Orbán Viktort csodálja Kaczynski

Publikálás dátuma
2016.12.22. 14:54
Kaczynski és Orbán, a két jó barát. Forrás: Facebook
A Financial Times című brit üzleti lap internetes kiadásának lengyel belpolitikával foglalkozó cikke kitért Magyarországra, megjegyezve, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke csodálja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki saját állítása szerint "illiberális demokráciát épít Magyarországon".

A cikk szerint populista és nacionalista programját követve a magyar kormány gyakran tett három lépést előre úgy, hogy mindössze 1-2 lépéssel kényszerítették vissza. Ez olyan hatást eredményezett, mely idővel aláásta a jogi, demokratikus és médiagaranciákat. A cikk szerint a lengyel ellenzéknek módot kell találnia egy hasonló fejlemény megismétlődésének elkerülésére.

Szerző

Terror Berlinben - Öngyilkos merényletet tervezett az elkövető

Publikálás dátuma
2016.12.22. 14:30

Csütörtöki német lapjelentések szerint hónapok óta tervezhették radikális iszlamista körök a hétfő este Berlinben egy karácsonyi vásáron végrehajtott támadást, amelynek feltételezett elkövetője öngyilkos merénylőnek is ajánlkozott. Anis Amri tunéziai férfit nemcsak azért gyanúsítják a merénylettel, mert a kamionban megtalálták az igazolványát, hanem azért is, mert az ujjlenyomata ott volt a jármű ajtaján. Az elkövetőt egyelőre nem találják, négy embert azonban őrizetbe vettek, akik kapcsolatban állhattak vele.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint gyűlöletre uszító németországi muszlim hitszónokok telefonjainak lehallgatása során a közveszélyes iszlamistaként számon tartott Anis Amriról kiderült, hogy hajlandó öngyilkos merényletet elkövetni. Azonban a rögzített beszélgetéseken nem tett eléggé egyértelmű kijelentéseket ahhoz, hogy őrizetbe vegyék.

A nemzetközi körözés alatt álló tunéziai férfit nemcsak azért gyanúsítják a hétfő esti merénylet elkövetésével, mert megtalálták tárcáját és igazolványát a kamionban, amely a Breutscheid téri karácsonyi piacon a tömegbe hajtott, hanem - a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint - azért is, mert rögzítették ujjlenyomatát a kamion ajtaján.

Őrizetbe vettek négy embert
A legfőbb ügyészség egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott, német hírportálokon is ismertetett nyilatkozatában tévesnek nevezte a Bild című lap beszámolóját, miszerint az észak-rajna-vesztfáliai Dortmunban reggel négy olyan személyt vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylet elkövetésével gyanúsított Anis Amrival. Azt azonban nem cáfolta, hogy egy terrorellenes intézkedés részeként valóban elfogtak négy embert.  A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság szerint nemcsak Dortmunban tartottak házkutatásokat, hanem a térségben fekvő Emmerichben is, ahol a gyanúsított egy ideig lakott. Több forrás szerint Berlinben is tartottak razziákat, négy helyszínen, de nem fogtak el senkit.Iszlamistákkal lehetett kapcsolata

Anis Amri az eddigi adatok szerint kapcsolatban állt észak-rajna-vesztfáliai szalafistákkal - radikális iszlamistákkal -, akikhez az áprilisban Essenben egy szikh templom ellen elkövetett robbantásos merénylet vádlottjait is sorolják. A Kölner Stadanzeiger című lap csütörtökön megszólaltatta az egyik vádlott védőjét, aki védence beszámolóját idézve elmondta, hogy tavasszal Ruhr-vidéki szalafisták körében lehetett hallani olyan tervekről, amelyek szerint teherautóval akarnak merényletet elkövetni Berlinben.

Leállították a férfi megfigyelését

Anis Amri tavaly nyáron érkezett Németországba. Észak-Rajna-Vesztfáliában helyezték el, de az idén februártól főleg Berlinben tartózkodott. A Die Welt című lap értesülése szerint a hatóságok márciustól megfigyelés alatt tartották, de mindössze annyi derült ki róla, hogy kisstílű drogdílerként tevékenykedik a német főváros egyik legfőbb kábítószer-árusító központjaként számon tartott parkban, a kreuzbergi Görltizi parkban. Azt a gyanút nem sikerült alátámasztani, hogy súlyos, állam elleni bűncselekményre készül, így megfigyelését szeptemberben leállították.

100 ezer eurós a nyomravezetői díj

A gyanúsított - akinek kézre kerítésére 100 ezer eurós nyomravezetői díjat tűztek ki - októberben eltűnt a hatóságok elől, és ugyan a tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) még novemberben is foglalkozott vele az Iszlám Állam terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra utaló jelek miatt, nem tudták megállapítani, hogy hol tartózkodik.

A hétfői merényletben tizenketten meghaltak, csaknem ötvenen megsebesültek. A halálos áldozatokról egyelőre annyit tudni, hogy hatan német állampolgárok, és van köztük egy izraeli is.

Újra megnyitották a karácsonyi vásárt
berlini Breitscheid téren délelőtt újra megnyitották a karácsonyi vásárt, a védelmét beton terelőelemekkel erősítették meg. Az áldozatok iránti tiszteletből díszkivilágítás és hangos zene nem lesz a vásáron. A téren álló Vilmos császár-emléktemplomban nyitás előtt az árusok szervezésében imádságot tartottak. Délig a piaci pavilonok nagyjából fele nyitott ki. 

 

Szerző
Frissítve: 2016.12.22. 14:53

Robbanás a metrómegállóban, vannak sérültek - Videó!

Csütörtök délelőtt felrobbant egy gázpalack a Moszkva délkeleti részén lévő Kolomenszkaja metróállomásnál. A detonációt gondatlanság okozta, a balesetben hatan megsérültek.

Baleset történt, nem terrortámadásról van szó - írja a Index az Eho Moszkvi beszámolója alapján. A terület átépítés alatt állt, így el volt zárva az utasok elől, ám egy videó tanúsága szerint így is sokan megsérülhettek volna a felszínen is. A hat sérültből csak két embert kellett a kórházba szállítani.

A munkások a gázpalack közelében hegesztettek, ezért robbant fel. Az építkezésen dolgozó alvállalkozó céget a vizsgálat idejére felfüggesztették a munkavégzés alól.

A metrót a robbanás után nem zárták le, sőt a Kolomenszkoje metrómegálló is tovább működött.

Szerző