Megint tüntetésre készülnek a pedagógusok

Publikálás dátuma
2016.12.15. 06:09
Gallóné: a köznevelési törvényből csak a gyerek maradt ki FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Túl nagy szabadságuk van a pedagógusoknak az oktatási államtitkár szerint, úgy véli, nem jó az sem, ha maguk döntik el, milyen tanfolyamokra jelentkeznek. Ugyanakkor a tanári pálya szerinte sokkal népszerűbb, mint korábban. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ellenben úgy látja: a tanári kezdőfizetések továbbra sem vonzóak, azokat lassan a garantált bérminimum is utoléri. A csúfos PISA-eredmények árnyékban hétfőn újabb tüntetés, gyertyagyújtás lesz az oktatásért.

Nem jó, ha a tanárok maguk dönthetik el, milyen tanfolyamokra tudnak vagy akarnak menni, az iskolaközösségnek kell eldöntenie, hogy egy tanárnak milyen kompetenciafejlesztésre, továbbképzésekre van szüksége - erről Palkovics László beszélt szerdán a Kossuth rádióban. Az oktatási államtitkár ezért "fejlesztené" a pedagógusok továbbképzését - az irány egyértelműnek tűnik. Palkovics beszélt arról is, hogy szerinte a fiatalok körében népszerűbb a tanári pálya. Erre a pedagógusképzésbe jelentkezett hallgatók számának növekedéséből következtetett.

- 2010 óta olyan helyzet alakult ki, amelyben elvették a pedagógusok, az iskolák szakmai önállóságát. Egy tanár ma nem dönthet szabadon abban sem, hogy az osztályába járó gyerekeket azok sokfélesége szerint tanítsa. Ehelyett a kötelező uniformizálás működik, amely, mint látjuk, nem vezet eredményre. A friss PISA-eredmények is azokat igazolták, akik már évek óta jelezték: súlyos problémák vannak a közoktatásban - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke úgy véli, bár a képzésbe jelentkezők száma növekedhetett, a kezdő tanárok fizetése továbbra sem vonzó, s mivel a pedagógusok kimaradnak a nemrég bejelentett minimálbér-emelésből, a garantált bérminimum lassan utoléri a tanárbéreket.

Mindemellett emlékeztetett: a jelenlegi köznevelési törvényből kimaradt egy fontos rész, ami a korábbi oktatási törvényben benne volt: a gyerekek mindenek felett álló érdekére vonatkozó tétel. A PSZ elnöke szerint korábban az vezetett eredményre, ha egy pedagógus partneri viszonyt tudott kialakítani a diákokkal, szülőkkel, a jelenlegi rendszerben azonban a tanárok többsége azt érzi, hogy ha folyamatosan ellenőrzik (például tanfelügyelet, minősítési eljárás, pedagógus önértékelési csoport keretében - a szerk.), nem tehet mást, mint hogy a hatalom elvárásainak próbál megfelelni - ellenkező esetben egzisztenciális "problémái" adódhatnak. (Emlékezzünk csak: a kockás inges tiltakozások idején a tankerületek bekérették azoknak a pedagógusoknak az adatait, akik részt vettek a tüntetéseken, egy egri szakközépiskolában pedig indoklás nélkül elutasították az igazgatóhelyettes - aki maga is kockás ingben demonstrált - igazgatói pályázatát, nem sokkal később helyettesi pozíciójából is menesztették - a szerk.).

A mostani alaptanterv és tanítási gyakorlat biztos, hogy nem adja meg a diákoknak azokat a nemzetközi szinten is elvárt készségeket, amelyekre szükségük lenne. Igaz, Palkovics László szerint ez nem is baj, hiszen "nemzetközi vezetői tapasztalatai" szerint a legjobb mérnökök nem szükségszerűen azokból az országokból jönnek, ahol a legjobbak a PISA-eredmények. Hoffmann Rózsa bukott köznevelési államtitkár pedig úgy vélekedett, a PISA-feladatok amúgy is távol esnek attól a "műveltségideáltól", ami a magyar oktatást jellemzi. Szerinte, ha a többi ország elküldené diákjait "egy nagy európai múzeumba, ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség, akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg" - mondta az atv.hu-nak.

Vagyis a kormányzat szerint nincs vész, amíg a magyar diákoknak például jó bibliai ismereteik vannak. Az új nemzeti alaptantervet is ebbe az irányba erősítenék, mint Lázár János kancelláriaminiszter bejelentette, az oktatás legfontosabb feladata, hogy "jó keresztényeket, jó magyarokat" neveljen. - Senki sem vitatja a keresztény értékeket, s ha valaki felekezeti oktatásban akarja részesíteni gyermekét, az teljesen rendben van és támogatandó. De az államot és az egyházat külön kell választani, a nemzeti alaptanterv átdolgozása szakmai, nem ideológiai kérdés - fogalmazott Galló Istvánné, aki szerint nem biztos, hogy a XXI. század iskolájának a "jó hazafi" nevelése lenne a legfontosabb célja. Hozzátette: a katonás, poroszos szellemiségnek - amely a pedagógusok kezét is megköti - el kell tűnnie az iskolákból.

Homályos tankerületek
Bő két hét múlva kezdi meg működését az a 59 új tankerület, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feldarabolása után hoztak létre. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága a napokban tárgyalt a Klik vezetőjével, Pölöskei Gábornéval, az egyeztetésen kiderült: a tankerületek működési szabályzata továbbra sem készült el, pedig az igazgatók "szélesedő" jogköreit is ezekben határozzák meg. Fennáll a veszélye annak is, hogy azok az iskolai dolgozók, akik eddig az önkormányzatok alkalmazásában álltak - portások, karbantartók, más technikai dolgozók - elveszítik korábban kapott béren felüli juttatásaikat, mert a tankerületeknek nincs arra fedezetük.
Mécsesgyújtás az oktatásért
December 19-én, hétfő este hat órára mindenkit a Parlament elé hív a Tanítanék Mozgalom, ahol a magyar oktatásért gyújtanak mécsest, újból felhívva a figyelmet a rendszer hibáira, működésképtelenségére.Szerző

Kínos helyzet az Európai Parlamentben

Publikálás dátuma
2016.12.14. 20:30
Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Kínos helyzet alakulhat ki az Európai Parlamentben. Január 17-én választják meg a távozó EP-elnök utódját, s várhatóan az új elnököt a szélsőséges, euroszkeptikus pártok szavazataival tehetik meg az uniós parlament első emberének. Kaotikus választás várható.

Meglepő eredmény született az Európai Néppárt szavazásán. Az olasz Antonio Tajanit ugyanis már az első körben nagy fölénnyel szavazták meg az Európai Parlament elnökjelöltjének. A strasbourgi voksoláson megelőzte az szocialisták és a Zöldek által is elfogadhatónak vélt ír Mairead McGuinnesst, a szlovén Alojz Peterlét és a francia Alain Lamassoure-t. Tajani megválasztása után azt közölte, Brüsszel és Strasbourg nem válhat a bürokrácia birodalmává, hanem a demokráciáért kell síkra szállnia, s közel kell lennie az emberekhez.

A 63 éves jogász végzettségű politikus Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia jelöltje, jó viszonyt is ápol az egykori miniszterelnökkel. Tajani régi motoros az EP-ben: 1994 óta tagja az Unió parlamentjének, s 2014 óta pedig az egyike a 14 alelnöknek. Egy ideig uniós biztosként is szolgált. Tajanira szavazott a 217 jelenlévő néppárti képviselő közül 94. McGuinness csak 57 voksot kapott.

Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Mint a Spiegel írja, a sors iróniájának tekinthető, hogy a Brexittel kapcsolatos népszavazás, illetve Donald Trump amerikai elnökké való megválasztásának évében dönt a néppárti frakció olyan elnökjelölt személye mellett, aki Berlusconi, az „európai populizmus ősapja” híve.

Megválasztása még sok gondot jelenthet az EP számára. Személye ugyanis elfogadhatatlan mind a szociáldemokratáknak, mind a környezetvédőknek, de a baloldali frakció számára is. S a liberálisok többsége is elutasítja személyét. A néppártiak és a szociáldemokraták elviekben megállapodtak abban, hogy az EP mandátumának félidejében a szociáldemokrata Schulz helyére jobboldali politikust választanak meg az EP elnökének. Csakhogy így példátlan túlsúlyba kerülnének a konzervatív politikusok az európai intézményrendszerben, hiszen az Európai Tanács és az Európai Bizottság élén is jobboldali politikus áll Donald Tusk, illetve Jean-Claude Juncker személyében. A szociáldemokraták ezért az informális nagykoalíció felmondása mellett döntöttek, s úgy határoztak, hogy olasz frakcióvezetőjüket, Gianni Pittellát indítják a januári EP elnöki szavazáson.

Olasz párharc várható tehát január 17-én, a végeredmény azonban erősen kétséges. Valószínű, hogy az első és a második szavazási körben egyikük sem szerez majd abszolút többséget, de alighanem a harmadik kör után sem száll fel a fehér füst. A negyedik körben már egyszerű többség is elég, ám előállhat az a kínos helyzet, hogy Tajanit Marine Le Pen euroszkeptikusai segíthetik győzelemhez. Ez pedig több konzervatív politikus számára is horrorszerű forgatókönyvvel érne fel.

Manfred Weber, az Európai Néppárt német frakcióvezetője is el akarja kerülni ezt az eshetőséget. Egy nappal a szavazás előtt, kedden képviselőtársai lelkiismeretére próbált építeni azt hangoztatva, semmiképpen sem szabad esélyt adni Európa ellenségei számára, vagyis nem adhatják meg a lehetőséget arra, hogy ők döntsenek az EP elnökének személyéről. Ezért – mint rámutatott – konszenzust kell keresni, s olyan jelöltet találni, aki hidakat épít.

Sokan azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy Tajani ilyen személy lenne. Múlt hét keddjén jelentette be indulását az EP elnökségéért, pénteken pedig már azt mondta, hogy baloldali ellenlábasa, Pittella csak jót mondott róla. E kijelentésével kapcsolatban azonban komoly kétségek merültek fel. Pittella ugyanis Tajani megválasztása után azt közölte, ilyen körülmények között nem lehet folytatni az informális nagykoalíciót.

Szerző

Kínos helyzet az Európai Parlamentben

Publikálás dátuma
2016.12.14. 20:30
Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Kínos helyzet alakulhat ki az Európai Parlamentben. Január 17-én választják meg a távozó EP-elnök utódját, s várhatóan az új elnököt a szélsőséges, euroszkeptikus pártok szavazataival tehetik meg az uniós parlament első emberének. Kaotikus választás várható.

Meglepő eredmény született az Európai Néppárt szavazásán. Az olasz Antonio Tajanit ugyanis már az első körben nagy fölénnyel szavazták meg az Európai Parlament elnökjelöltjének. A strasbourgi voksoláson megelőzte az szocialisták és a Zöldek által is elfogadhatónak vélt ír Mairead McGuinnesst, a szlovén Alojz Peterlét és a francia Alain Lamassoure-t. Tajani megválasztása után azt közölte, Brüsszel és Strasbourg nem válhat a bürokrácia birodalmává, hanem a demokráciáért kell síkra szállnia, s közel kell lennie az emberekhez.

A 63 éves jogász végzettségű politikus Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia jelöltje, jó viszonyt is ápol az egykori miniszterelnökkel. Tajani régi motoros az EP-ben: 1994 óta tagja az Unió parlamentjének, s 2014 óta pedig az egyike a 14 alelnöknek. Egy ideig uniós biztosként is szolgált. Tajanira szavazott a 217 jelenlévő néppárti képviselő közül 94. McGuinness csak 57 voksot kapott.

Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Antonio Tajani személye számos vitát gerjesztett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Mint a Spiegel írja, a sors iróniájának tekinthető, hogy a Brexittel kapcsolatos népszavazás, illetve Donald Trump amerikai elnökké való megválasztásának évében dönt a néppárti frakció olyan elnökjelölt személye mellett, aki Berlusconi, az „európai populizmus ősapja” híve.

Megválasztása még sok gondot jelenthet az EP számára. Személye ugyanis elfogadhatatlan mind a szociáldemokratáknak, mind a környezetvédőknek, de a baloldali frakció számára is. S a liberálisok többsége is elutasítja személyét. A néppártiak és a szociáldemokraták elviekben megállapodtak abban, hogy az EP mandátumának félidejében a szociáldemokrata Schulz helyére jobboldali politikust választanak meg az EP elnökének. Csakhogy így példátlan túlsúlyba kerülnének a konzervatív politikusok az európai intézményrendszerben, hiszen az Európai Tanács és az Európai Bizottság élén is jobboldali politikus áll Donald Tusk, illetve Jean-Claude Juncker személyében. A szociáldemokraták ezért az informális nagykoalíció felmondása mellett döntöttek, s úgy határoztak, hogy olasz frakcióvezetőjüket, Gianni Pittellát indítják a januári EP elnöki szavazáson.

Olasz párharc várható tehát január 17-én, a végeredmény azonban erősen kétséges. Valószínű, hogy az első és a második szavazási körben egyikük sem szerez majd abszolút többséget, de alighanem a harmadik kör után sem száll fel a fehér füst. A negyedik körben már egyszerű többség is elég, ám előállhat az a kínos helyzet, hogy Tajanit Marine Le Pen euroszkeptikusai segíthetik győzelemhez. Ez pedig több konzervatív politikus számára is horrorszerű forgatókönyvvel érne fel.

Manfred Weber, az Európai Néppárt német frakcióvezetője is el akarja kerülni ezt az eshetőséget. Egy nappal a szavazás előtt, kedden képviselőtársai lelkiismeretére próbált építeni azt hangoztatva, semmiképpen sem szabad esélyt adni Európa ellenségei számára, vagyis nem adhatják meg a lehetőséget arra, hogy ők döntsenek az EP elnökének személyéről. Ezért – mint rámutatott – konszenzust kell keresni, s olyan jelöltet találni, aki hidakat épít.

Sokan azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy Tajani ilyen személy lenne. Múlt hét keddjén jelentette be indulását az EP elnökségéért, pénteken pedig már azt mondta, hogy baloldali ellenlábasa, Pittella csak jót mondott róla. E kijelentésével kapcsolatban azonban komoly kétségek merültek fel. Pittella ugyanis Tajani megválasztása után azt közölte, ilyen körülmények között nem lehet folytatni az informális nagykoalíciót.

Szerző