Tovább terjed az online kasza

Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:22
Már csak pár nap van az újonnan kötelezetteknek az online kassza beszerelésére FOTÓ: NÉPSZAVA
Az év végéig jár az állami támogatás az online kasszákra. A kereskedelem után a szolgáltató ágazatok egy részében is kötelező lesz 2017-től a közvetlen napi kapcsolat az adóhivatallal. Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak.

December 20-ig mintegy 3500 online-pénztárgépet helyeztek üzembe a használatra újonnan kötelezett vállalkozások. Az 50 ezer forintos állami támogatás csak azok után a kasszák után jár, amelyet 2016. december 31-ig be is üzemeltek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak.

Az újonnan kötelezettek közül a taxis -, a gépjármű-javítási, és a karbantartási tevékenységet végzők, valamint a masszőrök, a fogyasztó- és karcsúsítószalonok már több mint 12 ezer pénztárgépre kapták meg azt a kódot, amely a támogatás igényléséhez is szükséges.

Országosan mintegy 9500, ebből a fővárosban 5500, taxisnak lesz kötelező 2017. januárjától az online kassza használata. A jogalkotó ettől a lépéstől is a piac kifehéredését, és az úgynevezett hiénák kiszűrését várja. Nagy kérdés azonban, hogy ez a remény mennyire fog beteljesedni, az azonban biztos, hogy azok a tisztességes személyfuvarozók, akik eddig is betartották a szabályokat, az eddigi kiadásaik mellé újabb költségeket is hozzá számolhatnak.

Az érdekvédelmi szervezetek, a kamarák a forgalmazókkal megállapodtak abban, hogy aki december 5-ig leadta az online pénztárgépre a megrendelését, diszkont áron kaphatja meg a berendezést, ami még az állam 50 ezer forintos támogatásával is átlagosan 80 ezer forintba kerül- nyilatkozta a Népszavának Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke. Az a vállalkozó, aki bármilyen okból lekéste ezt a határidőt, már 100 ezer forintot kénytelen a pénztárgépért kifizetni.

Ám az egyszeri költségen kívül a NAV-nak szóló, kötelező adatszolgáltatás költsége a nagyobb társaságoknak pénztárgépenként 2500, a kisebbeknek 1900 forintba kerül. Ami egyébként nem csak a személyfuvarozókra, hanem általában minden vállalkozás igaz. A taxis érdekvédelmi szervezet a gazdasági tárcával arról egyeztet, hogy ezt az összeget is 50 százalékkal csökkentsék. A rendelet módosításra már csak pár nap van hátra, januártól ugyanis mindenképpen fizetni kell. Ráadásul a fővárosban egységes, hatósági díjszabás van a személyszállító kisiparosoknál érvényben, így a taxisok nem is tudják áthárítani az utasokra ezeket a kiadásokat.

Azonban nem csak a költségekkel lesz gond! A legtöbb taxiba már egyszerűen nincs hová tenni az online kasszát, akármilyen kicsi is az a boltiakhoz képest. A taxióra, a megrendelést továbbító táblagép, az okostelefon, a bankkártya leolvasó, és az urh rádió éppen hogy elfér.

A kisvállalkozások ugyan kiválthatják az online kasszát szigorú számlázással, havi elszámolással, de ez például a taxisok esetében kivihetetlen, mert az utasok nem szívesen adják meg az adataikat. Ezt a NAV is belátta, így a személyfuvarozóknak marad az online pénztárgép.

Az autószerviz ágazat mára specializálódott, az autószerelőktől, a gumisokig és az autóvillamossági szerelőkig érint itt mindenkit az online kassza kötelezettség. Az sem mindegy azonban, hogy társas-, vagy magánvállalkozásról van-e szó. Ahol kereskedelmi tevékenységet is végeznek, ott mindenképpen kötelező lesz az online pénztárgép bevezetése. Jelenleg úgynevezett napi pénztári jelentést kell készíteni, s ezt válthatja ki az online pénztárgép. Az ágazatban nagyjából 3000-3500 olyan szerviz van, ahol kereskedelemmel is foglalkoznak - mondta a Népszavának Spindler Tibor, az Autószervizek Egyesületének elnöke. Nekik mindenképpen kötelező az online kassza. A szakember szerint a NAV-hoz bekötött kasszák "fehérítene" majd a piacon mert az ügyfelek is jobban megbíznak az ilyen szervizekben. (Az illegális szerelőműhelyeknél nem valószínű, hogy online kasszát igényelnének.)

Az online kasszák bevezetése és üzemeltetése egy jól működő szervizben nem okoz jelentős többlet költséget. A rezsi óradíjak viszont emelkedni fognak, de elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum emelés miatt - tette hozzá Spindler Tibor.

Szerző

Újabb Matolcsy-trükk? - Átrendezik az alapítványokat

 Összeolvad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) és a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) alapítvány, feladataikat a jövőben létrejövő Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) látja majd el, erről szerdán döntött a jegybank igazgatósága.

Az MNB a honlapján közleményben tájékoztat arról, hogy mint a Pallas Athéné Alapítványok alapítója, az elmúlt időszakban áttekintette az általa létrehozott alapítványi struktúrát, és döntött az alapítványok összeolvadásáról. A következőkben létrejövő új alapítvány ötvözi a korábbi két alapítvány céljait és teljes vagyonát - tették hozzá.

A Pallas Athéné alapítványokat az MNB a 2014-ben megalkotott Közgondolkodási Programjának részeként hozta létre, amelynek célja egyebek között, hogy emelje a magyarországi közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget oktatási programok szervezésével, kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával.

Az alapítványok az elmúlt héten közölték az MTI-vel, hogy a megalakulásuk óta eltelt kevesebb mint három évben több mint 800 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak, összesen több mint 4,6 milliárd forint összegben.

Az alapítványok idén áprilisban arról számoltak be, hogy a PADS vagyona a 2014 márciusi alapítás óta 50,86 milliárd forintra emelkedett az induláskori 50,55 milliárd forintról. A PADOC vagyona pedig két év alatt 50,1 milliárd forintról 50,68 milliárd forintra gyarapodott.

Szerző

Tőzsde - Oldalazott a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,80 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 31 765,30 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi hangulatnak megfelelően, oldalazott a magyar piac, közepes forgalom mellett. A vezető részvények mozgásánál kiemelte: a nap legnagyobb nyertese az OTP volt, ugyanis a bank reggel a BÉT honlapján közölte, hogy az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankja, a Splitska Banka megvásárlásáról.

Ezzel szemben a Molnál a szerdai kereskedési napon eladói nyomás uralkodott. A Mol és az OTP mozgása teljesen kiegyensúlyozta egymást, emiatt tudta minimális erősödéssel befejezni a kereskedést a BÉT - ismertette Ballai Zoltán.

Wéber Tamás, az MKB Bank portfóliókezelője az M1 aktuális csatornán kifejtette: Molnál tapasztalható esés mögött nem álltak fundamentális okok. A papír az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett, ennek volt a korrekciója szerdán.

A Mol 290 forinttal, 1,39 százalékkal 20 500 forintra csökkent, 3,9 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 112 forinttal, 1,36 százalékkal 8350 forintra erősödött, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,41 százalékkal 490 forintra nőtt, forgalma 230,8 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,08 százalékkal 6170 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1916,72 ponton zárt szerdán, ez 3,09 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában az árak nem változtak az előző napihoz viszonyítva egyetlen termény esetében sem.
A malmi búza ára jövő márciusra és májusra 41 000, illetve 42 000 forint maradt.
A takarmánykukorica jegyzése jövő márciusra és májusra változatlanul 43 300, illetve 44 000 forinton áll.
A nagy olajtartalmú napraforgómag elszámolóára jövő márciusra továbbra is 113 000 forint.

Szerző
Témák
tőzsde BUX