Előfizetés

"Sokkoló, döbbenetes" - Ismét az oktatásról vitáztak a Házban

Publikálás dátuma
2016.12.13. 12:35
Az Országgyűlés korábbi plenáris ülése. FOTÓ: Molnár Ádám
A PISA-felmérésről, a parlament kedden záruló őszi ülésszakáról és az egészségügyről volt szó napirend előtt az Országgyűlésben. Kunhalmi Ágnes (MSZP) sokkolónak nevezte a PISA-felmérés eredményét, szerinte a zuhanás mértéke és gyorsasága azt mutatja, a pedagógusok és az oktatás egésze "elvesztette az immunrendszerét" a politikusok "hülyeségével" szemben. 

A szocialista képviselő szerint még megdöbbentőbbek voltak azonban a felmérés eredményére érkező lesújtó fideszes reakciók, amelyek a relativizálástól a tagadáson át a bűnbakkeresésig terjednek. Hozzátette: az eredmények olyan rendszerhibákat mutatnak, amelyeket jelentős részben a mostani kormány okozott. Elvenni a gyerekektől a tudást és a jövőjüket, ez az igazi hazaárulás - fogalmazott. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint kérdés, mi a sokkszerűbb, az, ha vannak jobb és rosszabb oktatási felmérési eredmények, vagy az, amikor 17 ezer pedagógust elbocsátanak, drágulnak a tankönyvek, iskolák szűnnek meg és nem jut minden rászorulónak ingyenes étkezés. A politikus nagyon finoman fogalmazott a  tanulók eredményeivel kapcsolatban: most "bizonyos tekintetben" csökkentek a PISA-felmérés pontszámai, de 12 pontos csökkenés volt a szocialisták kormányzása alatt is. Elismerte, hogy természettudományokban és a szövegértésben valóban romlott az eredmény, és jelezte, hogy ezzel foglalkozni kívánnak az oktatás szereplőinek bevonásával. De arra is felhívta a figyelmet, hogy matematikából megállt a romló tendencia, ami szocialisták időszaka alatt indult el. Megjegyezte: Lengyelországban, az USA-ban, Ausztráliában és Hollandiában is romlottak a PISA-felmérés eredményei, de még Finnországban is volt visszaesés az előző felméréshez képest - próbálta ismét másra hárítani a felelősséget a képviselő.
    
LMP: a kormány rosszul próbálja korrigálni saját hibáit
         
Schmuck Erzsébet (LMP) a parlament őszi ülésszakát értékelve azt mondta, az első szakaszban a kormány nem csinált semmit, minden a népszavazásról szólt, a másodikban a megpróbálta az elmúlt években a saját maga által okozott károkat kijavítani, de rossz eszközöket választott. Közölte, nem korrekcióra, hanem teljes irányváltásra van szükség a gazdaságpolitikában. Szorgalmazta a minimálbér létminimum fölé emelését, valamint az igazságtalan egykulcsos adórendszer eltörlését és a közalkalmazottak bérének jelentős emelését.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ha az LMP tervei megvalósulnának, akkor újra megroppanna a középosztály. Értékelése szerint ugyanis az ellenzéki párt drasztikus adóemelést akar a többkulcsos adórendszerrel. Elmondta, az idei az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetése volt, ezen célok mellé most "felsorakozott" a béremelés is.

"Szájkosarakat tettek" a kórházigazgatókra
    
Lukács László György (Jobbik) azt tette szóvá, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "kommunista módszereket alkalmazva szájkosarat" tett a kórházigazgatókra, nem nyilatkozhatnak. Szerinte az elmúlt időszakban nyilvánosságra került ügyek, a nem az egészségügyi működéssel összefüggő halálesetek a kórházakban az egész intézményrendszer diszfunkciója miatt történtek. Hozzátette: a kormánynak növelni kell az egészségügy működésének átláthatóságát.

Rétvári Bence a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház - ahol öt napja a mosdóban hevert holttestre bukkantak november végén - éves költségvetési bevételeiről elmondta, több mint egymilliárd forint pluszpénzt kapott az intézmény, innentől kezdve a menedzsment feladata a takarítás megszervezése. A takarítást a Profi Komfort Kft.-nek szervezeték ki, a szabályzatok megfelelőek voltak az országos Epidemológiai Központ ajánlásainak - mondta, jelezve, a vizsgálat végén derül ki, hogy betartották-e, illetve betartatták-e a szabályzatokat. A győri Petz Aladár Kórházba az elmúlt években 13 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, a holttestet egy sportszervezetnek bérbe adott épületben találták - közölte.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) a jövő évi béremelésről azt mondta, a szakdolgozók esetében négylépcsős, 2019 tartó béremelés lesz, a dolgozók bére a program végére átlagosan 65,5 százalékkal nő. Ismertetése szerint a rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal nő. Hozzátette: a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére idén 107 ezer, jövő novemberben 100 ezer forinttal nő. Jelezte, a mozgóbérelemek is emelkednek.

80 perces MÁV-késések is lehetnek két vonalon

Műszaki hiba miatt 20-80 percet késnek a vonatok a hatvani és az újszászi vonalon - közölte a Mávinform kedd délelőtt.

A közlemény szerint meghibásodott az egyik vágány felsővezetéke a budapesti Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső állomás között, ez érinti a közlekedést a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon. 

A torlódások csökkentése érdekében az elővárosi vonatok Rákos állomásra érkeznek és onnan indulnak. Továbbá a helyreállításig a sülysápi és a gödöllői vonatokat nem indítják el, helyettük a zónázó vonatok Budapest és Hatvan, valamint Budapest és Szolnok között minden megállóhelyen és állomáson megállnak.

A Keleti pályaudvar és Rákos között a vonatok felármentesen vehetők igénybe. A felsővezeték javításán már dolgoznak a szakemberek, a menetrend szerinti közlekedés várhatóan csak kora délután állhat helyre - tették hozzá.

Átadták a WHO budapesti központját

Hivatalosan is megnyitották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti központját kedden. Az eseményen Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: olyan együttműködést kezdhetnek meg a szervezettel, amely segítheti a jelenlegi nagy kihívások kezelését.

A XIII. kerületben, a Váci út egyik irodaházában átadott központban a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország eddig is szorosan együttműködött a WHO-val, de "most sokkal közelebb vagyunk egymáshoz". Hans Troedsson, a WHO főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a teljes projekt kiválóan bizonyítja a szervezet és a magyar kormány elmúlt hónapokban kialakított együttműködésének hatékonyságát. A központ egy szóval összefoglalható: siker - fogalmazott.