Előfizetés

Újabb tűzszerész vesztette életét aknamentesítés közben

 Egy újabb tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben Horvátországban, idén ő volt a harmadik áldozat, aki munkája közben szenvedett halálos balesetet - jelentette a horvát közszolgálati televízió hétfőn.

A hatvanéves, hatgyermekes tűzszerész balesete Zára (Zadar) megyében, Zemonik Gornji település körzetében történt. Az elmúlt húsz évben 38 tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben. Az idén több alkalommal is tüntettek a horvát tűzszerészek, hogy felhívja a figyelmet az aknamentesítési feladatok végzése során kialakult tarthatatlan állapotokra. A kormánytól azt kérték, hogy ezt a tevékenységet vonják ki a piaci verseny szabályai alól. Új kollektív szerződést és a lehető legnagyobb biztonságot követelték munkájuk során. A rossz jogi szabályozás szerintük a szakma leépüléséhez vezetett. A munkahely elvesztésétől való félelem és a pszichikai nyomás miatt pedig nőtt a balesetek száma munkavégzés közben. Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében kirobbant délszláv háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek több mint a felét tisztították meg eddig. Még 9 megyében - összesen 66 város és járás területén - mintegy 430 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 46 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Az ország területén jelenleg is 14 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek. 1991-től mostanáig összesen 1979 ember szenvedett balesetet aknamentesítés közben, közülük 590-en életüket veszítették. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák telepítését, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és a telepített aknamezők felszámolását.

Nekiment Kálmán Olgának a közösségi portálon az ATV tulajdonosa

Publikálás dátuma
2016.12.19. 15:51
Forrás: Hit Gyülekezete/Facebook
"...a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló emberi viszonyt és hatékony együttműködést a műsorvezetőnő olyan stílusban és módon rúgta fel egyoldalúan, ami közgondolkodásra befolyással bíró személyhez méltatlan. Az őt több mint egy évtizedig kiemelt megbecsülésben részesítő és sztároló munkaadója számára pedig megalázó és kártékony" - írja egyebek mellett Facebook-bejegyzésében Németh Sándor, az ATV tulajdonosa, a HIT Gyülekezete vezetője.  

A megdöbbenés másik oka - folytatja Németh a  posztban -  az, hogy Kálmán Olga a Hír TV-hez való szerződésével - akarva-akaratlanul - Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának ( kiemelés tőlem - a szerk.) központi szereplőjeként kínálta fel magát, amiről egy híres salamoni mondás jut eszembe: “Kóbor kutya fülét ragadja meg, aki felháborodik a perpatvaron, amely őt nem illeti.” De ehhez már sem a Hit Gyülekezetének, sem pedig az ATV-nek sincs semmi köze. Az elmúlt napok eseményeiből világosan megértettem: a Simicska-rendszer jobb- és balirányú helyezkedésének és manőverezésének útjában állunk. Szeretném Simicska úr tudomására hozni, hogy kemény fába vágta a fejszéjét.

Mint szombaton az Index információi alapján megírtuk, Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője felmondott munkahelyén és januártól már a HírTV-n folytatja. A portálnak Németh Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese/hírigazgatója ( Németh Sándor fia) megerősítette az értesülést, azt annyiban módosítva, hogy az Egyenes beszéd műsorvezetője nem januártól, hanem február 15-től igazol át a másik médiumhoz. A felmondás okairól nem kívánt nyilatkozni, de ő azt mondta, hogy civilizált körülmények között váltak egy egymástól.

Az Egyenes beszéd, aminek Kálmán Olga volt a műsorvezetője, folytatódik, hétfőtől péntekig lesz látható, és Németh Szilárd szerint nagyszerű műsorvezetőt találnak hozzá.  Az Index Kálmán Olgát is megkereste az ügyben, ő egyelőre nem kívánt a fentiekhez hozzátenni semmi továbbit. A portál információi szerint a csatorna emblematikus arca a cég karácsonyi bulija után mondott fel, és mivel kész helyzet elé állította munkaadóit, egyértelmű, hogy a HírTV-vel már régebb óta tárgyalt.

A történtek után a Vajna TV (leánykori nevén TV2) jól idomított harci eb módjára nekiment Kálmánnak, a tudósítás alatt ( náluk is megszólalt Németh Sándor) a szalagcímben azt írták, hogy a műsorvezető anyagi érdekből, milliókért vált: Simicska 4 miliós igazolása? A kormánymédia többi tagja sem volt rest, a Lokál ezzel a címmel jelent meg: Nem hozta a nézettséget a havi négymillióért váltó Kálmán Olga. Az Origo szerint Nem Kálmán Olga hozza a nézettséget. A 888.hu azt kérdezte: Kálmán Olga nem is akkora májer? A Magyar Idők pedig ezt: Simicska balról előzi a Hit Gyüli televízióját? A Ripost: Simicska duplázott. Havi 4 millióért szerezte meg Kálmán Olgát? Tiszta Amerika

Kálmán Olga távozásának hírével egy időben derült ki: megszűnik az ATV egy másik műsora, a Szabad szemmel. Mészáros Antónia, a háttérműsor arca marad a csatornánál.

Megint drágulnak az üzemanyagok

Publikálás dátuma
2016.12.19. 15:36
Népszava fotó
Emeli bruttó 4-4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 364 forintra, a gázolajé 379 forintra nő.

Legutóbb múlt pénteken változott az üzemanyagok ára, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj ára is bruttó 3 forinttal emelkedett.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.