Előfizetés

Eredményes a kezelés

Stabilizálták a múlt hétvégén kórházba került agyhártyagyulladásos fiú állapotát, de továbbra is lélegeztetőgépen, altatásban van. Az ÁNTSZ a védőoltás fontosságára figyelmeztet. Bár a vakcina ma még nem ingyenes, jövőre azzá tennék.

Az egész országot megrázta, amikor a múlt héten egy 18 éves gimnazista életét vesztette fertőző agyhártyagyulladásban. A budapesti fiú napközben még teljesen jól volt, este már egyre rosszabbul érezte magát, néhány órával az első tünetek jelentkezése után, szerda hajnalban meghalt. Osztálytársai azonnal megkapták a védőoltást, ám szerdán egyik évfolyamtársát is kórházba kellett szállítani agyhártyagyulladás gyanújával. Róla hamar kiderült, hogy rosszullétét "csak" egy téli vírusos fertőzés okozta.

Nem volt ilyen szerencsés az a 20 éves, ugyancsak fővárosi fiú, akit a hétvégén szállítottak kórházba, nála a laborvizsgálatok egyértelműen agyhártyagyulladást mutattak ki. Őt az Egyesített Szent István és Szent László Kórház intenzív osztályán ápolják, állapota súlyos, az orvosok hétfőn még nem tudták megmondani, életben marad-e, és ha igen, lesz-e maradandó károsodása. Megkeresésünkre a kórház közölte: a fiatal férfi továbbra is altatásban, lélegeztetőgépen van, ám állapota stabilabb, mint az elmúlt napokban. Nála szerencsére még időben ismerték fel a betegséget, a megkezdett antibiotikum-terápia hatásosnak bizonyul.

A sajtóban megjelent hírekre reagálva az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ közölte: a gennyes agyhártyagyulladást, más néven meningococcus fertőzést az azonos nevű baktérium okozza, melynek A, B, C betűkkel jelölt csoportjai ismertek. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek, valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb.

A baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges (például csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együttlakás, együtt alvás). A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosítanak. A tünetek a következők lehetnek: csillapíthatatlan fejfájás, hányás, magas, 39-40 fokos láz, tarkómerevség, növekvő tudatzavar.

A meningococcus minden csoportja ellen van hatékony védőoltás, a megelőzésnek ez a leghatékonyabb módszere. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben (mint a léphiány) szenvedőket, utazókat javasolt oltásban részesíteni. A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (például bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok lakóinak).

Csecsemőkorban a C-típus elleni védőoltás ára államilag támogatott, két éves kor felett a vakcinák vény ellenében szerezhetők be. A jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forintot jelent a szülők számára, ám mint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár még októberben bejelentette, jövőre mindenki számára ingyenessé tennék. Lehetséges, az agyhártyagyulladás elleni oltást egy-két év múlva beemelik a kötelező védőoltások közé.

Ilyen a felkelő Hold Kékestetőn - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.12.13. 22:28
MTI Fotók: Komka Péter
A felkelő Hold a kékestetői tévétorony mellett, Apc közeléből fotózva 2016. december 13-án. 

Ilyen a felkelő Hold Kékestetőn - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.12.13. 22:28
MTI Fotók: Komka Péter
A felkelő Hold a kékestetői tévétorony mellett, Apc közeléből fotózva 2016. december 13-án.