Előfizetés

Mélypontról araszol felfelé az építőipar

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2016.12.12. 06:21
A magyar építőipar hatékonysága az utolsók között van FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Bár idén is gyarapodik az új lakóingatlanok száma, de még így is jócskán elmarad a válság előtti időszak teljesítményétől. A lakásépítés súlya nálunk - az ágazaton belül - alig a fele az uniós átlagnak. Ugyanakkor a minimálbér és a bérminimum emelése számos kisvállalkozást hozhat nehéz helyzetbe.

Jövőre fordulat várható az építőiparban az idei átmeneti állapotot követően - bizakodott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ünnepi évzáró közgyűlésén. A miniszter ezúttal kiemelkedőnek kiemelkedőnek nevezte az építőiparnak magyar gazdaságban betöltött szerepét, hiszen az ágazat teljesítménye tavaly már elérte a GDP 6,4 százalékát. Azonban feltételezhető, hogy a miniszter ebbe beleszámolta a lakosság, valamint a nem építési cégek építőipari tevékenységét is, amelyeknek aránya eléri a teljes építőipari tevékenység 18-20 százalékát - értékelte lapunk számára az ágazat helyzetét Petz Raymund. A GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója utalt arra, hogy Varga Mihály szerint a kormánynak az építőipart érintő intézkedései várhatóan már 2017-től érezhetően kifejtik a hatásukat, a kormányzati ciklus végéig pedig összesen 40 ezer darab lakás épülhet meg. Az impozáns szám mögé nézve azonban az látható, hogy 2005-2008. között volt olyan év, amikor ennél jóval több új otthont adtak át. Még 2010-ben is 20 ezer darab körül volt az új lakóingatlanok száma, ám a 27 százalékos áfa, amelyet a telkekre is kiterjesztettek, alaposan megnövelte az építőiparra nehezedő nyomást. Ezen a helyzeten kétségtelenül sokat javíthat a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfa, amelyet a 150 négyzetméter alatti lakások, és a 300 négyzetméter alatti családi házak esetében lehet alkalmazni.

Valami kétségtelenül megmozdult, hiszen az első háromnegyed év adatai alapján 14 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma pedig két és félszeresét tette ki az előző év azonos időszakának. Ez a jelentős javulás egy olyan év után következett be, amikor mindössze 7 600 darab új lakást vehettek birtokba a tulajdonosaik.

A lakásépítési engedélyek és bejelentések számának látványos gyarapodása azonban még nem jelenti automatikusan azt, hogy valamennyi meg is valósul. Egy részük anyagi, vagy más okokból csak terv marad - hívták fel a figyelmet az építőipari szakértők.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti: a lakóingatlanok építésének súlya a teljes hazai építőipari ágazat teljesítményében az elmúlt esztendőben mindössze 12 százalékot tett ki, ugyanez az adat az unió átlagában 26-27 százalékos volt. Egy másik sokat mondó számot is idézett Petz Raymund: Magyarországon a lakásépítések teszik ki a GDP 0,8 százalékát, ugyanakkor az uniós átlag 2,8 százalékos, kiragadva néhány országot, Szlovákiában 2, Csehországban 2,2, míg Lengyelországban 3,9 százalékos arányt regisztráltak. A gazdaságkutató szerint a magyar adat nagyon alacsony, különösen az ország fejlettségéhez képest, így még szembetűnőbb a lemaradásunk. Ebben tagadhatatlanul fontos szerepet játszott a 2008-as gazdasági világválság hatása, de a megnövekedett közterhek mellett az is sokat nyomott a latban, hogy a kormány az elmúlt hat évben nem sokat tett az építőipar és ezen belül a lakásépítés fellendítéséért. A mélyponton már az is mérhető bővülés volt a statisztikában, amikor a Belügyminisztérium átadott egy 34 lakásos ingatlant - emlékeztetett Petz Raymund, aki ehhez hozzátette, hogy a kormánynak mind a mai napig nincs hosszú távú lakásépítési stratégiája, amit ad hoc ötleteléssel igyekeznek pótolni - vélte Petz Raymund.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke hasonló tapasztalatairól számolt be a Népszavának, és megemlítette, hogy az egyik legsúlyosabb gond az iparág alacsony jövedelmezősége, illetve az uniós források ciklikussága. Mindezt figyelembe véve összességében idén az építőipar egészének teljesítménye folyó áron számítva várhatóan megközelíti majd a 2 000 milliárd forintot, amely 10-12 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az ÉVOSZ prognózisa szerint az épületek építésénél 5 százalék körüli bővülést várnak, az egyéb építményeknél ugyanakkor 38 százalékos visszaesésre számítanak, ugyanakkor a speciális szaképítéseknél 2 százalékos bővülésre van kilátás.

A hazai építőiparnak a források, a megbízások hullámzása sem tesz jót. Míg 2014-ben még 10, tavaly pedig 3 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, addig idén 20 százalékos csökkenésre lehet számítani, ami jövőre újabb 10 százalékos bővülésbe fordulhat át. Mindez kiszámíthatatlanná teszi a piacot.

A kormányzati derűlátást némileg beárnyékolhatja az is, hogy az ágazatot is rendkívüli mértékben sújtja a szakemberhiány. Ráadásul a hét szűk esztendő alaposan megrostálta a lakásépítésre szakosodott vállalkozásokat is. Mára talán fél tucat jelentősebb cég maradt a piacon. Viszont a csok megjelenése, valamint az áfa jelentős mértékű csökkentése hatására valószínűleg sok projektcég is megjelenik majd meg a lakásépítési piacon.

Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy a hazai építőipar hatékonysága az európai rangsor utolsó harmadban található. Ennek az is az oka, hogy a korszerű eszközök vásárlásához, a vállalkozóknak legalább 2 évre előre kell látnia a megrendelésállományt, különben fenn áll az a veszély, hogy nem térül meg a beruházás. Ma az építőiparban azonban számos cég fél évre sem lát előre, pedig korábban az év végén általában 60-70 százalékban tudni lehetett, milyen faladatai lesznek a vállalkozásoknak - emlékeztetett Koji László.

Aggasztó a munkaerőhiány
A GKI vállalati körben végzett felmérése szerint, arra a kérdésre, hogy a munkaerőhiány gátolja-e a termelés bővülését, az építőipar egészében 40 százalék válaszolt igennel, a lakásépítő szegmensben pedig ez az arány elérte a 60 százalékot is - közölte lapunkkal Petz Raymund. A korábbi tapasztalatok is óvatosságra intenek, mert ha nem a legjobb szakemberekkel, nem a legjobb műszaki színvonalon végzik el a munkát, akkor a kivitelezéssel is sok gond lehet. A kormány és a munkavállalói, illetve munkaadói szervezetek közötti megállapodás a minimálbér, valamint a garantált szakmai bérminimum jelentős emeléséről talán fékezheti a szakemberek elvándorlását - vélte a szakember.
Viszont a béremelés mindenképpen indokolt volt. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a 94 ezer építőipari vállalkozás közül 89-90 ezer a mikro- és kisvállalkozás, és nem elhanyagolható részüknek nincs annyi tartaléka, hogy kigazdálkodja a munkára rakódó többletköltségeket. Általában is az ágazatban 8-10 százalékos áremelésre lenne szükség a béremelések ellensúlyozására, különben tovább tart az elvándorlás - hangsúlyozta Koji László.Felminősítette Nagy-Britanniát a Fitch Ratings

Megerősítette Nagy-Britannia "AA" szintű - a lehetséges legjobb "AAA"-tól két fokozattal elmaradó - államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta: nem tartja valószínűnek, hogy a brit EU-tagság megszűnése után Nagy-Britannia az Európai Unió egységes belső piacának tagja maradhatna.

Az államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött péntek esti elemzésében a Fitch közölte azt is, hogy a brit szuverén besoroláson változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben. A cég szerint a kilépésről, valamint az EU-hoz fűződő jövőbeni intézményi és kereskedelmi kapcsolatokról folytatandó tárgyalásoknak számos lehetséges kimenetele van.

Figyelembe véve azonban Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozatait, a Fitch azzal számol, hogy a brit kormány az EU-tagállamokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás szabályozását kívánja majd elérni. A Fitch Ratings elemzői szerint ez valószínűtlenné teszi, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU egységes piacának tagja lehessen, miután kilépett az unióból. Ezt más nagy hitelminősítők is aggályosnak tartják a brit adósbesorolás jövőjének szempontjából.

A Moody's Investors Servide - amely az általa "Aaa"-val jelölt legjobb szintnél egy fokozattal gyengébb, "Aa1" besorolást tart érvényben a brit szuverén törlesztési kötelezettségekre - minapi londoni elemzésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság középtávú kilátásai mindenképpen romlanak, a Brexit növekedési hatása csak attól függ, hogy London milyen új kereskedelmi kapcsolatrendszert tud majd kialakítani az EU-val. Ezért a brit szuverén adósprofilra gyakorolt Brexit-hatás vizsgálatának kulcsfontosságú eleme lesz az, hogy London és Brüsszel új kereskedelmi megállapodása - ha lesz ilyen - milyen mértékben hasonlít majd a teljes jogú EU-tagság nyújtotta feltételekre, és mennyi időbe telik az új egyezmény elérése.

A Moody's közölte: mindenképpen Nagy-Britannia további leminősítéséhez vezetne, ha a brit gazdaság elveszítené hozzáférését az EU egységes belső piacához, mivel ez érdemben károsítaná a brit gazdaság középtávú növekedési kilátásait. Más nagy londoni házak is ugyanerre a következtetésre jutottak legutóbbi elemzéseikben.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének előrejelzése szerint, ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy kilépésének időpontjában nincs kedvezményes kereskedelmi megállapodása az EU-val, akkor a brit hazai össztermék (GDP) 2030-ra 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) modellszámításai szerint ha Nagy-Britannia úgy lép ki az EU-ból, hogy távozásának pillanatáig semmilyen, vagy csak korlátozott kiterjedésű kereskedelmi megállapodásra jut az unióval, az 10-15 éves távlatban 5 százalékos, vagy ennél is nagyobb GDP-veszteséget okozhat a brit gazdaságnak.

A brit adósosztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch Ratings már rövid távon is a brit gazdaság növekedésének jelentős lassulását jósolta. A cég előrejelzése szerint a brit hazai össztermék az idén 2 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal, 2018-ban már csak 1 százalékkal bővül.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb "AAA/Aaa" osztályzattal. A Standard & Poor's június végén, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's pedig már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Nagy játszótér

Publikálás dátuma
2016.12.10. 08:20
Borjúgerinc, tökös-mákos duettel FORRÁS: NA\NO

A Na\No\ Bar\Restaurant molekuláris étterem és bár. Ez annyit jelent, hogy különböző eljárásokkal megváltoztatják az ételek és az italok textúráját, vagyis a formájuk megváltozik, ránézésre esetleg föl sem ismeri az ember, hogy mi is az, amit elé tesznek, de hát azért van a felszolgáló, hogy részletesen elmondja, sőt tán ebben az esetben helyesebb kifejezés, hogy elmesélje, mit is tartalmaz pontosan a tányér, amit itt nem lehet csakúgy letenni, és odébb állni. Itt abszolút cél a kommunikáció, hogy a vendég már akkor is kíváncsiságtól hajtva kérdezzen, amikor rendel, és akkor is, amikor megérkezik az étel. Majd csodálkozva bámulja az általában szép kompozíciót, már-már festői látványt, de esetleg elbizonytalanodik, hogy tényleg ezt kérte-e ő, mert mondjuk a paprikás krumpli krém formáját ölti. Sehol egy burgonya, vagy kolbász darab, a szín körülbelül stimmel, és meglepő módon az íz is. De bizony a paprikás krumplit nem kell rágni, előzékenyen szinte szétolvad a szájban, az a marhaság jut eszembe, hogy ilyet tán az űrhajósok ehetnek, és ettől akár még megtisztelve is érezem magam.

Egyébként már rögtön a vacsora elején – a novemberben nyílt étterem még csak este működik, de majd, ha olyan idő lesz, hogy a terasz is üzemelhet, ez változik – a jóféle pezsgő, a prosecco is az elkápráztatás része. Még a pulton nitrogént tesznek a poharainkba, ami ettől úgy néz ki, mintha bőszen füstölne, és ez el is tart néhány percig, elég bizarr látvány. Miután vége a füstülésnek, tapasztalhatjuk, hogy a nitrogén előzékenyen lehűtötte a poharakat, sőt, vékony jégréteg keletkezik rajtuk, tehát nincs szükség külön jégkockákra, így nem hígul vízzel a nedű, ami a szemkápráztatáson kívül ízben is előnyt jelent.

A pincérek farmerban, ingujjban vannak, lazák és tényleg közlékenyek, valóban szeretnek mesélni arról, mi is található a tányéron. Minket Rolléder György üzletvezető szolgál ki, látszik, hogy kimondottan élvezi a munkáját, igencsak kedvet csinál az ételekhez, és azt is érdeklődéssel lesi, mi mennyire ízlik nekünk.

Ami a tányérokon van, az nyugodtan lehetne fine dining éttermekben is, de ezt kötetlen helynek szánták, nyerstégla a falburkolat, ezüstözött cső vonul végig a plafonon, és persze ott a bárpult, ahol ugyanúgy játszanak a formákkal, nagy slágernek számítanak az ehető koktélok, amiket egyben kell bekapni, és belül azért folyékonyak, mint mondjuk, a likőrös bonbon. A bártender Keresztes Ferenc óriási figura, kicsit olyan, mint a bűvész, akinek muszáj nézni a meglehetősen gyorsan járó kezét, elképesztő mit kever össze mivel, folyékonyt a szilárddal, mint egy absztrakt festő olyan mohón vegyíti a színeket. Buzgón, hatalmas mozdulatokkal rázza össze, amit gondol, és közben be nem áll a szája, nagy elánnal beszél arról, hogy éppen mire ragadtatja magát. Valóságos előadóművész.

Huszák Zoltán séf meg egy kicsit filozófus, aki elmélázik azon, mire is jó a molekuláris gasztronómia, aminek vívmányait egyébként több helyen használják, csak kimondottan erre építő étterem nemigen akad nálunk. Ez a szabad fantázia és a kísérletezés terepe. Sok mindent ki lehet próbálni, el lehet töprengeni bizonyos dolgokon, felfedező útra lehet indulni a konyhában. Amikor a séf erről beszél, úgy csillog a szeme, mint egy pajkos gyereké. Aztán az eredmények beépülhetnek más konyhák tevékenységébe is. Azt mondja a séf úr, hogy ez egy nagy játszótér. És látszik, hogy összejött a csapat egy jó játékhoz.

Előételként a disznóságok, uborkatextúrákkal nevű fogással kezdünk, ezen a sertésnek és az uborkának számtalan alakja és formája megtalálható, még jégkása, sőt igen mutatós levegőbuborék is adódik uborkából. A vadtea, lényegében sűrű erőleves, amit előttünk töltenek az őztatárra és a vargányára. A Szent Jakab-kagyló, ikrakókusz velouté, roppanó ananász nevű étel keleti levesre hajaz, és remekül elegyíti magában az édes, a sós ízeket, a lágyat és a roppanóst. A malaccsászár vajpuha, izgalmas hozzá a savanyított vörös lencse, a feketekávéból készített jus pedig méginkább, és mindehhez édeskés körte íz is párosul. A lágy bélszínhez szintén társul lencse, ezúttal olyan formában, mintha már-már főzelék lenne. A markáns kecske brie, ami gömb alakú nyalókaformában, tintahal porral bevonva érkezik, még szőlőtextúrákkal és tintahalszivaccsal is mutatósan körbe adjusztált. A borjúgerinc esetében a tökös-mákosnak is sajátos, hosszúkás formája van, és ebben az esetben zöldalmából készülnek a levegőbuborékok. A gesztenyepüré future pedig egészen valószínűtlen látvány, de finom.

Akit izgatnak a gasztronómia új útjai, aki mer elrugaszkodni a megszokottól, és kedveli azt, ami nem konvencionális, annak érdemes próbára tennie a Na\No Bar\Restaurant csapatát.

*

Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be a séf kalauzolásával.