Leköszön Pachmann - Felkészül Giró-Szász exe

Publikálás dátuma
2016.12.15. 13:56
Fotó: Tóth Gergő
Újabb átrendeződés várható a TV2-nél: majdnem húsz év után Pachmann Péter kiszáll a Tényekből. Csak a reggeli műsort vezeti tovább, amelynek új műsorvezetőjeként információink szerint Giró-Szász András egykori felesége, Serfőző Krisztina debütálhat - írja a hvg.hu.

A portál több, belső forrásból is származó információja szerint majdnem húsz év után otthagyja a Tények stábját Pachmann Péter. Egyik forrásuk úgy fogalmazott, Pachmann végképp besokallt, főleg, miután az érzékelhetően kormányközelire átállított Vajna-tévé lejáratási botrányainak egy része rajta csattant műsorvezetőként. Úgy tudják, minél hamarabb le akarta zárni kapcsolatát a csatorna főműsoridős híradójával, de valószínűleg csak január 1-től tudják megoldani a pótlását.

A műsorvezető az információkat nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Pachmann a Mokka műsorvezetője marad, mellé egy új arc érkezik: Serfőző Krisztina, aki Giró-Szász András politológus, ex-kormányszóvivő, a kormányközeli Századvég egykori vezetőjének volt a felesége, aki korábban a Hír Tv-nél és a Duna Tv-nél volt műsorvezető.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

Erzsébet - 3 milliárdos jutalék miatt kapják készpénz helyett

Publikálás dátuma
2016.12.15. 13:40
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a több mint hárommilliárd forintos jutalék miatt kaphatják Erzsébet-utalványban és nem készpénzben a 10 ezer forintot a nyugdíjasok.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány fővárosi épülete előtt tartott sajtótájékoztatója után elmondta, a jutalékot az utalványokat kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kapja.

Ha készpénzben adnák oda a juttatást, akkor nem lenne semmilyen jutalék - tette hozzá.

Korózs Lajos azt mondta, senki nem nyilatkozott arról, hogy az utalványok áfával együtt több mint 35 milliárd forintos összege melyik költségvetési soron található és milyen jogcímen utalta át a kormány, ha egyáltalán átutalta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány semmilyen dokumentumot nem mutatott be, hogy megrendelt-e az utalványokat.
A szocialista politikus kitért arra is, hogy a hírek szerint január 1-jével megszűnik az alapítvány, ezért kérdéses, hogy a beváltott utalványokat kivel fogják elszámolni a cégek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a sorozatszámmal ellátott Erzsébet-utalványokra szigorú bizonylatolási szabályok vonatkoznak.

Szerző

Orbán maga mellett kampányol Brüsszelben

Publikálás dátuma
2016.12.15. 13:21
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Lassan többségivé válik az az álláspont az Európai Unióban, amelynek értelmében az EU területén kívül kellene menekülttáborokat felállítani - jelentette ki Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, még nincs szó többségi álláspontról, de úgy érzi, hogy az események ebbe az irányba haladnak. Mint mondta, a migránsügy egészében megfigyelhető, hogy "a korábban kiátkozott, lebecsült, lenézett, megvetett álláspontok lassan közös állásponttá válnak, és az azokat képviselő embereket pedig méltó partnerekként üdvözlik mostanság". Lehet olyan előrelépés a tengerből kimentett migránsok visszaszállítását célzó magyar javaslatnak az ügyében, amely "a józan ész irányába mutat".

Orbán Viktor szerint míg korábban "csak a menekültek beengedésének humanitárius körülményeiről volt hajlandó a miniszterelnökök gyülekezete beszélni", és az uniós külső határok védelme "betiltott álláspont" volt, utóbbi mára megváltozott és elismert közös feladattá vált.

A menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról szólva a miniszterelnök leszögezte, ebben nem fognak engedni, mivel amit Angela Merkel német kancellár akar, azt a magyarok nem akarják. Nem szimpatikus az a felfogás, hogy azok, akik tömegesen beengedték Európába "a túlnyomó többségükben gazdasági migránsokat", szét akarják osztani őket a többiek között, hogy "jusson a bajból mindenkinek". 

Orbán Viktor elmondta, van még egy ügy, amely "most csúszik fel a napirendre": "meg akarják tiltani a rezsicsökkentést", olyan szabályt akar megalkotni az Európai Unió, amely "megtiltaná az országoknak, hogy államilag határozzák meg az energia árát bármilyen körben is". "Ez alapvetően érinti a magyar embereket, a szegényeket jobban mint a jobb módúakat, tehát becsületbeli ügy, hogy ki kell tartanunk, ebben nem fogunk engedni" - fogalmazott.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő emellett az ukrajnai vízummentesség ügyére is kitért, azt hangoztatva, hogy "erkölcsileg tarthatatlan az a politika", hogy bár az ukránok minden feltételt teljesítettek, mégsem adjuk meg nekik a vízummentességet.

A holland kormányfő biztosítékokat akar

Biztosítékokra van szükség, hogy az Ukrajnával létrejött európai uniós társulási szerződés nem vezet végül az ország EU-tagságához, sem pedig az ukrán állampolgárok szabad munkavállalásához - jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő.

Mint újságíróknak elmondta, "kicsit derűlátóbb" azzal kapcsolatban, hogy a csúcson elfogadják a biztosítékokat tartalmazó határozattervezetet, amely lehetővé tenné, hogy az áprilisi hollandiai népszavazás elutasító döntése ellenére a parlament ratifikálja a társulási szerződést. Az uniós tagországok közül egyedül Hollandia nem ratifikálta még az egyezményt, miután azt a szavazók 61 százaléka elutasította az euroszkeptikus szervezetek által kiírt, nem kötelező érvényű referendumon.

Megírtuk: Kétnapos találkozóra gyűlnek ma össze az uniós tagállamok állam- és kormányfői, hogy egyebek mellett a menekültkérdésről, a közös határvédelem ügyéről, az EU-Törökország megállapodás végrehajtásáról tanácskozzanak. Miután az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a szolidaritás jegyében a tagállamok fogadjanak be migránsokat onnan, ahová túl sokan menekültek, sokakban ellenállást váltott ki, alternatív elképzelés kidolgozásával bízták meg a soros elnökséget betöltő Szlovákiát. Robert Fico miniszterelnök a tervek szerint „hatékony szolidaritást” javasol majd a ma kezdődő csúcstalálkozón, aminek a lényege, hogy minden állam segítsen abban, amiben a leginkább tud helyzete és képességei szerint. Így például a V4-ek inkább a közös határok védelmében, mint a menekültek befogadásában, hiszen azok úgysem akarnak hozzánk jönni.

Ez a megoldás Orbán Viktornak kedvezőbb lenne, bár a szlovák javaslatban is szerepel bizonyos „kötelező” elem, így azt sem akarja elfogadni a magyar miniszterelnök. Számára csupán az a megoldás jó, amit itthon győzelemként adhat el. Brüsszeli források szerint egyébként sem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen több „nagy” tagállam kvótát akar, ezért most nem várható végleges döntés az ügyben. Ez annál is inkább igaz lehet, mert az Európai Bizottság elnöke múlt pénteken ismét arra figyelmeztette mások mellett Magyarországot, másik pályát kell kijelölni azon államok számára, amelyek nem akarnának minden területen szorosan együttműködni. "Ez nem lenne tragédia és válsághelyzet sem. Ez esély lenne" – fogalmazott Jean-Claude Juncker. Az Unió nacionalistáinak, populistáinak azt üzente, különálló nemzetenként nem fogunk tudni létezni az EU nélkül. Juncker a Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon megerősödő mozgalmakra, illetve az ezek nyomán fokozódó EU-ellenességre utalt. A bizottsági elnök arról beszélt, a menekültválság lerombolta azt az elképzelést, hogy az Unió a közösen elfogadott szabályokon alapul. Ez azért történt, mert egyes tagországok elutasították ez együttműködést az Európai Bizottsággal a menekültkvóták ügyében. „A világháború óta először fordul elő, hogy nem minden tagállam fogadja el a közösen kialakított szabályokat" – fogalmazott Juncker, amivel meg is adta a ma kezdődő kétnapos csúcs alaphangját.

Orbán persze egészen mást hirdet. Több alkalommal megüzente, el akarja érni, hogy a schengeni határok védelmére fordított összeget az EU tudja be a magyarok szolidaritásaként. A miniszterelnök bejelentette, ismét csatára készül Brüsszelben, mert a menekültek kötelező szétosztását nem akarja elfogadni. Bár az Európai Tanács tagjai - így Orbán is - meg tudják vétózni a számukra nem kedves döntéseket, a magyar kormány tagjai úgy állítják be azokat, mint Brüsszel diktátumait, amik ellen teljes fegyverzetben kell hadakozni. A csúcsról a kormányfő legutóbbi rádióinterjújában azt mondta, "olyanok ezek, mint a lovagi tornák. Bevonulunk a tanácskozásokra, mindenki fölveszi a vértjét, a páncélját, fölül a lovára. Összecsapunk és akkor törnek a dárdák".

 Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok vezetői
A visegrádi országok vezetői a migrációról, a belső biztonságról, az Ukrajnával tervezett társulási és szabadkereskedelmi egyezményről, valamint az egységes digitális piacról kialakított álláspontjukat rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő tanács ülése előtt tartott szűk körű megbeszélésükön csütörtökön.
A visegrádi országok kormányfői elismerték, hogy a migráció kérdésével kapcsolatban közeledtek az álláspontok az unió külső határvédelmét illetően. Megjegyezték ugyanakkor, további erőfeszítésre van szükség a migrációs politikák összehangolása érdekében. Véleményük szerint egy új európai migrációs politika csak a bevándorlási nyomás csökkentését hatékonyan biztosító külső határok teljes ellenőrzése által lehet sikeres. Leszögezték, a romló biztonsági körülmények miatt mindent meg kell tenni az unió és a tagállamok, valamint polgárainak biztonságáért. A polgárok bizalmát erősítő biztonságos környezet érekében a terrorizmusellenes intézkedéseket el kell fogadni, a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR) végre kell hajtani - tették hozzá.
Arra szólítottak fel, hogy a tagállamok cselekedjenek felelősségteljesen és fokozzák erőfeszítéseiket az olyan kihívásokkal szemben, mint a hibrid, kiber és más számítógépes fenyegetések, valamint a terrorizmus különböző megjelenési formái ellen.
A miniszterelnökök hangsúlyozták, hogy szoros együttműködésre van szükség az Európai Unió és a NATO között Európa biztonsága és a közös biztonság- és védelempolitika kialakítása érdekében.

Szerző
Frissítve: 2016.12.15. 19:05