saját érdekeiket”. De ennek vége. A türelemnek is van határa, az éberebb államok - és ha a nemzet ügyéről van szó, mi vagyunk a legéberebbek - „felderítik, milyen NGO-k milyen érdekeket képviselnek”. És úgy kiszorítják majd Sorost civilestül, mint ha soha itt sem lett volna, pláne nem adott volna amerikai ösztöndíjat senki ifjú politikusnak. Nekem sajnos nem adott, de ez nem mentség, nem minden a pénz, ugyebár. Mi az a pár dollár ahhoz a bűnhöz képest, hogy én ingyért fertőződtem meg a liberális szellemmel. Most itt állok, a civilellenes Nagy Honvédő Háborúban, a rossz oldalon.

És ez csak romlani fog. A front már itt van a szomszédban. Miként a kormányfő rámutatott, a romániai választásokon azok győztek, akik „a Soros-rendszer ellen kampányoltak, azt mondták, az igazi ellenfél nem a töredékpártok, hanem a Soros által támogatott NGO-k, alapítványok”.

Istenem, pedig milyen szépen beszélt hozzám még pár napja is a miniszterelnök úr! Karácsonyra azt írta, hogy „összefogva nagy dolgokra vagyok képes”. Meg hogy az én munkámnak is köszönhető, hogy „az ország újra és újra talpra tudott állni”, és hogy ezt soha nem fogja elfelejteni, ezért is emeli a nyugdíjat még talán 1 százaléknál is többel. Igaz, az kicsit baljósan hangzott, hogy „továbbra is számíthatok a kormányra”, de felderítőkre azért nem gondoltam.

Ebből is látszik, hogy nem vettem elég komolyan Németh Szilárdot, aki már ősszel vizsgálatot követelt a titkosszolgálatoktól a gyanús civil szervezetek (a TASZ-tól az Eötvös Károly Intézetig) felderítésére, mert ezek „Soros-lerakatok”, a "spekuláns által működtetett kampánygépezet részei”. Mi másért forszíroznák a közpénzek átláthatóságát, a jogállamot és hasonló nemzetidegen eszméket, amelyek távol állnak „alkotmányos történelmi önazonosságunktól”, pedig ennek kötelező védelmét pótlólag kőbe vésték a szintén kőbe vésett alaptörvény sokadik módosításánál. De fennhéjázásomban nem gondoltam, hogy éppen Németh Szilárd az a sziporkázó elme, a szárnyaló géniusz, akinek minden szavát orákulumként kell lesni.

Legalább akkor kezdtem volna el a rugalmas elszakadást a civilségtől, amikor a kormánylap kollegiális módon örvendezvén a Népszabadság és általában az „ultraliberális média” szétverésén, azt azért rosszallotta, hogy a civil szervezetek még „utóvédharcot” folytatnak.

Szerencsére mindig van, aki Németh Szilárd férfias tömörségét a gyengébbek kedvéért aprópénzre váltja. Ki más lehetett volna ebben a témában, mint a főcivil: Csizmadia László. Ő aztán töviről hegyire ismeri ezt a szektort, hiszen vezényli a CÖF (Civil Összefogás Fórum) parádés seregszemléit: a Békemeneteket. És mivel pártatlanságát ekképpen ország-világ előtt többszörösen bizonyította, csak természetes, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap elnökeként uralkodik a civil szervezeteknek osztható állami támogatás fölött is. Kizárt, hogy bármely oldal felé egy csöppet is részrehajló legyen! De a kötelező objektivitás sem gátolhatja meg az igazság kimondásában. Mert az kitör belőle, mondhatni, zúgva-bőgve töri át a gátat. Most azt zúgta-bőgte egy cikkében, hogy a rosszfajta civilek (az ellenzékkel együtt) „hangulat-ellenforradalmárok”, mert kedvrontó, „ellenőrizhetetlen állításokkal kormányellenes hangulatot keltenek”. „Reggel, éjjel és este az egyre nagyobb egyetértést sugárzó polgári többség tagjai közé szeretnének éket verni”. Kész szerencse, hogy legalább délután tartanak egy lélegzetvételnyi szünetet az ékverésben és a „nem lankadó rémhírterjesztésben”.

Én kérem, igenis lankadok. Sok ez nekem. Arról nem volt szó, hogy kártékony civilnek lenni ekkora strapa. Nem elég az akcióterv körmönfonása, még itt ez a permanens utóvédharc is. Még jó, hogy van pár nap szünet karácsonykor, akkor talán elég lesz a bejgli mellé egy szerényebb kivitelű hangulatrontás. Utána, nem bánom, jöjjön, aminek jönnie kell.

Derítsenek fel, ha muszáj!

Szerző
Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő

Budapesten Habsburg Ottó hagyatéka

Publikálás dátuma
2016.12.24. 06:49
Habsburg Ottó Forrás: Népszava
Ezentúl Budapesten kezelik Habsburg Ottó hagyatékát, közölte az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, amelynek értesülését az utolsó Habsburg trónörökös fia, Habsburg György, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete is megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek. A trónörökös mindig azt vallotta, testben osztrák, lélekben magyar.

Úgy hírlik, a 2011-ben, 98 évesen elhunyt trónörökös, európai parlamenti képviselő archívuma, amelyet átalakítási munkálatok után a budapesti várban helyeznek el, várhatóan 2018-tól lesz látogatható. A hagyaték ettől függetlenül a Habsburg család tulajdonában marad. Sajtóhírek szerint az Osztrák Állami Levéltár (Österreichische Staatsarchiv) is szerette volna, ha a nyolc nyelven beszélő, számos könyvet jegyző Habsburg Ottó hagyatéka hozzájuk került volna. A Habsburg család Orbán Viktor magyar kormányfővel az idei év elején kezdett tárgyalásokba az értékes hagyaték elhelyezését illetően, a magyar parlament pedig októberben fogadta el a Habsburg Ottó hagyatékát gondozó alapítvány megalapítását. (A Neues Volksblatt című újság beszámolója szerint a Habsburg család feje, Károly döntött úgy, hogy igent mond Orbán Viktor kormányfő ajánlatára, amelyre a herceg szerint nem lehetett nemet mondani.)

Szerző

Coco hollywoodi sikere

Publikálás dátuma
2016.12.24. 06:49
FOTÓ: ÉDER KRISZTIÁN
Coco König osztrák-magyar színésznő, a Jutalomjáték című Edelényi János rendezte magyar nagyjátékfilm női főszereplője is szerepel az Assassin's Creed című amerikai-angol kalandfilmben.

 A világhírű videojátékból készült alkotást a múlt héten mutatták be, a New York-i premieren Coco König, aki egyébként a New York-i Egyetemen politikatörténetet tanul, arról beszélt a sajtónak, a filmben egy kis szerepe van: a főszerepet alakító Michael Fassbender karakterének segítője.

Az Assassin's Creed arról szól, hogy egy új technológia révén a főhős újraélheti egyik ősének, a 15. századi, inkvizíció szellemében tengődő Spanyolországban élt Aguilar kalandjait. A férfi az időutazás során érti meg, hogy egy ősi titkos társaság, az Assasinok rendjének utódja. Justin Kurzel filmjében Fassbender mellett Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő a főszereplő, de Jeremy Irons, Brendan Gleeson és Charlotte Rampling is szerepel benne.

Szerző