Brit fürtös bombákkal is robbantanak Jemenben

Noha Rijádban hosszú ideje cáfolták az erről keringő híreket, a The Guardian című lap beszámolója szerint szaúdi részről tegnap elismerték, hogy brit gyártmányú fürtös bombákat is használnak a Jemen elleni támadásokban. 

Szaúd-Arábia hadereje évek óta segíti a jemeni húszi lázadók elleni küzdelmet, légi ereje pedig rendszeresen bevetéseket hajt végre a felkelők kezén levő régiók, létesítmények, bázisok és városok ellen.

Az úgynevezett fürtös bomba (más elnevezéssel kazettás lőszer) olyan konstrukció, amelynél a fő bombatestbe kisebb résztölteteket helyeznek el. Kifejlesztésük a második világháborúban kezdődött, ám mai, modern változatai már olyan töltetekkel rendelkeznek, amelyek önálló célkeresésre is alkalmasak.

A rijádi beismerés meglehetősen kínos helyzetbe hozhatja a londoni kormányt. A brit illetékesek ugyanis mindeddig vonakodtak beszüntetni a busás bevételeket hozó szaúdi fegyverüzletet, noha számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a jemeni bevetések rengeteg polgári áldozatot is követelnek. Szaúd-Arábia most állítólag leáll e fegyverfajta alkalmazásával. A brit (és mellesleg jelentős amerikai) katonai támogatás mögött az húzódik meg, hogy a húszi felkelők fő támogatója a térségben domináns szerepre törő, s Rijáddal ellenséges viszonyban levő Irán. London számára további tehertétel, hogy maga is aláírt olyan nemzetközi egyezményt, amely tételesen tiltja a fürtös bombák alkalmazását – érthető tehát Theresa May miniszterelnök magatartása, aki egy skót képviselő firtatására egyszerűen nem válaszolt a parlamentben.

Szerző

Obama 78 elítéltnek kegyelmezett meg

Publikálás dátuma
2016.12.20. 09:30
FOTÓ: Getty Images
Egyetlen nap alatt több mint kétszáz embernek osztott kegyelmet, vagy enyhítette büntetésüket a hivatali idejének végéhez közeledő amerikai elnök. Barack Obama 78 kegyelmi kérvényt fogadott el és 153 esetben csökkentette a folyamodók érvényben levő büntetését – mindezzel új rekordot állított be. A tömeges gesztus mértékét jól jelzi, hogy most több esetben adott kegyelmet, mint hivatali ciklusa hét éve alatt összesen!

Korábbi elnökök úgyszintén éltek ezzel a terminusuk vége táján megszokott lehetőséggel, s Obamának már csak egy hónapja maradt hátra, hogy kihasználja hivatali előjogait. Az amerikai sajtó azonnal taglalni kezdte, milyen esetekben bizonyult ily lágyszívűnek a Fehér Ház lakója, s érdekes párhuzamokra leltek. Korábban sok esetben inkább politikai jellegű ügyekben adtak helyt a távozó elnökök a kegyelmi kérvényeknek (Bill Clinton például némely, sötét ügyekbe keveredett rokonát és szövetségesét is felvette a listára), addig Obama inkább precedens-jellegű ügyeket választott.

Akárcsak egy előző, augusztusi kegyelmi hullámban, előszeretettel csökkentette az eredeti büntetési tételeket kisebb kábítószer-kihágások miatt elítélt személyek esetében. Ez már csak azért is fontos, mert a várakozás szerint a január 20-án hivatalba lépő Donald Trumptól nemigen várható hasonló hozzáállás, ő jobbára a büntetési tételek és az ítélkezési szigor fokozását hirdeti. Elnöksége végén mellesleg Bill Clinton 396, George W. Bush pedig 189 esetben élt kegyelmi jogkörével – Obama tehát még nem érte el az ő szintjüket, igaz, elnökségéből még hátra van 30 nap.

A USA Today című napilap megjegyezte, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok lehallgatásait leleplező és titkaikat kiszivárogtató Edward Snowden nem folyamodott kegyelemért.

Szerző

Merénylet Berlinben - Három magyart nem találnak

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat - mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

 Hozzátette, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott - tette hozzá.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a berlini eset is azt bizonyítja, hogy a biztonságot kell az első helyre helyezni, ahogyan azt a magyar kormány már jó ideje mondja. 

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki külföldre utazna, tájékozódjon előtte a konzuli szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, ahol minden országra lebontva pontos és hasznos tanácsokat találhatnak az érdeklődők, az utazási tanácsokat folyamatosan frissítik. Arra kérte a külföldre utazókat, hogy regisztráljanak a konzuli védelemért. "A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ez a regisztráció európai ország esetében is fontos lehet" - mondta Menczer Tamás.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 48-an megsérültek, többen súlyosan. Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárta ki, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan az esetet. A sofőr megpróbált elmenekülni, de elfogták. A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy a teherautót egy lengyelországi építkezésről lopták el. A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően egy pakisztáni férfi, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban.

Szerző