Előfizetés

A Fidesz-kormány "legnagyobb bűne" az oktatás szétverése

Az oktatási rendszer szétverése a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne, hiszen olyan károkat okoz, amelyeket csak hosszú évtizedek munkájával lehet helyrehozni - mondta Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap.

A képviselő az idei PISA-felméréssel kapcsolatban elmondta: az elmúlt 16 év legrosszabb eredményét kapta Magyarország, amivel jóval az OECD-országok átlaga alá került, és több fontos mutatóban is sereghajtó. A politikus úgy vélte, erre nem lehet mentsége a kormánynak, de az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt évtizedek oktatáspolitikája  jelentős szerepet játszik a mostani helyzetben.  

Ugyanakkor kiemelt felelőssége azért lehet az Orbán-kormánynak, mert a leghosszabb ideig volt hatalmon a mostani miniszterelnök által vezetett politikai erő - fűzte hozzá. Az LMP javaslatai között megemlítette, hogy össze kell hívni egy PISA-bizottságot, amelyben meg kell szólaltatni az oktatásügy szereplőit, és megvizsgálni a "bukás" okait.

A bizottságnak intézkedési tervet kell készítenie a legfontosabb teendőkről, majd a szakmai ajánlásait végre kell hajtani. Kérdésre elmondta azt is, hogy a mostani helyzet úgy javulhatna, ha újraírnák az alaptantervet, ha szabadabban lehetne tankönyvet választani, ha megreformálnák a pedagógusképzést, és megváltoztatnák a fenntartói rendszert.

Ujhelyi István: ez a Nemzeti Elbutítás Rendszere

Brutális következményt hozott a legutóbbi PISA-felmérés, a magyar diákok összességében soha nem értek el még ilyen rossz eredményt. Gyengébben teljesítettek a természettudományos és a szövegértési teszteken, egyedül matematikából tudták hozni a három évvel ezelőtti eredményt, az azonban már akkor is rossznak számított - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos vasárnapi nyílt levelében.

Kimutatható, hogy a magyar diákok eredményei romlanak a legjobban, a tizenöt éves korosztály közel egyharmada funkcionális analfabéta. Ez azt jelenti, hogy a most felnövő magyar fiatalok az életük meghatározó részében nagy eséllyel a társadalom perifériájára szorulnak és a szociális ellátó rendszer segítségére kényszerülnek majd. Ez pedig nem csupán társadalmi, de súlyos gazdasági feszültségeket is előrevetít. Évente huszonötezer elemi kompetenciákkal sem bíró embert képez a közoktatás, ami évtizedeken át fogja terhelni a magyar társadalmat. A tendencia több mint riasztó és – vegyük észre – világos eredménye a jelenlegi unortodox kormányzati politikának.

Az Orbán-kormány számára csupán egyetlen dolog a fontos: a hatalom kézben tartása és a királyi család, valamint az oligarchikus haveri kör közpénzek általi felzsírosodása. Az egyik főideológustól is tudjuk már: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Egy ilyen illiberális, centrális rendszernek pedig fontos eleme, hogy az istenadta nép ne kérdezzen, ne lázadjon, ne válasszon mást. Tűrje el, hogy odafent nagyban lopnak, cserébe kap bulvárszórakoztatást és meghagyják, hogy odalent se kelljen mindenről számlát adni. A jelenlegi kormány örül annak, hogy százezrével hagyják el az országot a tettre kész, gondolkodni és tenni képes fiatalok, mert addig sem kérdeznek és tiltakozó dühükben nem gyújtják fel rájuk a Kossuth teret.

Azzal, hogy Orbánék leszállították a tankötelezettség határát, tömegeket taszítanak ki ideje korán a munkaerőpiacra (vagy a béklyót jelentő közmunkaprogramba), ahelyett, hogy középiskolába, vagy egyetemre mennének. Azzal, hogy szűkített állami keretek között és monopoltartalmú könyvekből taníthatják csak a gyermekeinket, egyetlen céljuk van: minél nagyobb számú droidot termelni a Magyarországnak csúfolt, de valójában Mészáros & Mészáros néven működő, kárpát-medencei összeszerelő üzembe. Mi sem mutatja jobban az illiberális maffiakormány hozzáállását a valós társadalmi kérdésekhez, mint hogy míg a felcsúti kisvasút meghosszabbításának saját kormánybiztosa van, addig sem az oktatásnak, sem az egészségügynek nincs saját, különálló minisztériuma.  Előbbi funkcionális analfabétákat gyárt, utóbbiban pedig emberek halnak meg és napokig még csak észre sem veszik.

A legújabb PISA-eredmények brutális romlása elsősorban az oktatáspolitikai beavatkozások következménye. Ez pedig – szemben Lázár állításával - nem a pedagógusok, hanem a kormány felelőssége. Hasonlóan szomorú felismerés, hogy ilyen esetekben az Európai Unió is csak széttárja a kezeit, mondván: az oktatás, az egészségügy, vagy éppen a tagállami választások tisztességes lebonyolítása mind nemzeti hatáskör. Vagyis, amíg a magyar választók eltűrik, amit a saját kormányuk csinál velük, addig az Uniónak sincs oka beavatkozni. Vagyis, „hülyének lenni tagállami hatáskör”. Az EU radikális reformok előtt áll. Jogos felvetés, ha az átalakítás során újragondoljuk azt is: az európai közösség hagyhatja-e, hogy bármelyik tagállam kormánya direkt beavatkozással népbutító rendszert építsen ki és ezzel évtizedekre kiható szociális és gazdasági feszültségeket gerjesszen pusztán azért, hogy továbbra is zavartalanul lophassa szét az európai közösség vagyonát. Én eddig azt hittem, hogy az európai projekt minden európai polgár felemeléséről szól, nem pedig néhány pocakosodó maffiafőnök felhizlalásáról.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszonegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írja a szocialista EP-képviselő.

Hetven magyar volt a robbantások idején Isztambulban

Publikálás dátuma
2016.12.11. 09:29
FOTÓ: Getty Images
A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud arról, hogy lennének magyar sérültjei a szombati esti isztambuli robbantásnak, amelyben 29-en meghaltak, és 166-an megsebesültek.

A minisztérium szóvivője a köztévé késő esti adásában azt mondta, mintegy hetven magyar állampolgár jelezte, hogy szombaton Isztambulban tartózkodik, legalábbis ennyien regisztráltak korábban konzuli védelemért. Menczer Tamás szerint nem valószínű, hogy ennél sokkal több magyar tartózkodna jelenleg a török nagyvárosban. Tájékoztatása szerint a főkonzulátushoz egyelőre senki sem fordult segítségért a robbantással összefüggésben. 

Szombat este egy - más források szerint két - pokolgép robbant egy labdarúgó stadionnál a mérkőzés vége után. Menczer Tamás ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a célpontok minden bizonnyal a stadion környékét busszal elhagyó rohamrendőrök, nem pedig turisták voltak.

Lásd még: Terror Isztambulban - 29 halott, 166 sérült