Előfizetés

Februárban választanak polgármestert Rimócon

A polgármester halála miatt februárban időközi választást tartanak a Nógrád megyei Rimócon - közölte a jegyző hétfőn.

László Tünde elmondta: a helyi választási bizottság február 26-ára írta ki az időközi polgármester-választás napját, a jelöltállítás határideje pedig január 23.

Beszkid Andor (független), Rimóc 54 éves polgármestere november 19-én autóbalesetben vesztette életét. 1990 óta vezette a települést.

Az időközi választás eredményéig Beszkid János (független) alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat a Nógrád megyei faluban.

A közszférát elérte a bérkatasztrófa

A közszféra bérkatasztrófájáról beszélt Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, tarthatatlannak nevezve, hogy a közalkalmazottak és a köztisztviselők bére már kilencedik éve lesz befagyasztva jövőre. 

Az LMP azt követeli, hogy mind a közalkalmazotti, mind a köztisztviselői illetményalap igazodjon a minimálbérhez, és az állami vállalatok vezetői bérplafonját is kössék ehhez - mondta Szél Bernadett. Rámutatott: ezen cégeknél is béremelésre lenne szükség, mert van olyan vállalat, ahol a vezető akár ötvenszer annyit keres, mint egyes beosztottjai.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a megemelt garantált bérminimum 2017-ben már a közalkalmazotti bértábla kategóriáinak kétharmadánál magasabb, vagyis sem a végzettség, sem a ledolgozott évek száma nem számít érdemben a kereseteknél. A bérfeszültség szerinte pályaelhagyást vagy további kivándorlást eredményezhet.

Szél Bernadett sérelmezte azt is, hogy 2015-ben a szellemi munkát végzők már átlagosan másfélszer annyit kerestek a versenyszférában, mint a közszférában.

Csúszik a 100 milliárdos haszonnal kecsegtető tender

A budapesti városnéző buszok húsz évre becsült üzemeltetési költségeinek közel a négyszeresét elérő, jóval több mint százmilliárd forintos haszonra tehettek volna szert a nyáron kiírt fővárosi koncessziós pályázat nyertesei – tudta meg a Magyar Nemzet.

A képviselők zárt ülésen hozták meg a döntést, amely szerint a közbeszerzési törvény alapján a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) új koncessziós pályázatot kell kiírnia a monopolhelyzetet teremtő ügyletre. A határozat része az is, hogy a jelenleg a városnéző turistabuszokat üzemeltető négy vállalkozás januárban lejáró szerződését további fél évvel meghosszabbítják.

A lap információi szerint a BKK-nak nem csupán új eljárást kell indítania, hanem annak feltételeit sokkal szabályozottabb keretek között kell meghatároznia, például a szolgáltatás műszaki színvonalának emelésével, s a leglényegesebb: a túlzottan is hosszú, húszéves időszakot felülvizsgálnia.

A fővárosi közszolgáltatás terén példátlan gazdasági koncentrációt teremtő közbeszerzési eljáráson csupán hárman voltak képesek indulni. A leglényegesebb szempont ugyanis az volt, hogy az ajánlattevő az elmúlt három évben kifejezetten városi, turisztikai buszoztatásból származó teljes árbevétele elérje az 1,2 milliárd forintot. A jelentősen leszűkített pályán csak a brit és francia hátterű The Big Bus Company Ltd.-nek, a közös ajánlattevő Hop On Travel Zrt.-nek és a City Tour Hop On Hop Off Kft.-nek, valamint a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciumának volt esélye az indulásra.

A beérkezett ajánlatokat törvényességi és gazdasági szempontból is vizsgáló szakértők egyértelműen megállapították, hogy a két évtizedre szóló koncessziós jog megszerzésével és a megajánlott díjak alapján „észszerű hozamot meghaladó, rendkívüli mértékű extraprofit realizálása prognosztizálható”. A pályázatot kiíró BKK az évenkénti becsült értéket egyébként a cégek hivatalos beszámolóiból származó árbevétel alapján 1,5 milliárdban állapította meg, a teljes, azaz 20 éves időszakra pedig 30 milliárdban.

A teljes cikket itt olvashatja.