Előfizetés

Fidesz-uralom jön a plakátpiacon is

Publikálás dátuma
2016.12.13. 13:49
A kormány plakátjai sorban egymás után a Soroksári úton az október 2-i népszavazás előtt. Lehet, hogy ehhez hasonló látványban l
Az Országgyűlés kedden kivételes eljárással törvényben határozta meg a közterületi reklámhordozók elhelyezésének alapvető követelményeit, továbbá felhatalmazta a kormányt a részletszabályok kidolgozására és betartatására. A Lázár János által jegyzett törvénymódosítás arról szól, hogy ezen túl a kormány szabhatja meg, hogy a közterületeken milyen reklámok helyezhetők el.

A képviselők 122 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a településkép védelméről szóló törvény módosítását a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezésére. Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a változtatásra azért volt szükség, mert a köztéri reklámhordozók szabályozásában eddig csak a "puszta gazdasági érdekek, a reklámpiac igényei voltak a meghatározóak", ezért a plakátok száma folyamatosan emelkedett.

Az elfogadott javaslat kimondja, hogy nem helyezhető el reklám a fokozott védelem alatt álló helyszíneken (például a világörökségi, műemlékvédelmi és természetvédelmi területeken), a magánterületeken pedig legfeljebb egy reklámhordozó állhat, az erről szóló szerződés pedig maximum öt évre szólhat. A törvénymódosítás értelmében az ezen túlmenő műszaki, illetve formai jellegű általános követelményeket a kormány rendeletben állapíthatja meg. Rögzítették ugyanakkor, hogy a közlekedésbiztonsági céllal kihelyezett plakátokat nem érinti a változtatás.

Újdonságot jelent, hogy az önkormányzatok helyett egy később a kormány által kijelölt hatóság szabhat majd ki bírságot a jogellenesen kihelyezett reklámhordozók miatt. A törvényi és rendeleti szabályok megszegése miatt kiszabott bírság 150 ezer forinttól 3 millió forintig terjed. A parlament rögzítette, az új szabályoknak nem megfelelő reklámhordozók 2020 végéig maradhatnak jelenlegi helyükön. Az állami és önkormányzati szektorba tartozó szervezetek csak az új szabályoknak megfelelő reklámhordozót vehetnek igénybe.

Az úgynevezett településkép védelméről szóló törvény átírásáról szóló előterjesztésben az szerepel, hogy a kormány saját rendeletében állapíthatja meg a közterületen elhelyezett reklámok méreteit és az általános formai követelményeit még akkor is, ha a reklám valójában magánterületen van, csak éppen a közterületről látható.

Egyúttal kiveszik a főpolgármester és a polgármesterek kezéből azt a lehetőséget, hogy a jogellenesen kihelyezett reklámok esetében bírságot szabhassanak ki, a büntetést ugyanis olyan hatóságra bíznák, amelyet szintén a kormány jelöl ki. Jogsértés esetén 150 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő új bírságot vezetnének be. A javaslat szerint köz- és magánterületi plakátokat legfeljebb ötéves szerződés alapján lehet kihelyezni.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Országgyűlés keddi ülésén azt mondta: ésszerű keretek közé kell szorítani - vagy a kormány uralma alá? (a szerk.) - a településképet kedvezőtlenül befolyásoló reklámeszközöket. Szerinte a törvényi szabályozás éveken keresztül a gazdasági és a fogyasztóvédelmi szempontok mentén rendezte a reklámok tárgykörét, ennek eredménye, hogy a gazdasági érdekek és a reklámpiac átvette a településképi tervezést, az ő igényeik alakították a települések arculatát. Az is cél, hogy a folyamat eredményeképpen "a települések életében az esztétikus, harmóniát sugárzó és biztonságos környezet értéknövelő tényezőként jelenjen meg" - ismertette az államtitkár. 

Varga László, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a településkép védelmével egyet lehetne érteni, azonban valójában egy pártpolitikai célú javaslatról van szó, amely nem szól másról, minthogy a kormány a reklámpiacot átalakítsa a 2018-as választások előtt. "Ha Simicska már nem rúg labdába, akkor felkészül Andy Vajna" - fogalmazott az MSZP politikusa, aki szerint a javaslat célja, hogy kitúrjanak a reklámpiacról egy olyan nagyvállalkozót, akivel komoly konfliktusba került a miniszterelnök. Úgy vélte: a javaslat "önkényes gumiszabályainak" eredményeképpen csak a "csókosok" juthatnak majd reklámfelülethez. Hozzátette: az előterjesztés az emberek hétköznapi életét is befolyásolhatja, hiszen - mondta - egy magánhirdetést tartalmazó cetli kihelyezését is súlyos bírságokkal sújtaná. 

A kormány "ellehetetleníti" a reklámpiacot
A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) szerint nem egyeztethető össze az uniós joggal és megöli a reklámpiacot a közterületi reklámozást célzó különadó, és a településkép védelméről szóló törvény szigorítása. Úgy vélik, a két tervezet együttes hatása gyakorlatilag megsemmisíti a közterületi reklámozást, amely sok száz vállalkozást és több ezer dolgozó, bérbeadó megélhetését ellehetetleníti. A szövetség ezért arra kéri a kormányt, hogy folytatódjon a megkezdett párbeszéd a szakma és a kormány között, ahogy az általuk kidolgozott javaslati anyag megvitatása is. Szerintük a módosítás megbénítja a közterületi piacot, és ennek hatására több száz vállalkozás több ezer dolgozója és önkormányzatok, lakóközösségek, valamint bérbeadók veszíthetik el bevételeiket. A közterületi médiapiac szereplői komoly hátrányba kerülnek más szakági szereplőkkel szemben és a reklámozókat a globális online reklámpiac felé terelik. Ezáltal ez az adó versenyhátrányt jelent az online piacon túlsúlyban lévő globális szereplőkkel szemben a hazai vállalkozásoknak - írták.

 

Ömlik a TAO-pénz Felcsútra

Publikálás dátuma
2016.12.13. 13:46
FOTÓ: Népszava
Hiába a hazai foci lejtmenete, az elmaradó nézők a stadionokból, vagy épp kiesés az első osztályból, egy valami töretlen: a miniszterelnök által alapított felcsúti fociakadémia szárnyalása a TAO-támogatások területén. 

A 2011 közepétől életbe lépett támogatási rendszer vitathatatlanul legnagyobb nyertese ugyanis a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány - írta az mfor.hu. A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint a 2016/2017-es szezonra 2,92 milliárd forintos támogatási összeget hagytak jóvá a felcsúti foci számára, ami minden eddiginél több pénzt jelent. Bár a számok alapján eddig sem kellett vadászni a támogató cégekre, tavaly 1,7 milliárdot, 2011-ben pedig 2,8 milliárdot "kalapoztak" össze. A NAV elnök, Tállai Andráshoz köthető klub, a Mezőkövesd Zsóry FC 778,8 millió forintot kap, a dobogó harmadik fokára pedig a Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának az egyesülete került 581,5 milliós TAO-támogatással.

Erzsébet-utalványok - Az államtitkár fontos dologra figyelmeztetett

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a köztévén figyelmeztetett egy lényeges dologra az Erzsébet-utalványok felhasználását illetően, miután többen is jelezték, hogy a tízezer forint helyett csak ötezer forint értékű címleteket találtak a borítékokban.

Az államtitkár figyelmeztetett: az utalványokat szét kell választani középen, mivel a két ötezres össze van illesztve.

Korábban az atv.hu olvasója jelezte, hogy az ígért összegnek csak a fele érkezett meg hozzájuk. Dömötör figyelmeztetése után a portál ismét felkereste az érintettet, aki közölte: szét tud választani két utalványt egymástól, és továbbra is biztos benne, hogy nem az ígért összeget kapta meg. 

Lásd még: Orbán levele mellé csak ötezer forintos Erzsébet-utalványokat kaptak