Orbán ezt írta az Erzsébet-utalványok mellé

Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:06

A sikeresen kézbesített Erzsébet utalványok darabjáért bruttó 50 forintot kapnak a postások, ami nettóban nagyjából 33-34 forint. Az értesített küldemények megírása után (azaz, ha valaki nem volt otthon és bemegy átvenni) bruttó 20 forint jár, az utánküldött vagy visszaküldött (mert az illető meghalt vagy elköltözött) utalványok után viszont nem jár egy forint sem – tudta meg a 24.hu. A Népszava egyik olvasója már megkapta Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelét, amiben a kormányfő azt írta: soha nem szabad feledni, hogy a siker mögött évtizedes munka áll, amit azok végeztek el, akik ma már nyugdíjból élnek.

Nagyjából egy hete derült ki, hogy a kormányhivatalnokok helyett a postások kézbesítik a kormányfő nyugdíjasoknak szánt karácsonyi ajándékát, a 10 ezer forintos Erzsébet utalványt. Ami mellé miniszterelnöki levél is jár, és végül nem csak a nyugdíjasok kapnak belőle. A 24.hu szerint az egyik postás szakszervezet tárgyalt a Postával ezekről az összegekről, viszont ők kevesellték és azt szeretnék, ha többet kapnának a kézbesítők. A Magyar Posta Zrt.-nél komplex ösztönzési rendszer működik, amely számos tételből áll. A nyugdíjasoknak szóló Erzsébet utalványt tartalmazó küldemények mielőbbi és sikeres kézbesítésének ösztönzése érdekében egy ezt célzó elemet is beillesztettek az ösztönzési rendszerbe – reagálta a portálnak a posta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter először még azt mondta: azért nem a Magyar Posta intézi a kézbesítést, mert az túl drága lenne. A kormány számításai szerint 482 forintért vitték volna ki az utalványokat, amit végül lealkudtak 400 forintra. A kabinet 2,7 millió nyugdíjassal számol, így utánuk a postások bruttó maximum 135 millió forintot kapnak, ami nettóban 89 100 000 forint. Ez azért a legmagasabb összeg, mert feltételezi, hogy mindenkit otthon és életben találnak, de mivel nyilván vannak olyanok, akiknek értesítőt hagynak, így az akkor fizetendő nettó 20 forintos darabár miatt 35,9 millió és az említett 89 millió forint között bármi lehet a végösszeg. Erre bőven futja majd a postának, ugyanis a 400 forintos darabár miatt 1 milliárd 80 millió forintot kapnak a kézbesítésért. Egy 300 nyugdíjassal rendelkező körzetben egy postásnak átlagosan 4 perc beszélgetőidővel 1200 perce, azaz 20 órája megy el csak az utalványok kézbesítésével. Ezért ő maximum 9900 forintot kaphat, így 495 forintos plusz órabérrel dolgozik.

Budapest III. kerületében már olyan nyugdíjasok is vannak, akik megkapták a kormány karácsonyi ajándékét. A hvg.hu közölte: a nyugdíjat a szokásos havi menetrend szerint kézbesítő postás a havi ellátmánnyal hozta meg külön borítékban a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, 4 darab 2000, illetve 2 darab 1000 forintos címletben. A család másik nyugdíjasa a számlájára kapja az ellátást, de az Erzsébet utalványt ő is megkapta a postástól.

A házaspár felhasználási tájékoztatót is kapott, amely szerint december utolsó napjáig használhatják fel az utalványt hideg-, illetve melegétel vásárlására. A miniszterelnök ígért levelét azonban nem hozta a postás. De nem kell aggódni: a levelek is megérkeznek hamarosan, technikai okokból ezeket külön kézbesíti a posta. Bár a III. kerületi házaspár nem láthatta a kormányfő üzenetét, egy olvasónk már arról számolt be: megkapta Orbán levelét.

A Rogán Antal minisztériuma által szerkesztett és gondozott szöveg a jelen, az elmúlt évek sikereiből indul ki, amikor végre egy olyan országban élünk, ahol növekedés, erősödő bérek, közös eredmények vannak. Viszont soha nem szabad feledni, hogy emögött évtizedes munka áll, amit azok végeztek el, akik ma már nyugdíjból élnek. Orbán emlékeztet: ezért döntöttek korábban a rezsicsökkentésről, és a nők 40 év munkavégzés utáni nyugdíjba vonulásáról. És ezért érkezik most házhoz az Erzsébet-utalvány is minden nyugdíjasnak, és ezért fog járni jövőre a nyugdíjemelés és az alapvető élelmiszerek áfájának megvágása. Nem lesz még vége azzal sem, mert újabb kampány jön majd jövőre, a nyugdíjasok pedig továbbra is számíthatnak a kormányra.

Szerző

Régi fizetésüket kapják meg a polgármesterek

Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:05
Pénz nélkül, ki vállal itt funkciót? FOTÓ: NÉPSZAVA
Várhatóan ritka, kétharmados pillanat lesz ma a parlamentben, amikor ötpárti egyetértéssel soron kívül elfogadják a polgármesterek béremeléséről szóló javaslatot, ami nem egészen az, aminek látszik.

A polgármesterek mindennek örülnek, ami azt jelzi, a kormány mégis elismeri a munkájukat – így reagáltak önkormányzati szövetségek vezetői a Népszavának a hírre, hogy Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta a parlamentnek az önkormányzati törvény módosítását a települési vezetők díjazásának megemeléséről. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azonban azt is kiemelte, hogy valójában visszarendezés történik és nem komoly béremelés, hiszen a Fidesz-kormány 2014-ben különösen a kistelepülési polgármesterek fizetését drasztikusan visszanyeste, azóta küzdenek, hogy normális megélhetést biztosító pénzhez jussanak, mert a kis falvakban a polgármesterek alig kerestek valamivel többet, mint a közmunkások.

A Magyar Faluszövetség elnöke azt hangsúlyozta, a kistelepülések vezetői reménykednek abban, hogy ma valóban elfogadják a béremelési javaslatot a képviselők, s ezzel visszaadják a polgármesterek hitét, hogy végre méltányolják a közigazgatási hierarchia alján lévők utóbbi években tett erőfeszítéseit. Szabó Gellért hozzátette, a fizetések rendezése segíti a „termékeny béke” megteremtését. Ezzel arra utalt Szentkirály polgármestere, hogy az utóbbi hónapokban mind több jelenlegi vezető fogalmazta meg: ilyen feltételekkel nem folytatja a munkát és politikai elemzők véleménye szerint a bérek rendezése nélkül nehéz lett volna jelentkezőket találni 2019-ben az önkormányzati választások előtt.

Az első jel még májusban érkezett, hogy a polgármesterek több éves hiábavaló kérése mégis megértő fülekre találhat a Fidesz-ben. Boldog István képviselő, korábban a 800 fős Kétpó polgármestere, akkor beadott az önkormányzati törvényhez egy módosító javaslatot, ami a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések vezetőinek juttatásait rendezte volna. A mindenkori helyettes államtitkári illetményt alapul véve, annak 20 százaléka helyett például 30 százalékra emelte volna a polgármesteri fizetéseket, az 5 és 10 ezer lelkes nagyobb települések vezetői pedig az ő javaslata szerint az illetmény 60 százalékára lettek volna jogosultak.

Decemberig tartott, mire a gondolat megérlelődött és az emelés mellett szóló döntésben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) két alkalommal is megszervezett sztrájkját a települések vezetői a legtöbb helyen kifejezetten támogatták. Márpedig azt nem meri vállalni a kormány, hogy a következő választás előtt az ország falvainak és kisvárosainak nagy részében Fidesz-kritikus hang legyen a meghatározó, ezért az év végi nagy osztogatási hullám keretében eljutottak ennek a kérdésnek a rendezéséhez is.

Az önkormányzati törvény mostani módosítása már nem a helyettes államtitkári fizetésekhez méri a bérek nagyságát, hanem az államtitkárok illetményéhez, ami jelenleg bruttó 997 200 forint havonta. Ennek az összegnek 20-80 százalékára lesz jogosult a polgármester a település nagyságának függvényében. A rendelkezés szerint azokon a helyeken, ahol az önkormányzat adóbevétele nem teszi lehetővé a megemelt összeg kifizetését, a kormány költségvetési forrásból kifizeti a jelenlegi és a megemelt bér közti különbözetet.

Lázár János kancelláriaminiszter december elején jelentette be, hogy a kormány teljesen új bértáblát kért a belügyminisztertől a polgármesterek fizetésének rendezésére, mert – tesszük hozzá - az eredetileg csak az 1500 fő alatti kistelepülések vezetőinek javadalmazását érintő ötpárti tárgyalásokon kiderült, hogy nagyobb a baj, mint gondolták. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy évi másfél milliárd forintba kerülhet az államnak a bérrendezés, továbbá, hogy a javaslat zárószavazását a házszabálytól való eltéréssel már ma megtartják. Az MSZP tegnap közleményben is megerősítette, hogy – bár nem tartja tökéletesnek a tervet – a kistelepülési vezetők érdekeire tekintettel megszavazza azt. Az ötpárti tárgyalásokon kialakult álláspontok alapján tehát várható, hogy lesz elegendő szavazat a kétharmados törvény módosításának elfogadásához.

Gazdag ajándékot hoz a Jézuska a Miniszterelnökségen

Gazdag ajándékot hozott a Miniszterelnökségen dolgozók gyermekeinek a Jézuska.

Lapunk értesülését megerősítve a tárca sajtóirodája közölte, a vonatkozó egyedi utasítás rendelkezései alapján azon munkatársak, akiknek gyermekei december 7-ig nem töltötték be 14. életévüket, könyvet és csokoládét vihettek haza. Az idén december 7-ig nem nagykorúvá vált gyermekek után viszont 50 000 forintos ajándékutalványt kaptak a Miniszterelnökség dolgozói. Utóbbiból összesen 831 darabot osztottak szét 502 munkatárs részére 41 553175 forint értékben. Könyv ajándékra 1 270 149 forintot, csokira pedig 1 930 400-at költöttek. A gyermekeknek szánt karácsonyi ajándék így bruttó 44 753 704 forintba került.

Szerző