Újabb Matolcsy-trükk? - Átrendezik az alapítványokat

 Összeolvad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) és a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) alapítvány, feladataikat a jövőben létrejövő Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) látja majd el, erről szerdán döntött a jegybank igazgatósága.

Az MNB a honlapján közleményben tájékoztat arról, hogy mint a Pallas Athéné Alapítványok alapítója, az elmúlt időszakban áttekintette az általa létrehozott alapítványi struktúrát, és döntött az alapítványok összeolvadásáról. A következőkben létrejövő új alapítvány ötvözi a korábbi két alapítvány céljait és teljes vagyonát - tették hozzá.

A Pallas Athéné alapítványokat az MNB a 2014-ben megalkotott Közgondolkodási Programjának részeként hozta létre, amelynek célja egyebek között, hogy emelje a magyarországi közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget oktatási programok szervezésével, kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával.

Az alapítványok az elmúlt héten közölték az MTI-vel, hogy a megalakulásuk óta eltelt kevesebb mint három évben több mint 800 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak, összesen több mint 4,6 milliárd forint összegben.

Az alapítványok idén áprilisban arról számoltak be, hogy a PADS vagyona a 2014 márciusi alapítás óta 50,86 milliárd forintra emelkedett az induláskori 50,55 milliárd forintról. A PADOC vagyona pedig két év alatt 50,1 milliárd forintról 50,68 milliárd forintra gyarapodott.

Szerző

Tőzsde - Oldalazott a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,80 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 31 765,30 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi hangulatnak megfelelően, oldalazott a magyar piac, közepes forgalom mellett. A vezető részvények mozgásánál kiemelte: a nap legnagyobb nyertese az OTP volt, ugyanis a bank reggel a BÉT honlapján közölte, hogy az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankja, a Splitska Banka megvásárlásáról.

Ezzel szemben a Molnál a szerdai kereskedési napon eladói nyomás uralkodott. A Mol és az OTP mozgása teljesen kiegyensúlyozta egymást, emiatt tudta minimális erősödéssel befejezni a kereskedést a BÉT - ismertette Ballai Zoltán.

Wéber Tamás, az MKB Bank portfóliókezelője az M1 aktuális csatornán kifejtette: Molnál tapasztalható esés mögött nem álltak fundamentális okok. A papír az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett, ennek volt a korrekciója szerdán.

A Mol 290 forinttal, 1,39 százalékkal 20 500 forintra csökkent, 3,9 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 112 forinttal, 1,36 százalékkal 8350 forintra erősödött, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,41 százalékkal 490 forintra nőtt, forgalma 230,8 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,08 százalékkal 6170 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1916,72 ponton zárt szerdán, ez 3,09 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában az árak nem változtak az előző napihoz viszonyítva egyetlen termény esetében sem.
A malmi búza ára jövő márciusra és májusra 41 000, illetve 42 000 forint maradt.
A takarmánykukorica jegyzése jövő márciusra és májusra változatlanul 43 300, illetve 44 000 forinton áll.
A nagy olajtartalmú napraforgómag elszámolóára jövő márciusra továbbra is 113 000 forint.

Szerző
Témák
tőzsde BUX

Csányiék újabb bankot vesznek Horvátországban

Publikálás dátuma
2016.12.21. 09:29
Illusztráció: Népszava
Újabb bankot vesz az OTP Horvátországban - közölte az OTP Bank Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankjának, a Splitska Banka-nak a megvásárlásáról. A Societe Generale Splitska a horvát bankszektor 5. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben is aktív. Az akvizíció eredményeképpen az OTP-csoport horvátországi piaci részesedése mintegy 10 százalékra nő - áll a közleményben.

Az OTP Bank 2005 óta van jelen Horvátországban, és folyamatosan nyereségesen működött a 2008-ban kezdődött válság időszakában is. A tranzakció során az OTP 100 százalékos tulajdonrészt vesz, az ügylet pénzügyi zárása 2017 nyarán, míg az integráció lezárása 2018 nyarán várható.

Szerző