"Szégyen" - Tiltakoznak a tanárok a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2016.12.09. 17:10
A Tanítanék egy korábbi tüntetése. FOTÓ: Molnár Ádám
December 19-én este 6 órakor a Kossuth téren tart megmozdulást a Tanítanék Mozgalom.

A tiltakozás apropóját a héten nyilvánosságra került PISA-eredmények adják, amelyek rámutattak az oktatási rendszer minőségének süllyedésére. "Szégyen, hogy valaha híres oktatásunk színvonala mára nemzetközi összehasonlításban a sereghajtók közé süllyedt. Szégyen, hogy Kertész Imre és Esterházy Péter örököseinek, elvben egy gyönyörű nyelv birtokosainak negyede funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolapadból - így nem érti Aranyt, Madáchot, Varró Dánielt, de még egy egyszerű használati utasítást sem" - írta a Tanítanék. A szervezők azt kérik, mindenki vigyen mécsest a demonstrációra.

Szerző

Mészárosék illegálisan vágtak ki fákat a Gellért-hegyen

Publikálás dátuma
2016.12.09. 16:57
FOTÓ: Népszava
Az építési engedély tiltása ellenére vágták ki a fákat azon a Bérc utcai telken, amelyen Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. luxusvillát épít - írta a 444. 

A 2014. májusában indult projekt engedélyében ugyanis kikötötték, hogy 27 fát meg kell hagyni a telken, különösen azt a fekete fenyőt, amelyen egy egerészölyvpár fészkel. A lap megkérdezte az I. kerületi önkormányzatot, mindez hogyan lehetséges, ám a hivatalos válaszból kiderült, a kerület nem tudott a természetkárosításról, de azt mondták, ha engedély nélkül vágták ki a fákat, azt szankcionálni fogják. A 444 szerint az építést megrendelő Teif Terra Kft.-ről korábban is sejthető volt, hogy a cég azé a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé, aki Mészárossal együtt nyeri sorra a közbeszerzéseket, "azután viszont, hogy a Tief Terrát a svájci EM Tiefbau AG-tól 2016. január 29-én maga Szíjj László vette át, kétség sem férhet ahhoz, hogy az ő villája épül a gellérthegyi szuper-telken" - írta a lap.

Szerző

Nem jött be a kötelező hittan

Publikálás dátuma
2016.12.09. 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Kevesebb fiatal jár templomba, amióta az Orbán-kormány kötelezővé tette a hittan vagy erkölcstan oktatását az iskolákban - panaszkodták katolikus egyházi elöljárók a Hír Tv-nek. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Mohos Gábor kijelentette, hogy a három éve bevezetett intézkedés után számos plébánián szűnt meg a hittan-csoport, az ország egyes részein a fiatalok negyede tűnt el a misékről. A titkár szerint új kihívás az egyházközösségeknek, hogyan vonhatják be a plébánia életébe ismét a gyerekeket és a szülőket. A váci megyéspüspök, Beer Miklós szerint a szülők letudják azzal a vallásos nevelést, hogy az iskolában megvolt a hittan, a templomba járás már elmarad.

Szerző