Előfizetés

Football Leaks: adóelkerülő profik

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2016.12.08. 06:52
Ronaldo a pályán kívül is eurómilliókat keresett a különböző rendezvényeken FOTÓ: GETTY IMAGES/ALEX GRIMM
Football Leaksnek nevezi a Der Spiegel című német hetilap azt a cikksorozatot – és így hívja magát a törvénytelenségeket feltáró szervezet is -, amelynek első része a legutóbbi számban jelent meg, és arról szól, milyen csalások, visszaélések történnek a profi futballban a minél nagyobb profit elérése érdekében. A cikk pontról pontra nyomon követi, milyen jogcímeken vesznek fel horribilis összegeket – melyeket eltitkolnak az adóhatóság elől – olyan világsztárok, mint Cristiano Ronaldo vagy José Mourinho.

A magát Football Leaksnek nevező szervezet adathordozóin 1,9 terrabyte-nyi terhelő bizonyíték gyűlt össze. Mivel a Football Leakset Portugáliában alapították, elsősorban azok a játékosok, szakvezetők kerültek a látókörbe, akik jelenleg is ott futballoznak vagy korábban játszottak, edzősködtek az Európa-bajnoki címvédő válogatott országában.

Az eddig kiszivárogtatott információk alapján megállapítható, semmi sem az, aminek látszik. A profi futball szereplői számára egyetlen cél létezik, a minél nagyobb profit megszerzése. A Der Spiegel szerint a legnagyobb kárt a játékosügynökök okozzák, akikről a lap a következő számába ígért részletes leleplező írást.

Az egyik legnagyobb név Cristiano Ronaldo

Az Aranylabdáért az elmúlt években szinte mindig a Barcelona klasszisa, az argentin Lionel Messi és a Real Madrid portugál sztárja, Cristiano Ronaldo vetélkedett egymással. Messiről már kiderült, hogy megpróbálta jövedelmeinek nagy részét eltitkolni az adóhatóság elől. Idén júliusban a barcelonai bíróság a játékost és édesapját – egyben menedzserét, Jorge Messit – is 21-21 hónap börtönbüntetésre ítélte, mert a futballista 4,1 millió eurós jövedelmet nem vallott be.

A sztár azt állította, nem tudott erről, nem ő foglalkozott ezzel a kérdéssel, csak aláírta az adóbevallást, amit elé tettek. Azért nem kerültek a jogerős ítélet ellenére sem rács mögé az édesapjával együtt, mert a spanyol törvények lehetővé teszik, hogy a két évnél nem súlyosabb büntetés esetén ne legyen kötelező börtönbe menni, próbaidőn is le lehet tölteni a büntetést. Messi kétmillió, édesapja másfél millió eurós pénzbüntetést is kapott, az összeget mindketten befizették.

Cristiano Ronaldo ennél nagyobb summát „felejtett el” bejelenteni. A Football Leaks adatbázisa szerint a játékos 2014-ben 63,5 millió eurót nem vallott be, amikor a bevételeiről nyilatkozott. Két olyan cégen keresztül menekítette ki az összeget, melyek a Brit Virgin-szigeteken voltak bejegyezve, a valóságban azonban nem léteztek, csak egy postafiókkal rendelkeztek, illetve egy svájci magánbankban nyitott számlán is súlyos euró milliókat pihentetett a fent említett összegből. Ugyanebben az évben Ronaldo a reklámjogait 75 millió euróért eladta a 2015-2020 közötti időszakra, ez az összeg felbukkant a játékos 2014-es bevallásában. Az adóhatóság a Football Leaks információi alapján már vizsgálja Ronaldo pénzügyeit is.

A futballistának a Toyotával olyan szerződése van, amely 1,9 millió dollárt biztosít azért, ha egy rendezvényen 6 óra 45 percen keresztül az autógyár rendelkezésére áll. Ez percenként 4691 dolláros fizetést jelent. Ebbe az időbe belefér a reklámfilm készítése, közös ebéd a gyár vezetőivel és a fotózás. A képeket a Toyota 13 hónapig használhatja a kampányaiban. Ezekre a rendezvényekre Ronaldo első osztályon repül az autógyár költségén, ez azonban csak a kelet-ázsiai országokra vonatkozik, illetve Algéria, Marokkó és Afganisztán tartozik ide.

Ezzel egy időben Kínában a Hondával volt szerződése Ronaldónak 2 millió euróért, legfeljebb hat óra munkáért. Minden plusz óra további 600 ezer dollár kiadást jelentett az autógyárnak. Ronaldo szponzora ezen kívül az órákat gyártó és forgalmazó TAG Heuer, az Armani divatcég, a Clear sampon és a Nike, amely minden eladott CR7 cipő után öt százalék jutalékot fizet a futballistának, ezen kívül évi 1,6 millió euro fizetés is jár neki, ha egy évben 90 napnál kevesebbet hagy ki sérülés miatt. Amennyiben 90 napnál többet sérült vagy 30 találkozónál kevesebbet játszik klubjában, úgy a járandósága felét visszatartja a sportszergyártó cég.

Az amerikai Herbalife öt év alatt 16 millió dollárt fizet Ronaldónak, évente 2,25 millió eurót kap a portugál Banco Espirito Santótól. Rómában egy televíziós szereplésért 300 ezer euró érkezett a számlájára, az Emirates Airlines évi 1,1 millió eurót és 15 ingyen utat biztosít neki Dubajba a világ bármely részéről, kizárólag első osztályon.

A CR7 logóval ellátott férfi alsóneműk eladásából ruhadarabonként 13 százalék részesedést kap a forgalmazó dán JBS nevű cégtől.

Jogos a kérdés, mit szól Ronaldo munkaadója, a Real Madrid a sok reklámszerepléshez? A spanyolok örülnek a felkéréseknek, mert a futballistával kötött szerződés szerint a 15 millió euró feletti reklámbevételek 40 százaléka a madridi klubot gazdagítja.

A szálak mozgatója Jorge Mendes
Ronaldo és Mourinho is ugyanazzal a tanácsadóval, Jorge Mendezzel dolgozott együtt. Ronaldo önéletrajzi könyvében azt írja, hogy édesapja korai elvesztése után Jorge Mendes lett a pótapukája. Mindent Mendes intézett a pénzügyekkel kapcsolatban, ő tudta, mikor, hol, melyik cég számlájára, milyen jogcímen kell utalni a világsztárokhoz érkező összegeket, és ő közvetített az adóhatósággal zajló egyeztetések során is. Ronaldo egy interjúban azt mondta, hogy Mendes a világ legjobb ügynöke, aki tökéletesen illik a világ legjobb futballistájához.

Mourinho a ruháskocsiban bújt el

A világ egyik legismertebb, legjobb és legellentmondásosabb megítélésű edzője José Mourinho. A portugál szakember mottója: „a vereség elfogadhatatlan, a győzelemért bármit meg lehet tenni”. A tréner 2004-ben szerződött Portóból Angliába, a Chelsea csapatához. Bajnokok Ligája-győztes edzőként érkezett a szigetországba. A klub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics évi 5,3 millió fontot fizetett Mourinhónak, aki az összeg után nem szeretett volna sokat adózni, ezért a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Koper Services S.A. nevű céget bízta meg a reklám- és marketingjogainak értékesítésével. A Koper a Chelsea-től 5,3 millió fontot kapott a Mourinhóval kapcsolatos reklámjogok értékesítéséért. A Brit Virgin-szigeteken a törvények szerint a reklámszerződések után nem kell adót fizetni. Amikor brit újságírók elmentek a cég székhelyére, akkor a kétszintes épület földszintjén egy gyógyszertárat találtak, az első emeleten pedig ügyvédi iroda működött, amelynek a postaládáján szerepelt a Koper felirat is.

Mourinhónak üzent az adóhivatal FOTÓ: GETTY IMAGES/JORDAN MANSFIELD

Mourinhónak üzent az adóhivatal FOTÓ: GETTY IMAGES/JORDAN MANSFIELD

Az Adidas és más nagy cégek azonban nem akartak ilyen kétes címekre pénzt utalni, mert attól tartottak, ez gyanús lehet az adóellenőröknek, ezért a Mourinho ügyeit intéző szakemberek Írországban bejegyeztették a Multisports & Image Managment (MIM) nevű céget, amely gyakorlatilag nem csinált mást, mint felvette és – némi jutalék (kezdetben 6,5 százalék, később 4 százalék) levonása után – kifizette a játékosok, edzők részére nagy cégektől különböző jogcímeken érkező eurómilliókat. Ezen kívül megalakult ugyanitt a Polaris nevű cég is, amely egyedüliként a „pénzmosáson” kívül üzleti tevékenységet is folytatott bejelentett és ellenőrizhető alkalmazottakkal.

A MIM és a Polaris is csak a felvett jutalékok után fizetett adót, a játékosok, edzők fizetései ugyanis nem jelentek meg bevételként a könyvelésükben, mivel ezeket az összegeket azonnal tovább is utalták különböző számlákra, nemlétező, adóparadicsomokban bejegyzett és lenyomozhatatlan vállalkozásokhoz, titkos bankszámlákra. Előfordult, hogy elhunyt személy nevére érkeztek pénzek, akiktől az adó nem volt behajtható, de új-zélandi alapítványnál is landoltak eurómilliók, amelynek nonprofit szervezetként nem volt adófizetési kötelezettsége.

2015-ben a spanyol adóhatóság vizsgálatot indított Mourinho ellen, a szakember tanácsadóira hallgatva együttműködött a vizsgálat során, mindent beismert, cserébe a nyomozók nem bolygatták, hogy milyen bevételekre tett szert, hanem megegyeztek vele arról, hogy befizet 5,8 millió eurót, és ezzel az ellene folyó eljárást megszüntették.

Mourinho a futballpályán is emlékezeteset alkotott. A The Times cikke szerint amikor eltiltása miatt nem ülhetett le a kispadra a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, és tanácsokat sem adhatott a csapatának. A szakember az öltözőből tévén nézte a mérkőzést, és telefonon adott utasításokat a pályaedzőjének, amit segítője továbbított a játékosoknak. A lefújás után Mourinho úgy kerülte el a kíváncsi tekinteteket, hogy befeküdt a kocsiba, amelybe a játékosok meccsen használt ruháit dobálták, és abban tolták ki a stadionból.

 Honnan van a név?
Az elnevezést a politikai visszaéléseket lelplező WikiLeaks mintájára adták maguknak az alapítók, akik 2015 szeptemberében Portugáliában kezdték el tevékenységüket, a dél-európai országban tapasztalt visszaélésekre hívták fel a figyelmet, bizonyítékaikat a LiveJournal nevű oldalra töltötték fel. Mivel azonban nem minden anyaguk jelenhetett meg, mert a honlap üzemeltetői cenzúrázták az adatokat, saját honlapot készítettek, amelynek szerverét Oroszországba tették át, ahonnan biztonságosabban tudják működtetni az oldalt.
A honlapra folyamatosan felkerülő edzői- és játékos-szerződéseket összesen tizenegy lap, hatvan újságíró láthatja, ők a tagjai az EIC néven létrehozott szervezetnek, amelynek célja a visszaélések felkutatása és nyilvánosságra hozatala. Az alábbi lapok és munkatársai vesznek részt a visszaélések elleni harcban, illetve ők férnek hozzá közvetlenül a FociLeaks leleplező dokumentumaihoz: El Mundo (Spanyolország), L’Espresso (Olaszország), Expresso (Portugália), Falter (Ausztria), Le Soir (Belgium), Mediapart (Franciaország), Der Spiegel (Németország), NRC Handelsblad (Hollandia), Politiken (Dánia), Sunday Times (Nagy-Britannia), Newsweek (Szerbia), CRIJ/The Black Sea (Románia).
A FociLeaks nevében egy Johnny álnevet viselő férfi nyilatkozik. Az nem tisztázott, hogyan jut hozzá a FociLeaks az adatokhoz, a máltai DoyenSports ügynökség zsarolás miatt feljelentette a portált, amikor a céghez tartozó játékosok szerződései megjelentek az oldalon.
Johnny erre úgy reagált: visszaélésekre, törvénytelenségekre hívják fel a figyelmet, a terhelő bizonyítékokat azonban nem mindig sikerül a jogszabályi előírásoknak megfelelő módon megszerezniük.

Pérez élt a lehetőséggel

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.12.08. 00:43
Pérez mesterhármast ért el Svájcban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SHAUN BOTTERILL
A labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapja után kialakult az elitliga első négy csoportjának végső sorrendje. Az Arsenal, a Napoli, a Barcelona és az Atlético Madrid zártak csoportelsőként.

Az már korábban is tudható volt, hogy az A csoportból a két kiemelkedő klub, a londoni Arsenal és a francia Paris Saint-Germain lép tovább a BL egyenes kieséses szakaszába, az viszont nyitott kérdés volt, hogy milyen sorrendben teszik ezt. Az előzetes várakozások alapján, ha valamely fél pontvesztésére számítani lehetett, az inkább a pontegyenlőség ellenére egy korábbi eredmény miatt második Arsenal volt, hiszen Arséne Wenger együttese a harmadik helyért, azaz a tavaszi Európa-ligás folytatásért még versenyben lévő Basel vendége volt, míg a PSG Párizsban fogadta a Ludogorecet. A bolgár bajnok szintén a harmadik helyért vívott, a franciák számára elvben nem jelenthetett gondot.

Az eredmények ismertek: Franciaországban kétszer is vezetett a története második BL-főtáblás szereplését pontszerzéssel záró Ludogorec a 2-2-s döntetlennel végződő találkozón, míg Svájcban a vendéglátó Basel csak 0-4 után tudott szépíteni, végül 4-1-re kapott ki. „Rengeteg lehetőségünk volt, győzelmet érdemeltünk volna. Rossz eredményt értünk el” – nyilatkozta a PSG spanyol vezetőedzője, Unai Emery. A trénernél konkrétabban fogalmazott Paris Saint-Germain katari elnöke, Nasszer al-Helaifi, aki hangsúlyozta: a csoportelsőség volt az elvárás. „Rendkívül csalódottak vagyunk mind a keddi végeredmény, mind a teljesítményünk miatt. Sokkal többet vártam a játékosoktól” – mondta a találkozó után.

A szerdai eredmények
E csoport
Bayer Leverkusen-AS Monaco 3-0
Tottenham Hotspur-CSZKA Moszkva 3-1
F csoport
Real Madrid-Borussia Dortmund 2-2
Legia Varsó-Sporting Lisszabon 1-0
G csoport
FC Bruges-FC Köbenhavn 0-2
FC Porto-Leicester City 5-0
H csoport
Olympique Lyon-Sevilla 0-0
Juventus-Dinamo Zágráb 2-0

Az eredményeknek köszönhetően az Arsenal zárt az A jelű csoport élén, a Ludogorec harmadikként. A csoportgyőztes angolok várhatóan kedvezőbb helyzetből várhatják majd a tavaszi szakasz sorsolását, hiszen biztosan valamely csoportmásodikkal találkoznak. „Kezdetben kevés esélyt adtak nekünk a csoportelsőségre, a PSG elleni mérkőzések után viszont tudtuk, hogy amennyiben eredményesen zárjuk az évet, ez elérhető – nyilatkozta a klub honlapjának Laurent Koscielny, az Arsenal védője.

Az Arsenal sztárja kedd este egyébként a bajnokságban javarészt mellőzött Lucas Pérez volt, aki alig negyedóra után duplázott, végül három gólt szerzett. Pérez azzal, hogy a teljes mérkőzést a pályán töltötte, máris többet játszott, mint augusztus óta a Premier League-ben, a Ludogorec elleni korábbi két gólpassza mellé pedig három gólt szerzett, mellyel a liga őszi idényét vizsgálva Mesut Özil mellett csapata legeredményesebbjévé nőtte ki magát. 

A keddi kínálatból a továbbjutásért egyedül a B csoport résztvevői izgulhattak, hiszen a hatodik fordulót megelőzően erre s Napolinak, a Benficának, de még a Besiktasnak is megvolt az esélye. A Lisszabonban győzedelmeskedő nápolyiak a maguk részéről rövidre zárták a kérdést, de a vesztes Benfica híveinek sem kellett a kijevi eseményekre figyelni, Ukrajnában ugyanis korán eldőlt, hogy nem győz a Besiktas. A törökök végül két kiállítással és hat kapott góllal zárták a kijevi ütközetet, aligha vigasztalja őket, hogy tavasszal az El-ben folytathatják.

A C csoportban nem volt kérdés, hogy Barcelona, Manchester City sorrendben lépnek tovább az élklubok, a csoportgyőztes, ezúttal némileg tartalékos Barca mégsem spórolt a gólokkal, egy négyessel küldte haza a BL-szereplését csoportharmadikként befejező Mönchengladbach csapatát. Ellenben a City „leadta” az egyik pontot a Celticnek: az 1-1-es végeredmény nem osztott, nem szorzott, ahogy szokták mondani, de legalább a skót bajnokcsapat pontszerzéssel búcsúzott attól a sorozattól, melyet egy 7-0-s vereséggel kezdett szeptemberben.

A mezőny egyetlen hibátlan együttese, az Atlético Madrid is búcsúzni volt kénytelen – persze nem a ligától, hiszen az élen zárt csoportjában, csak a makulátlan mérlegtől. A Bayern otthonában lejátszott rangadón Lewandowski 28. percben szerzett találata döntött a formán kívül futballozó Atlético ellen, vélhetően azonban a legutóbbi kiírásban döntős spanyolok a sorozat jövő évi folytatásában már komolyabban veszik az összes mérkőzésüket.

Hosszú kések éjszakája Kijevben
Sajnos a keddi játéknap krónikájához kellemetlen mellékzöngeként az a hír is hozzátartozik, amely szerint Kijevben összecsaptak egymással a helyi Dinamo és a Besiktas szurkolói.
Ukrán sajtóinformációk szerint a fokozott rendőri jelenlét ellenére is több száz hazai és vendégszurkoló csapott össze Kijev belvárosában a mérkőzést megelőzően, a harcok eredményeképpen pedig összesen tíz embert szállítottak kórházba szúrt sebekkel.
Az Európai Labdarúgó-szövetség képviselői aggodalmukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban, már csak azért is, mert a Bajnokok Ligája 2017/2018-as fináléját a tervek szerint éppen az ukrán fővárosban rendezik.

Bajnokok Ligája - Öt pályán is a vendéglátó győzőtt

Publikálás dátuma
2016.12.08. 00:34
Karim Benzema Fotó: Denis Doyle/Getty Images
Öt pályán is a vendéglátó csapat győzelmét hozta a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkör 6. fordulója, egyben a sorozat őszi idényét záró játéknap nyolc szerdai mérkőzése. 

Sikerének köszönhetően előzött az F csoportban a Nikolics Nemanját ezúttal a kispadon pihentető, a lisszaboni Sportingot Lengyelországban legyőző Legia Varsó, amely tavasszal az Európa-ligában folytathatja, miután harmadikként zárt a Real Madrid és a Dortmund mögött. A G jelű négyesben az angol bajnok Leicester csapatát 5-0-ra kiütő Porto jutott tovább másodikként a legyőzött mögött, míg a H csoportban a Lyonban döntetlenező Sevilla kvalifikálta magát a legjobb 16 közé.

Bajnokok Ligája 6. forduló
E csoport
Bayer Leverkusen-AS Monaco 3-0
Tottenham Hotspur-CSZKA Moszkva 3-1
F csoport
Real Madrid-Borussia Dortmund 2-2
Legia Varsó-Sporting Lisszabon 1-0
G csoport
FC Bruges-FC Köbenhavn 0-2
FC Porto-Leicester City 5-0
H csoport
Olympique Lyon-Sevilla 0-0
Juventus-Dinamo Zágráb 2-0