Előfizetés

Pintér Sándortól várnak segítséget a kéményseprők

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2016.12.12. 15:16

Pintér Sándor belügyminisztertől kért személyes meghallgatást Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke, mert akár káoszba is fulladhat ez a fajta lakossági szolgáltatás, ha nem történik változás. 

Éppen egy éve egyeztettek először és mint kiderült, eddig utoljára a Katasztrófavédelem Országos Igazgatósága és a kéményseprők szakmai és érdekvédelmi szervezetei, ám azóta a hatóság különböző indokokra hivatkozva elzárkózott mindenfajta tárgyalástól. A kéményseprők a Belügyminisztérium államtitkárától is kaptak a ígéretet egy közös munkabizottság felállítására, de abból sem lett semmi. Ezért fordultak az érdekvédők közvetlenül a miniszterhez, mert a továbbiakban értelmetlennek tartják a hatósági vezetőivel, illetve az államtitkári szinten folytatott egyeztetéseket.

Egy tanulmányt szeretne letenni a belügyminiszter asztalára, amelyben összefoglalták az ágazat gondjait - jelentette be a KOSZ elnöke tájékoztatóján. A dokumentum elkészítésében a szakszervezettel a szakmai szervezetek (Magyar Kéményseprők Országos Ipartestülete, Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége) is együttműködtek.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, nemcsak a katasztrófavédelmi szervezettel elmaradt egyeztetések okoznak súlyos problémákat, hanem az is, hogy a jogalkotók sem voltak kíváncsiak a szakma véleményére. Emiatt a lakossági kéményseprést kaotikus, egymásnak is ellentmondó törvények, kormányrendeletek és határozatok szabályozzák. A szakmai felügyeletet pedig hozzá nem értő katasztrófavédelmisek látják el. Ehhez járul a súlyos szakemberhiány, hiszen a biztonságos szolgáltatáshoz elengedhetetlen 1800 jól képzett kéményseprő helyett mindössze 500-an kerültek a katasztrófavédelem állományába. A hatóság először tagadta, majd egy tévévitában elismerte, hogy valóban nincs elegendő képzett kéményseprő és ezért is tervezik akár nyolc általánost végzett közmunkások átképzését is.

A szilárd tüzelőt használó otthonokban elegendő lehet a hagyományos kéményseprő felszerelés használata, de a korszerű kondenzációs kazánok ellenőrzéséhez már komoly ismeretek és műszerezettség szükséges. Az elégtelen ellenőrzések miatt megsokszorozódhat a szénmonoxid mérgezések és halálos balesetek száma - említette a Népszavának Vámos Csaba. A szakmai szervezetek felajánlották, hogy áttekintik a katasztrófavédelemnél található eszközöket, ám a hatóság ettől is elzárkózott. Ez annál is érthetetlenebb, mert amikor egyetlen alkalommal bemutatták a szakma képviselőinek a katasztrófavédelem által beszerzett eszközöket, azoknak a nagy része a lakossági szolgáltatásban használhatatlannak bizonyult.

Újabb adócsomagot dobott be Varga Mihály

Publikálás dátuma
2016.12.12. 13:17
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám
Megszünteti a kormány az illegális jövedelmek tisztára mosására szolgáló stabilitási megtakarítási számlát (smsz) – erről is szól Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter immár sokadik adócsomagja, amit hétfő reggel terjesztett be a parlamentnek. A javaslat átmeneti időre adó-, járulék- és illetékmentessé tenné a cégek adásvételét - indoklás nincs - írja a Napi.hu.

A semmiből egy újabb adócsomagot rántott elő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: a parlament jelenleg is tárgyalja a "versenyképességi adócsomagot" a tb-járulékok és a társasági adó csökkentéséről, ettől függetlenül ma egy újabb javaslat került a honatyák elé. Bár a javaslat korántsem a könnyen emészthető kategóriába tartozik, a kormány azt várja a nem szakértő képviselőktől, hogy a javaslatot két nap alatt tárgyalják meg és fogadják is el, annak ellenére, hogy annak tartalma finoman szólva vitatatható, nem evidens, hogy a közérdeket szolgálják-e.

A kormány javaslata ugyanis megszünteti az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlát (smsz), amely a korábban külföldre menekített, le nem adózott, így illegális jövedelmek tisztára mosására szolgált. A javaslat most az uniós kötelezettségekre utal - ezek szerint Brüsszel súlyos ejnye-bejnyét helyezett kilátásba a magyar kormány számára, ha a jelenlegi formájában megtartja az SMSZ-t. Ugyanakkor nem maradnak az adócsalók legális megoldás nélkül, ugyanis a javaslat bevezetné a kedvezményes "utólagos adófizetés intézményét".

A teljes cikket itt olvashatja. 

Tovább csökkentik a kőolajtermelést

A nem OPEC-tag olajtermelő országok is bejelentették, hogy visszafogják termelésüket a kőolajár feltornázása érdekében.

Tizenegy állam, köztük Oroszország, jelentette be Bécsben, a Kőolajexportáló Országok Szervezete, az OPEC székhelyén, hogy napi 558 ezer hordóval csökkentik a kitermelést. Mint emlékezetes az OPEC-tagállamok novemberben azt vállalták, hogy naponta összesen 1,2 millió hordóval kevesebb kőolajat hoznak a felszínre. Másfél évtizede nem sikerült hasonló globális megállapodást kötni, a kitermelés csökkentése januártól lép életbe. Az OPEC jövő májusra tervezett következő tanácskozásán tekinti át, sikerült-e elérniük a céljukat? A kőolaj világpiaci ára egyébként 2014 óta több mint í felére csökkent, s hatalmas túltermelés alakult ki. Az árcsökkenés drámai hatással volt azoknak az államoknak a gazdaságára, amelyek jórészt a kőolajtermeléstől függnek, mint például Venezuela, amely az OPEC egyetlen latin-amerikai tagállama. Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere „történelminek” minősítette a megállapodást.