Előfizetés

Hatpárti parlament alakul Romániában

Publikálás dátuma
2016.12.12. 09:12
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b3) nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén
Hatpárti palament alakulhat Romániában a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) - derült ki a központ választási bizottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből.

A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 94 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül - írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult - a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató - magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,35 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának.

A Szociáldemokrata Párt több mint 46 százalékkal nyerte meg a választásokat, és szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,4 százalékot ért el.

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatok 94 százalékának feldolgozása után 5,05 százalékon áll. Így viszonylag kevés - be nem jutott pártra adott - szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.

Traffipax gyalogosok számára

A gyalogosok védelmében szerelnek fel traffipaxokat jövő év elején egy francia városban - számolt be a Les Echos gazdasági lap alapján a írja a hvg.hu.

Az eszköz egyszerre három dolgot figyel. Azt, hogy van-e gyalogos az út szélén, azt, hogy milyen sebességgel halad az autós, egyben azt is, hogy a kettő között van-e összefüggés. Magyarul lassít-e a sofőr, ha azt látja, valaki szeretne átkelni, illetve, hogy a gyalogos vagy az autós hibájából veszélyes lehet-e a szituáció.

Ha ez utóbbit tapasztalja a szerkezet, akkor a felvételeit elküldi a rendőrségre, és ott a szakértők döntenek arról, felelősségre vonható-e az autó vezetője. Franciaországban komoly büntetéssel kell számolniuk a sofőröknek: akár négy büntetőpont és 135 eurós bírság is kiszabható rájuk, ha nem engedik el a gyalogosokat.

Olajcég főnöke lehet Trump új jelöltje

Rex Tillerson, az Exxon Mobil vezérigazgatója lépett elő az amerikai külügyminiszteri poszt fő várományosává. Donald Trump kedden találkozott először az olajtársaság főnökével, s szombaton újra tárgyaltak egymással. 

A megválasztott elnök e héten bejelenti, ki kerül a State Department élére, több médium is úgy értesült, hogy a milliárdos várhatóan Tillersont jelöli. Trump a FoxNewsnak adott vasárnapi interjújában dicsérte Tillersont, de nem erősítette meg, hogy tényleg őt jelöli.

Az egyik korai esélyes, Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere múlt héten közölte, már nem pályázik a tisztségre. Giuliani a Trump-kampány egyik legeltökéltebb támogatója volt, s az átmenetet vezénylő csapat alaposan átvilágította üzleti ügyeit, s nem találtak összeférhetetlenségi problémákat, valamilyen okból mégis kiesett a milliárdos kegyeiből. Trump komolyan fontolóra vette, hogy egyik leghangosabb bírálóját, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót, a 2012-es republikánus elnökjelöltet kéri fel a külügyi tárca vezetésére, ellene viszont a Trump-csapat keményvonalasai berzenkedtek, köztük Kellyanne Conway, Trump szóvivője.

Tillerson kinevezése több szempontból is baljós választás lenne, a 64 éves Tillerson ugyan tapasztalt vezető, aki menedzseri képességeit tudná hasznosítani, másfelől ugyanakkor egy olajtársaság volt főnökeként aligha lenne a környezetvédelem szószólója a nemzetközi porondon. Az Exxon Mobil vezérigazgatója az összes jelölt közül legközelebb áll Vlagyimir Putyinhoz, azóta ismerik egymást, mióta Putyin Borisz Jelcin helyébe lépett.

Cégének legalább 10 koncessziós szerződése van oroszországi olajkutatásra, s ez ismét csak összeférhetetlenségi problémák forrása lehet, amit a szenátusi jóváhagyásnál felhozhatnak Trump jelöltjével szemben. Tillerson azok közé tartozott, akik élesen bírálták az Oroszország elleni amerikai szankciókat, amelyek miatt vállalata legalább 1 milliárd dollárt veszített. Bob Menendez demokrata szenátor „riasztónak és abszurdnak" minősítette Trump választását.