Nyárig nem járnak a vonatok egy szakaszon a Balatonnál

Pótlóbuszok járnak Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy, illetve Keszthely között vasárnaptól június 16-ig, a nyári menetrend életbe lépéséig a dél-balatoni, Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonal felújítása miatt - tájékoztatott a MÁV kommunikációs igazgatósága.

A pótlóbuszok a vonatok eredeti állomásain vagy a legközelebbi Volán-megállóhelyen állnak meg. Az ütemes menetrend szerint közlekedő gyorsvonatok Balatonszentgyörgy és Keszthely között sem járnak, helyettük mindkét irányban vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni.

A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a szintén felújítás alatt álló Kaposvár-Fonyód vonalon is pótlóbuszok járnak - tették hozzá. A Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok vonalon minden ütemes menetrend szerint közlekedő gyorsvonat és személyvonat az eredeti menetrend szerint jár.

Szerző

Közpénzmilliárdokért bojkottálták a Hír TV-t?

Publikálás dátuma
2016.12.10. 10:08
A Hír TV-t Vajna csatornái váltják. FOTÓ: Népszava
Több mint 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesült az a kábelszolgáltató társaság, amely januártól körülbelül hetvenezer háztartásból száműzi a közismerten kormányzati bojkott alatt álló Hír Televíziót – tudta meg a Magyar Nemzet.

A PR-Telecom szeptemberben közölte a hírcsatornával, hogy idő előtt felbontja az eredetileg 2017. december 31-ig szóló szerződését. Kiderült, hogy az ezt megelőző hónapokban – főként augusztusban – 12 részletben kapta meg a kábelcég a 3,3 milliárd forintot meghaladó támogatást. A Hír Televízióval 14 éve szerződésben álló kábelszolgáltató az európai uniós fejlesztési forrásaiból – a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból – kapta a támogatást. 

A szolgáltató már az előfizetőit is értesítette arról, hogy a Hír Televízió mellett másik hat csatornát töröl a kínálatából. Ennek ellenére nem szűkül, hanem bővül a kínálatuk, ugyanis 14 új csatornát lehet majd fogni a PR-Telecom-nál, ezek közül pedig hat (FEM3, Kiwi TV, Zenebutik, Chili TV, Humor+, Mozi+) a TV2 tulajdonosának, Andy Vajnának az érdekeltségébe tartozik.

A Hír TV-t hiányoló ügyfeleket egyébként két pornócsatornával is megpróbálják majd kiengesztelni. 

A PR-Telecom felmondásában arra hivatkozott, hogy az RTL Klub és a TV2 részére fizetendő műsordíj olyan hatalmas anyagi terhet jelent a cég számára, hogy a Hír TV-t így már nem tudják sugározni. (Érdekes módon Andy Vajna hat csatornájára mégiscsak jutott pénz). A Hír TV nem fogadja el a kábelszolgáltató szerződésbontását. A csatorna jogászainak álláspontja szerint ugyanis a szerződést idő előtti rendes felmondással nem lehet megszüntetni. Éppen ezért jelezték is a PR-Telecomnak, hogy ha január elsejétől a televízió elosztását a társaság bármilyen módon korlátozza vagy megszünteti, a keletkező kárt a csatorna egy összegben a kábelszolgáltatóra terheli majd. Mindezek alapján nem kizárt, hogy a vita a bíróságon folytatódhat - írja a lap.

Szerző

Kirúgják Tállait? - Betelt a pohár a NAV-nál

Publikálás dátuma
2016.12.10. 09:38
Tállai András a parlamentben. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
 Tállai András januárban távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy az adóhivatalnál azért telhetett be a pohár, mert az Orbán Viktor által kinevezett államtitkárnak több konfliktusa is volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, ráadásul Tállai nem is sűrűn látogatta a NAV épületét, általában hetente egyszer bukkant fel a hivatalban.

 Az adóhatóság belső ügyeit jól ismerő forrásaink tényként kezelik, hogy megválnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős államtitkári posztját is betöltő Tállaitól. A lap szerint hetek óta nyílt titokként beszélnek a szervezeten belül a politikus eltávolításáról. Azt nem lehet tudni, kinek lett elege az államtitkár viselt dolgaiból, de az szintén nyílt titok, hogy Tállait még Orbán Viktor kormányfő, s nem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ültette pozícióba, akivel kinevezése óta több konfliktusa is volt.

A lap felidézi, hogy Varga és Tállai egy szeptemberi adókonferencián hozták egymást kínos helyzetbe, amikor a tárcavezető nem tudott a NAV-elnök új adójavaslatáról, Tállait pedig az lepte meg, hogy Varga jövő áprilistól beindítja az online számlázást. Az utolsó csepp a pohárban az államtitkár Hír TV-n megjelent, bohózatba illő nyilatkozata volt, amiben furcsán válaszolt arra a kérdésre, hogy hogy kerülhet Orbán ajándéka, a tízezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány darabonként 15 ezer forintba. Tállai nem jött rá, hogy itt valamilyen adó lehet a háttérben, inkább úgy értette a kérdést, hogy a kormány inkább tizenötezer forintot ad a nyugdíjasoknak. – Nem arról van szó, hogy ez drága, hanem arról, hogy ezt az emberek kapják, és az embereknek lesz ettől több – magyarázta az államtitkár.

Tállainak a lajstromán azonban nem csak a Vargával kialakult konfliktus szerepel, hanem "munkakerülése" is, a cikk szerint ugyanis a NAV elnöke hetente általában egyszer bukkan fel a hivatalban, így fordulhatott elő, hogy januári kinevezése óta szeptemberben találkozott először például az egyik főosztályvezetővel.

Szerző