Előfizetés

Tesztelték Ásotthalom polgármesterének rendeletét

Publikálás dátuma
2016.12.11. 20:34
Forrás: Facebook/Toroczkai László
Akár büntetést is kaphatnak azok a melegjogi aktivisták, akik szombaton Ásotthalmon tüntettek a helyi önkormányzat botrányos rendelete miatt, amely a burkaviselés és a mecsetépítés mellett tilt „bármilyen olyan akciót, ami a családi kapcsolatok alapjaként nem a házasságot (férfi és nő között), illetve a szülő-gyermek viszont ismeri el". Toroczkai László polgármester szerint vizsgálat indul a résztvevők ellen. A Jobbik alelnöke azt is kijelentette: a helyi képviselő-testület munkájába senki ne szóljon bele, ők pedig jónak látták rendeletbe foglalni a fentieket.

Tiltakozó akciót szervezett Ásotthalomra a Budapest Pride és a Magyar LMBT Szövetség szombatra a helyi önkormányzat botrányos rendelete miatt, amely a burkaviselés és a mecsetépítés mellett tilt "bármilyen olyan akciót, ami a családi kapcsolatok alapjaként nem a házasságot (férfi és nő között), illetve a szülő-gyermek viszont ismeri el". A Magyar LMBT Szövetség bejelentette, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek a Toroczkai László Jobbik-alelnök vezette település ellen, mert a rendelet szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozza és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg. Azt remélik, hogy a Kúria, az Alkotmánybíróság vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága megsemmisíti majd a rendeletet.

Toroczkai már a tüntetés előtti napon, Facebook-oldalán jelezte: nem akar balhét, nincs szükség ellentüntetésre. A 24.hu beszámolója szerint a "mocskos buzik" kiabálás azonban nem maradt el, egy szakadt piros kisbusz utasainak köszönhetően, akik többször is elhaladtak a demonstrálók mellett, egy helyi férfi pedig a tüntetőkkel szóba elegyedve fejezte ki nemtetszését. A polgármester egy sarokkal arrébb, egy autóban ülve várta meg, amíg véget ér a demonstráció. Az ásotthalmiak közül arccal senki nem akart nyilatkozni, de volt, aki elmondta: szerinte nem baj, ha a polgármester elébe megy annak, hogy a muszlimok vagy a melegek megjelenjenek a faluban.

A tüntetés békésen lezajlott, a polgármester azonban azt mondta: videóra vették a történteket, és aki sértett a rendelet ellen, azt megbüntetik. Toroczkai később a jobbikos N1 TV-nek úgy nyilatkozott, „senki ne akarja megmondani, milyen rendeletek szülessenek Ásotthalmon", több mint 4000 ember adott számára felhatalmazást a település vezetésére, a képviselő-testület pedig jónak látta, hogy "a helyi közösségi együttélést és a hagyományokat védő rendeletet" kiegészítsék ezekkel a pontokkal. A HVG szerint egyébként a rendelet annak nyomán születhetett, hogy a Jobbik elnökét, Vona Gábort Terry Black transznemű előadóművész bevonásával akarta lejáratni a kormánypárti média.

Molnár Gyula: Orbánéknak más fogalmaik vannak a jó kormányzásról

Publikálás dátuma
2016.12.11. 17:57
Az MSZP novemberben indított adománygyűjtő akciót. MTI Fotó: Soós Lajos
Abban az értelemben, ahogy Rogán Antal és a Fidesz gondolkodik a kormányzásról, valóban nem volt és nem is lesz jó baloldali kormány - reagált lapunknak a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének szombati kirohanására Molnár Gyula. 

Az MSZP elnöke szerint ugyanis pártja kormányra kerülve nem csak saját családjaiknak, barátaiknak akar emberi életet biztosítani.

"Egy pillanatra sem" szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, amelyik jó - fogalmazott szombat este a Fidelitas alapításának huszadik évfordulóján Rogán Antal.

A szocialisták elnöke viszont állítja, Orbán Viktoréknak egészen más fogalmaik vannak a jó kormányzásról, mint a baloldalnak. Molnár Gyula a Népszavának arról beszélt, hogy pártja mindenki számára megfelelő egészségügyi ellátást szeretne biztosítani, használható tudást adni, amivel boldogulnak az emberek a munkaerő piacon és méltó munka is legyen. El akarják érni, hogy gyermek ne éhezzen. A baloldali kormányzást ezek jellemzik majd, ami jórészt jelenleg csupán álom Magyarországon.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Rogán Antal Fidelitas alapításának huszadik évfordulóját ünneplő budapesti rendezvényen fogalmazott úgy, hogy nem szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, ami jó. Orbán üzenetét tolmácsolva a propagandaminiszter azt mondta: az "öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába" kell küldeni. Szintén a kormányfőt idézve Rogán közölte: nincsenek elveszett generációk, csak "csendesebbek" és "hangosabbak". Az útkeresés, az elveszettség érzése természetes, de minden generációnak van küldetése - nyomatékosította a miniszter.  Szavai szerint azon az ösvényen kell tartani az országot, amelyen 2010-ben elindult.

A Fidelitas tegnapi ünnepségén elhangzottakról itt olvashat!

Rogán: nem lehet olyan baloldali kormány, ami jó

Publikálás dátuma
2016.12.11. 16:02
Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a szervezet korábbi elnöke, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Gyürk András, a Fi
Megfelelő nyelven kell megszólítani a mai fiatalokat, kicsalogatva őket az apolitikusság "elefántcsonttornyából" - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Fidelitas alapításának huszadik évfordulóját ünneplő budapesti rendezvényen szombat este. Rogán a 2018-as választásokra előretekintve azt mondta: nem szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, ami jó. A miniszter bár tolmácsolta a "nagyfőnök" gondolatait, maga Orbán Viktor nem volt jelen az ünnepségen.

Orbán üzenete az volt: az "öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába" kell küldeni. Szintén a kormányfőt idézve Rogán közölte: nincsenek elveszett generációk, csak "csendesebbek" és "hangosabbak". Az útkeresés, az elveszettség érzése természetes, de minden generációnak van küldetése - nyomatékosította a miniszter.  Szavai szerint azon az ösvényen kell tartani az országot, amelyen 2010-ben elindult.

Rogán Antal úgy fogalmazott, "egy pillanatra sem" szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, amely jó.  A migrációs válságról szólva a tárcavezető azt mondta, az csak előhangja egy sokkal nagyobb krízisnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rövid videoüzenetében a Fidelitashoz kötődő kellemes élményeit, egyebek mellett a nyári táborokat idézte fel. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényre küldött, más által felolvasott üzenetében azt kívánta, hogy folyamatosan növekedjen a Fidelitas, amelyben az egyéni érvényesülésnél fontosabb a közösség ereje.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a szervezet korábbi elnöke, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Maria Pardal, a Nuevas Generaciones külügyi vezetője Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a szervezet korábbi elnöke, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Maria Pardal, a Nuevas Generaciones külügyi vezetője Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke arról beszélt: bíznak benne, hogy le fog áldozni a "politikai korrektség" időszaka. Fidelitasról szólva azt hangoztatta, hogy a szervezetnek vannak reményei. Gulyás Gergely is megjegyezte, hogy közelíteni kell a fiatalokhoz a polgári politikát.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője úgy fogalmazott, az egyén mindenhatóságát hirdető "liberális politikai korrektség" időszaka lezárul -, hozzáfűzve: a meccs azonban még nincs "lefújva", ezért tenni kell annak érdekében, hogy újra a szabadság érvényesüljön.

Az ünnepségen több külföldi politikus felszólalt. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter videoüzenetet küldött, voltak azonban olyanok is, akik személyesen fejezték ki a Fidelitas iránti szimpátiájukat.