Előfizetés

Ne folytassa, kérem! - Tüntetés az oktatásért

J.D.
Publikálás dátuma
2016.12.19. 06:02
Palkovics államtitkár novemberben átvette a Tanítanék Közoktatási Kerekasztallal kapcsolatos üzenetét - Fotó: Tanítanék/Facebook
A mai napon pontosan öt éve annak, hogy a kormányoldal elfogadta az új köznevelési törvényt, a fél évtizedes évforduló azonban nem ad okot az ünneplésre: a közoktatás egyre rosszabbul teljesít, amit a közelmúltban publikált, a 15 évesek képességeit mérő PISA-tesztek magyar eredményei is alátámasztottak.

Ahogy az oktatási törvényt, úgy minden rendszerszintű változtatást széleskörű szakmai és társadalmi konszenzus nélkül zúdított az iskolák fejére a kabinet, az egyre tarthatatlanabbá vált állapotok miatt pedig tanárok, diákok és szülők már több alkalommal is az utcára vonultak, szakértők kisebb hada kongatta a vészharangokat.

Eközben Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: még a PISA-eredmények hatására sem lesz lényegi változás az öt éve átalakított rendszerben. Vagyis a kormány folytatni kívánja azt az oktatáspolitikát, amelyről mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy megbukott. A felelősséget - Lázár János kancelláriaminiszter tolmácsolásában - a pedagógusokra, a diákokra tolná a hatalom. Már csak emiatt is, valamint az fentebb említett jeles alkalomra időzítve az oktatás szabadságáért küzdő tanárokból álló Tanítanék Mozgalom ma délután fél hatkor várja mindazokat a Parlament elé a Kossuth térre, akik megüzennék Palkovics Lászlónak, Lázár Jánosnak, vagy épp Orbán Viktornak: "nem hagyjuk, hogy elvegyék gyermekeinktől a jövőt!"

Tíz magyar úszóérem Lausanne-ban

Tíz érmet, ezen belül öt aranyat szereztek a magyar úszók a Lausanne-ban rendezett, 40 ezer svájci frank (11,6 millió forint) összdíjazású nemzetközi verseny második, befejező napján. A vasárnapi döntők közül - akárcsak szombaton - négyet nyert Hosszú Katinka, egyet pedig Sebestyén Dalma.

Hosszú, aki a múlt héten a windsori rövidpályás világbajnokságon hét aranyérmet szerzett, a svájci megméretés második napján a viadal honlapjának beszámolója szerint első lett 100 méter pillangón (56.66 mp), 100 méter háton (56.93), 200 méter vegyesen (2:04.76 p) és 400 méter gyorson (4:03.84). A szombati nyitányon 50 méter háton, 400 méter vegyesen, 200 méter háton és 100 méter vegyesen nyert.

A zárónap ötödik magyar aranya a szombaton 100 méter mellen diadalmaskodó Sebestyén Dalma nyakába került, aki 200 méter mellen is maga mögé utasította a teljes mezőnyt (2:27.25). Emellett egy bronz is az övé lett, ezt az 50 méteres mellúszás fináléjában érdemelte ki (31.89).

Jakabos Zsuzsanna, aki az első nap 200 méter pillangón a legjobbnak bizonyult, vasárnap egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, előbbit 50 méter gyorson (24.48), utóbbit 200 méter gyorson (1:55.97).

Egyformán bronzérmet ért Balog Gábor második napi teljesítménye 100 méter háton (53.67), a 400 méter vegyest szombaton megnyerő Verrasztó Dávidé pedig 200 méter vegyesen (2:00.26).

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Több észak-dunántúli járásra narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az ónos eső veszélye miatt a meteorológiai szolgálat vasárnap este. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig érvényes veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Szintén az ónos eső veszélye miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: hétfő kora hajnali órákig több hullámban vegyes halmazállapotú csapadék érkezik. A Dunántúl nyugati, délnyugati felében eleinte ónos eső, fagyott eső, majd északkelet felől egyre inkább hó valószínű. Az ország egyéb részein továbbra is kialakulhat hószállingózás, kisebb havazás. A Dunántúl északnyugati részein (elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében) az elkövetkező 1-3 órában nem zárható ki, hogy az ónos eső mennyisége elérje vagy esetleg meghaladja az 1 millimétert, majd ezeken a részeken is a szilárd halmazállapot valószínű. A Dunántúl északi felében (az ónos esővel már nem érintett részein) kis területen akár pár centiméternyi hó is hullhat. A Dunántúl délnyugati felében kis mennyiségű ónos eső valószínű. A magasabban fekvő dombvidéki, hegyvidéki területeken továbbra is zúzmarás köd várható. Hétfőn a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű - írta a meteorológiai szolgálat.