Előfizetés

DK: Lázár János kérjen bocsánatot a pedagógusoktól!

A Demokratikus koalíció (DK) felszólítja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kérjen bocsánatot a pedagógusoktól, miután rájuk hárította a felelősséget a katasztrofális PISA-felmérés eredményei miatt - tájékoztatott a párt oktatáspolitikusa.

Arató Gergely szerint az Orbán-kormány a cinizmus újabb csúcsára ért, amikor Lázár János a diákok nemzetközi kompetencia-felmérésesének eddigi legrosszabb magyar eredményei láttán a pedagógusokra próbálta hárítani a felelősséget. Ezzel ellentétben nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája tudatosan alakította ki azt a helyzetet, amelynek következtében a pedagógusok ma nem tudják nyugodtan végezni a munkájukat.

Ennek a politikának a következménye, hogy a magyar diákok eredménye aggasztóan romlik azon alapképességek szempontjából, amelyek döntőek a munkaerőpiacon és hozzásegítenék az országot a gazdasági fejlődéshez. Emlékeztetett arra: Orbán Viktor miniszterelnök 2012 decemberében a Vasárnapi Újság című rádióműsorban úgy nyilatkozott, hogy a kormány legnagyobb sikere az oktatás átalakítása. Erre pedig éppen azért volt szükség, mert az általános iskola végén nem megfelelőek a diákok képességei.

Ezzel szemben egy olyan oktatási reformot indítottak el, amelynek az eredménye éppen az ellenkezője annak, mint amire hivatkozva bevezették - emlete ki a politikus. Ebben a helyzetben az oktatás csak akkor kászálódhat ki a gödörből, ha a pedagógusok visszakapják önállóságukat és megszabadítják őket a rengeteg bürokratikus tehertől. Ugyanakkor olyan tartalmi fejlesztés elindítása szükséges, ami a képességek erősítésére irányul és nem a hatalmas lexikális tananyag bemagolására - jelentette ki Arató Gergely. 

Tüntettek a postájukért a XVIII. kerületiek

Publikálás dátuma
2016.12.09. 14:44
Illusztráció. Fotó: Népszava
Ma végleg bezárták a XVIII. kerületben a Szent Lőrinc lakótelepi postahivatalt. A körzet MSZP-s önkormányzati képviselője hiába próbált az ügyben eljárni, az illetékesek válaszra sem méltatták. Péntek délután a helyben lakók tüntettek, mert szeretnék, ha a Magyar Posta Zrt. visszavonná a döntést, vagy újra megnyitná az amúgy mindig zsúfolt hivatalt és nekik ne kellene a jóval távolabb működő, sokkal kisebb postára járni, amit busszal nehéz megközelíteni.

Fehér Gábor szocialista önkormányzati képviselőt - aki a délutáni tüntetést Kunhalmi Ágnessel, a párt fővárosi elnökével együtt szervezte - helyi fideszes ellenfele riogatással vádolta a 2014-es kampányban, amikor arról beszélt, tudomása szerint meg akarják szüntetni a hivatalt. Sőt, amikor nyert, a kormánypártiak a választási bizottságtól azt kérték, semmisítsék meg az eredményt, mert Fehér hazugsággal szerezte meg a mandátumot. Állították, a kerület kormánypárti vezetői nem engedik, hogy a nagyon sok embert kiszolgáló hivatalt bezárják.

Az MSZP-s helyi képviselő korábban levélben fordult Illés Zoltánhoz, a posta elnök-vezérigazgatójához és személyes kihallgatást is kért az ügyben, de választ sem kapott. A mai tüntetés után újabb levelet küldenek, hátha sikerül megmenteni a három lakótelepen élőket kiszolgáló intézményt. Tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek, azokat a kerület vezetőinek és a fideszes országgyűlési képviselőnek akarják eljuttatni. 

Meghalt Jászai László

Életének 82. évében péntek hajnalban elhunyt id. Jászai László Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett színművész - tudatta az Újszínház a távirati irodával.

Mint írják, Jászai László 1957-ben szerzett diplomát. Pályafutása alatt számtalan színházi szerepben és filmben láthatta a közönség, tagja volt többek között a győri Kisfaludy Színháznak, a Szegedi Nemzeti Színháznak és a debreceni Csokonai Színháznak, valamint a veszprémi Petőfi Színháznak.  A színművészt, aki 1991-ig lépett színpadra, több mint 200 szerepben láthatta a közönség. Temetéséről a család később intézkedik.