Előfizetés

Tragédia a piacon - 31 halottja van a robbanásoknak

Legalább 31-en meghaltak, 72-en megsebesültek, mintegy százan eltűntek a mexikói Tultepecben, Mexikóváros külvárosában, egy tűzijátékokat áruló piacon. Hiába volt kiírva, hogy a vásár területén tilos a dohányzás, elképzelhető, hogy nem tartották be a tilalmat. 

Két futballpálya nagyságú területen mintegy háromszáz tonna robbanóanyagot tároltak. A robbanás akkora volt, hogy az embereket felemelte a levegőbe a légnyomás – írta a madridi El País.

A petárdák egymás után robbantak fel, ahogy terjedt a tűz, szemtanúk beszámolója szerint olyan hangot hallottak, mintha repülőgép csapódott volna be, vagy bombáznának.

Eruviel Avila, Mexikó szövetségi állam kormányzója szerint néhány gyerek teste 90 százalékban megégett, a legsúlyosabb sérülteket az Egyesült Államokba szállítják kezelésre.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

San Pablito piacon 2005-ben már történt hasonló tűzeset, épp a függetlenség napja előtt, szeptemberben, akkor tucatnyian sérültek meg.

Terror Berlinben - Rábukkantak a valódi merénylő nyomára?

Publikálás dátuma
2016.12.21. 10:08
FOTÓK: Getty Images
Az Iszlám Állam vállalta magára a berlini karácsonyi vásáron elkövetett merényletet, amelyben 12 ember életét veszítette, 49-en megsebesültek. Tucatnyian vannak még válságos állapotban. A halottak közül még csak ötöt azonosítottak. Az is kiderült, hogy az elrabolt kamion lengyel sofőrje még nem volt halott, amikor a merénylő behajtott a tömegbe, és harcolt is támadójával, így elképzelhető, hogy a férfi szembeszállásával nagyobb tragédiát akadályozott meg. Közben a kamionban megtalált tunéziai igazolvány alapján keresik az elkövetőt.

Új gyanúsítottja van a hétfő esti berlini kamionos merényletnek

Az illető ellen a schengeni övezet egészére vonatkozó nem nyilvános körözést adtak ki kedden éjfélkor - jelentette be szerdán a német szövetségi belügyminiszter. Thomas de Maiziere Berlinben a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában kiemelte: gyanúsítottról, és nem feltétlenül elkövetőről van szó.

Mint mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja a gyanúsított kilétéről és idegenrendészeti státusáról megjelent híreket. Mindenről időben tájékoztatnak majd, de egyelőre "az a fontos, hogy megtaláljuk" az illetőt, és "az eredmény számít, nem pedig a spekulációk gyorsasága" - húzta alá.

Korábban a német hatóságok őrizetbe vettek egy pakisztáni gyanúsítottat a terrortámadással kapcsolatosan, de nem tudták igazolni, hogy Navid B. volt az, aki a teherautóval a karácsonyi vásárlók tömegébe rohant. A 23 éves férfit kedden szabadon engedték. A hatóságok jelezték, hogy az elkövetőnek fegyvere van és veszélyes lehet. Azt sem zárták ki, hogy a kamionos merénylőnek segítőtársai voltak. 

Tunéziai lehet a merénylő

A Der Spiegel információja szerint a kamion vezetőfülkéjében találtak egy igazolványt, ami alapján tunéziai állampolgárt keresnek a hatóságok. Anis A. 1992-ben született Tataouine városában, a lap azt írja, hogy a nyomozók kezdeményezték a szövetségi legfőbb ügyészségnél, hogy rendelje el a férfi országos körözését. Az Allgemeine Zeitung című mainzi lap szerint már el is kezdték a nem nyilvános, országos körözést. A dokumentumot a német-holland határnál, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Kleve járásban adták ki. 

A Bild című lap szerint a rendőrség ismeri a tunéziai származású gyanúsítottat, a veszélyes iszlamisták nyilvántartásában szerepel. Több útlevele is van, 21-23 év közötti. Eljárást is indítottak már ellene testi sértés miatt, de az ügy nem jutott el a vádemelésig, mert a férfi eltűnt. A rendőrség az Allgemeine Zeitung szerint is ismeri a gyanúsítottat, a lap értesülése szerint az illetőt összesen négy személyazonosságon tartják nyilván. A Berliner Zeitung szerint a körözött tunéziainak testi sértés és súlyos testi sértés miatt is volt már dolga a hatóságokkal, és a keresésére indult rendőröknek azt az utasítást adták, hogy óvatosan járjanak el.

Megsérülhetett a merénylő

Közben a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadó megsebesülhetett, ezért a rendőrök megkezdték valamennyi berlini és Brandenburg tartományi kórház átkutatását. Az RBB szerint egy embert kora reggel őrizetbe vettek, de már el is engedték, mert kiderült, hogy nincs köze a támadáshoz.

A végsőkig küzdött a kamionsofőr

A lengyel sofőr, akitől a támadó elrabolta a kamiont, a boncolás révén feltárt adatok alapján minden bizonnyal életben volt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott. A 37 éves Lukasz U. dulakodott a támadóval és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy életeket mentsen, ezzel pedig valószínűleg a megtörténtnél nagyobb tragédiát akadályozott meg. Az ismeretlen elkövető kést rántott, többször megszúrta, és amikor a 40 tonnás jármű a vásár területén óránkénti 65 kilométeres sebességgel, lekapcsolt reflektorral megtett mintegy 80 méteres út után megállt a Budapest utcán (Budapester Strasse), egy kis kaliberű lőfegyverrel, egyetlen lövéssel megölte.

Peter Frank szövetségi ügyész a BBC-nek elmondta, hogy a támadás módszere, a cél kiválasztása azt a teóriát erősíti, hogy iszlamista szélsőséges lehetett az elkövető. A német rendőrségnek ugyanakkor nincs bizonyítéka, amely alátámasztaná az IS állítását. A terrorszervezet gyakorta jelentkezik olyan merényletek elkövetőjeként, amelyet más szervezet nem vállalt. Az sem kizárt, hogy a merénylőnek nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal, csupán az IS hatására cselekedett.

A berlini japán nagykövetség még a támadás előtt figyelmeztetést adott ki a japán turistáknak, hogy kerüljék el a berlini karácsonyi vásárokat. A német fővárosban korábban is elképzelhetőnek tartották, hogy a vásárok célpontok lehetnek. A Die Welt felvetette, nem kellett volna-e betonakadályokkal erősíteni a karácsonyi vásár biztonságát?

Lukasz U., a sofőr nem úgy tervezte, hogy hétfő este Berlinben lesz, Olaszországból szállított 25 tonnás rakományát - acélszerkezet elemeket - már napközben ki akarta rakodni a berlini célállomáson, hogy estére hazaérjen családjához Lengyelországba, de későn érkezett és csak keddre kapott időpontot. Utoljára hétfőn 15 órakor adott életjelet magáról, a feleségével beszélt telefonon. Felesége éppen elfoglalt volt, ezért abban állapodtak meg, hogy majd 16 órakor folytatják a beszélgetést, de akkor már nem lehetett elérni a kamionsofőrt.

A jármű a GPS-adatok alapján 19.34-kor indult meg parkolóhelyéről, a Moabit nevű városrész egy félreeső rakpartjáról, és egyenesen a karácsonyi vásárhoz hajtott, az 5,5 kilométeres utat 28 perc alatt tette meg. A kamion 20.02-kor hajtott a tömegbe. A támadásban a sofőrrel együtt 12 ember halt meg, 45-en megsebesültek, 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak. A Bild ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, nem lehet kizárni azt a verziót, hogy végig Lukasz U. vezette a kamiont, és a merénylő fegyverrel kényszerítette arra, hogy belerohanjon a tömegbe.

A németországi muszlim közösség Berlinben és Frankfurtban is megmozduláson ítélte el az erőszakot, fejet hajtottak az áldozatok előtt.

Megszólalt a magyar sérült

Méterekre volt a kamiontól az a nő, aki a merényletben könnyebben sérült, de már kedden reggel elhagyhatta a kórházat. A sérült a Blikknek elmondta, mit tapasztalt a helyszínen: érzékelte, hogy a háta mögött elhalad valami, majd óriási csattanást hallott. "A tömegben nem láttam, pontosan mi történt, csak hogy pánikszerűen szaladó emberek árasztották el a vásárt. Van, aki azt kiabálta, hogy tűz van, mások bombát üvöltöttek. Mindenhol szétdőlt faházakat láttam, és sérülteket, akik a földön fekve jajgattak” - mondta a nő, aki maga is rosszul lett a merénylet után, azt hitte, infarktust kapott. A könnyebb sérülteket, köztük a magyar nőt is egy épen maradt faházba vitték, a súlyosakat rögtön kórházba. "Kiderült, az ijedtségtől nagyon felszökött a vérnyomásom. Infúziót kötöttek be nekem, majd szirénázva siettek velem a kórházba" – nyilatkozott a magyar sérült a lapnak

Merkelt támadják a merénylet miatt
A merénylet kapcsán ismét Angela Merkel menekültpolitikája kerül középpontba. A német Keresztényszociális Unió (CSU) ennek kapcsán növeli a kancellárra gyakorolt nyomást. Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát. A bajor kormányfő kiemelte: a politika a berlini merénylet után ezzel „tartozik" az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak. Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminisztere a Saarländischer Rundfunk (SR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás után „meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni". Lásd még: Célkeresztben a menekültpolitika
Gyász a terror után. FOTÓ: Michele Tantussi/Getty Images

Gyász a terror után. FOTÓ: Michele Tantussi/Getty Images
Abe Sinzo siettetné a kurili rendezést

Abe Sinzo japán kormányfő jövő év elején Oroszországba készül, hogy előmozdítsa a Kuril-szigetek körüli területi vita rendezését, abban a reményben, hogy Japán és Oroszország végre megköti a II. világháborút lezáró békeszerződést. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten tárgyalt Tokióban, de nem tudtak áttörést elérni, csak abban egyeztek meg, hogy megkezdik a párbeszédet a Kuril-szigetcsoport négy déli szigete közös gazdasági fejlesztéséről. Abe azért sürgetné a moszkvai viszontlátogatást, hogy további lendületet adjon a tárgyalásoknak – jelentette a japán fővárosból a Reuters.

A japán miniszterelnök még az idei évben újra az Egyesült Államokba látogat, jövő héten Barack Obama elnökkel együtt felkeresi Pearl Harbort. Idén 75 éve indított a japán légierő támadást a hawaii kikötvárosban állomásozó amerikai hadiflotta ellen. A meglepetésszerű bombázás nyomán lépett be az Egyesült Államok a második világháborúba. Az 1941 decemberi támadás óta csak egy hivatalban lévő japán kormányfő, Josida Sigeru látogatott el Pearl Harborba, még 1951-ben – derítette ki amerikai haditengerészeti források alapján az Aszahi című japán lap. Josida akkor a távol-keleti szigetország szövetséges megszállásának véget vető San Francisco-i békeszerződés aláírása alkalmából járt az Egyesült Államokban, s rövid udvariassági látogatást tett az amerikai csendes-óceáni flotta bázisán.