Előfizetés

Világsztárok a Get Closer jazzfesztiválon

Publikálás dátuma
2016.12.15. 06:47
John Scofield FOTÓ: GETTY IMAGES/PAUL NATKIN
John Scofield, Ron Carter, Richard Galliano, Erik Truffaz. Ezek a világhírű jazzmuzsikusok lesznek a 2. Get Closer Budapest Jazz Fest sztárvendégei – tájékoztatta a Népszavát Kleb Attila, a Get Closer koncertek igazgatója, aki emellett kiváló, országosan ismert fotográfus is. A fesztivált 2017. március 24-26. között rendezik a MOM Kulturális Központban; a program most vált véglegessé.

„John Scofield a modern jazzgitározás meghatározó alakja, aki új projektjét – jellemző öniróniával – a Country For Old Men címmel látta el. Ezzel utal arra, hogy sok évtizede van a pályán, és arra is, hogy az amerikai countryzene híres számaiból állította össze ezt a műsorát. A hetvenes évek vége óta több mint negyven szólóalbumot adott ki. Nagyon sokféle stílusban alkotott, de kemény, rockos gitárhangja és dallamainak gazdagsága felismerhetővé, sőt az egész világon népszerűvé tette” – mondja Kleb Attila.

A Get Closer fesztivál alapítója szerint „a tangóharmonikának nincs még egy ennyire elkötelezett és elismert művésze, mint az olasz származású francia muzsikus, Richard Galliano. 1973-ban, Párizsba költözve Charles Aznavour és Juliette Gréco sanzonjainak és filmek betétdalainak megalkotásában közreműködött. Azóta a jazz legnagyobbjaival szerepelt: Chet Baker, Toots Thielemans és Philip Catherine muzsikustársa volt. Most Ron Carterrel, a legendás nagybőgőssel érkezik Budapestre, akinek játéka több mint 2500 lemezfelvételen hallható. Az ötvenes években kezdte pályáját – olyan sztárokkal, mint Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, később Miles Davis, Archie Shepp, Herbie Hancock és Antonio Carlos Jobim. Galliano és Carter a nyolcvanas évek végén hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duóalbumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően”.

A fesztivál zárónapján, március 26-án a svájci születésű francia trombitavirtuóz, Erik Truffaz mutatja be Doni Doni című lemezének anyagát a MOMKultban. Kleb Attila elmondta: az alapító dobos helyét a kvartettben nemrég a fiatal New York-i Arthur Hnatek vette át, aki a nagy feltűnést keltő örmény Tigran Hamasyan zenekarában volt korábban hallható. A basszusgitár szólamot Marcello Giuliani viszi, a billentyűs hangszereket 2012 óta Benoit Corboz kezeli. A jazz és az instrumentális pop határán álló Truffaz „új lemezére meghívta a híres mali énekest, Rokia Traorét és a szintén mali származású népszerű francia hip-hop előadót, Oxmo Puccinót, aki már korábban is szerepelt vele együtt.

A projekt címe (Lépésről lépésre) is Afrikára utal: elektronikus környezetbe helyezi a természet ősi hangjait. Az egész lemez olyan, mint Ségou városa Maliban: mesemondók és kézművesek, kalandorok és menekültek találkozóhelye, piactere.” A magyar művészek közül a Get Closer fesztiválon fellép a közelmúltban elhunyt basszusgitáros, Vasvári Pál fia, Márton által újjászervezett In Line, illetve a Vasvári String Trio, valamint a Quimby trombitásának jazz-zenekara, a Kárpáti Dódi Priváti Projekt.

Magyar Zoltán maradt a posztján

Magyar Zoltán maradt a Magyar Torna Szövetség (MTSZ) elnöke. A szerdai tisztújító közgyűlésen az egyetlen jelöltként indult kétszeres olimpiai bajnokot egyhangúlag, nyílt szavazással választották meg újabb négy évre.

"Nagyon örülök a megválasztásomnak, egy nappal a 63. születésnapom után ez igazán szép ajándék. Már 2011 óta az a célom, hogy újjáépítsem a magyar tornát, azt a sok támogatást és szeretetet is szeretném visszaadni, amit egykor versenyzőként kaptam" - nyilatkozta a Nemzet Sportolója, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is tevékenykedik.

Magyar Zoltán hozzátette, az állami támogatásnak köszönhetően az elmúlt időszakban le tudták tenni az alapokat, így például visszaszereztek sok szivacsgödrös termet, felújították a nagy klubok csarnokait, világszínvonalú szereket vettek, továbbképzéseket tartottak, edzői státuszokat és béreket adtak, életpályaprogramot biztosítanak a tornászok számára, illetve régi edzőket hoztak vissza a sportágba.

"A következő négy év feladatát három dologgal tudnám jellemezni: nagyobb lesz a szigor, vagyis teljes rendet szeretnénk, a szorgalom és a munka visszahozását és a motiváció növekedését. Mind a hét szakágra nagy hangsúlyt fektetünk, annak pedig külön örülök, hogy a régi elnökséggel és a régi főtitkárral dolgozhatunk tovább, hiszen ez egy jól összeszokott csapat" - fogalmazott Magyar Zoltán.

Az elnökséget továbbra is Bán Teodóra, Borbély Attila, Mosóczi László, Papp Dénes, Sörös Ferenc és Szabóné Pákozdi Éva alkotja, a főtitkári posztot pedig változatlanul Altorjai Sándor tölti be.

Kézilabda Eb - Döntetlennel zártak a magyarok

Publikálás dátuma
2016.12.14. 19:18
Görbicz Anita két gólt dobott FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SANDRA TOFT
A magyar válogatott 26-26-os döntetlent játszott az olimpiai bajnok orosz csapattal a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének szerdai zárónapján.

A magyarok a nemhivatalos végeredmény szerint a 12. helyen fejezték be a kontinensviadalt, és az Eb-k történetében először fordult elő, hogy nem jutottak a tíz közé.

Eredmény:
középdöntő, 3. forduló:
II. csoport (Helsingborg):

Magyarország-Oroszország 26-26 (14-13)

a magyar csapat gólszerzői: Kovács A. 6 (4), Hornyák, Klivinyi 4-4, Kisfaludy 3, Bódi, Görbicz, Lukács, Schatzl 2-2, Erdősi 1

Az oroszok negyven másodperc elteltével büntetőből szerezték meg a vezetést, s bár Görbicz Anita hétméterest hibázott, Erdősi Ildikó szélről egyenlített. Az együttesek fej-fej mellett haladtak, a magyarok a 8. perc végén, 5-4-nél vették át először a vezetést. A kapuba becserélt Szikora Melinda védései és a javuló támadási hatékonyság nyomán, egy időkérést követően a 20. percben elsőször alakult ki kétgólos különbség: 10-8-ra lépett el Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese, sőt a 23. perc elején 12-9-re nőtt a magyar előny. Az oroszok is időt kértek, ennek eredményeként három perccel a szünet előtt újra egyenlő volt az állás (12-12), a szünetre pedig egygólos magyar fórral vonulhattak el a csapatok.

A fordulás után Klivinyi Kinga állította vissza a kétgólos különbséget (15-13), sőt, nemsokára már a négytalálatos előnyért támadhatott többször is a magyar csapat, ám a 42. percben újra egyenlítettek az oroszok (19-19), így Kim Rasmussen időt kért. A taktikai megbeszélés ellenére az oroszok átvették a vezetést, a 48. percben 21-23 volt az állás magyar szempontból. Kiss Éva beállva ziccert védett, ennek is köszönhetően az utolsó kilenc percre fordulva 24-24 állt az eredményjelzőn, az oroszok pedig időt kértek. Nyolc perccel a vége előtt Klivinyit már sokadszor kellett kemény ütközések után ápolni, ezúttal azonban Viktorija Zsilinszkajtye ütésért piros lapot kapott, a magyarok pedig egyenlítettek (25-25).

Három és fél perccel a dudaszó előtt emberhátrányba került Rasmussen együttese, ám döntetlenre tudta menteni ezt a szakaszt, egy perccel a játékidő letelte előtt pedig azonos létszámnál a vezetésért támadhatott. A magyar válogatott hét a hat ellen próbált betalálni, s bár Kovács Anna lövése nem talált kaput, az oroszok időntúli szabaddobásából sem lett gól. Így akárcsak két éve Győrben, ezúttal is döntetlen született a két csapat találkozóján.

"Nagyon fáradtak a lányok, járni sem tudtak szinte, de büszke vagyok rájuk, mert mindent beleadtak" - értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Hozzátette, látta a hibákat és a lehetőségeket a fejlődésre, de később fogja értékelni mindazt, ami történt.

A másik középdöntős csoport délutáni mérkőzésén a világbajnoki ezüstérmes hollandok legyőzték a legutóbbi kontinenstornán döntős spanyolokat.

később:
Dánia-Románia 18.30
Norvégia-Csehország 20.45

vasárnap játszották:
Románia-Magyarország 29-21 (15-9)
Oroszország-Csehország 26-24 (14-12)
Norvégia-Dánia 22-20 (14-9)

kedden játszották:
Norvégia-Magyarország 24-23 (11-9)
Dánia-Oroszország 26-26 (13-11)
Románia-Csehország 30-28 (17-14)

I. csoport (Göteborg):
Hollandia-Spanyolország 29-24 (15-13)

később:
Svédország-Németország 18.30
Szerbia-Franciaország 20.45

szombaton játszották:
Franciaország-Spanyolország 23-22 (10-14)
Hollandia-Svédország 33-30 (14-13)
Németország-Szerbia 26-19 (14-10)

hétfőn játszották:
Franciaország-Svédország 21-19 (12-10)
Spanyolország-Németország 20-20 (12-9)
Hollandia-Szerbia 35-27 (17-12)