Erzsébet-utalvány -Adóbevallást készíthetnek a nyugdíjasok?

Publikálás dátuma
2016.12.07. 11:23
Illusztráció - Dean Gallup/Getty Images
A nyugdíjasoknak az idősekkel szembeni mélységes tisztelet jeleként beígért szegény, hányatott sorsú Erzsébet-utalvány sorsáról már mi is hosszasan írtunk,  az újabb, de cseppet sem elhanyagolható aspektusra most az Átlátszó hívta fel a figyelmet. 

Komoly zavar is lehet ugyanis abból, - figyelmeztet a portál -  hogy az ötletgazdáknak az adójogi vonzatokat sem sikerült végiggondolni. Az állam által adott Erzsébet-utalvány ugyanis természetbeli juttatás, amely után – ha nem tartozik bele a privilegizált természetbeli juttatások adómentes körébe – személyi jövedelemadót kell a kedvezményezettnek bevallania és megfizetnie.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény több rendelkezést tartalmaz, amelyek szerint az egyes nem pénzben kapott juttatások közül adómentes lehet az Erzsébet utalvány juttatása is. Van ilyen szabály – összeghatárral – a munkáltatói által adott utalványokra, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek, fiatal felnőttnek Erzsébet-utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatásra is. A baj csak az, hogy sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem minden, az állam által adott Erzsébet utalványra vonatkozó általános kivételt nem ismer a személyi jövedelemadó rendszere.

Még nagyobb baj, hogy ilyen kivételt a frissen benyújtott, amúgy a jövedelemadó törvényt módosító pénzügyi salátatörvény sem tartalmaz, pedig az már a döntés után született. Márpedig ha nem lesz meg a kivételi szabály, akkor ezek bizony adóköteles juttatások, és aligha kellene a tízezer forint miatt több millió, többségükben gazdaságilag inaktív nyugdíjast adóbevallásra kényszeríteni.

Az NGM leszögezte

"A sajtóban ma hamis állítások jelentek meg, ezért a félreértések tisztázása érdekében leszögezzük, hogy a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit - a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében - az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli. A nyugdíjasoknak tehát csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni."

Szerző
Frissítve: 2016.12.07. 13:59

Pusztító mennyiségű lejárt almalelvet találtak

Publikálás dátuma
2016.12.07. 11:06
Illusztráció/Thinkstock
Több mint 94 ezer liter lejárt minőségmegőrzési idejű almalé forgalmazását tiltották meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Hajdú-Bibar megyei gyümölcslé üzemben.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint több hetes előzetes adatgyűjtés után tartottak ellenőrzést a gyümölcslé-előállító üzemben. A cég a termékeit országszerte értékesítette kereskedelmi egységekbe és áruházláncba. Az üzemben az előállító tevékenység az ellenőrzéskor szünetelt, a cég készáru raktárában és az üzemi területen azonban az értékesítésre váró termékekkel együtt tárolva 94 600 liter lejárt almalevet találtak a hatóság munkatársai. A szakemberek a bemutatott gyártmánylapok alapján megállapították, hogy a vállalkozó a gyártási tevékenység kezdete óta többször is növelte termékei minőségmegőrzési idejét.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a tételek forgalomból történő kivonását és megtiltotta azok további értékesítését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós bírság várható. A kormányzati portálon megtalálható - az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján közzétett - jogsértő szervezetek és személyek listája alapján egy derecskei kft. az ügy érintettje.

Szerző

Lekörözte Orbánt a cseh elnök

Donald Trump megválasztott amerikai elnök telefonon beszélt Milos Zeman, közismerten euroszkeptikus cseh elnökkel, s az ingatlanmágnás meghívta a Fehér Házba a közép-európai politikust. Ez derült ki a prágai elnöki hivatal szóvivője, Jirí Ovcácek közléséből. Azt is közölte, jövő év áprilisában jöhet létre a találkozó. Amikor Orbánnal folytatott telefonbeszélgetést Trump, konkrét dátumról egyik fél sem tett említést.

A cseh elnök egyben csehországi látogatásra invitálta a megválasztott amerikai elnököt, aki el is fogadta azt. A cseh elnöki hivatal azt is kiemelte, hogy Zeman volt az egyedüli európai államfő, aki már a november 8-i voksolás előtt Trump mellett állt ki. A látogatásra azért kerülne sor áprilisban, mert Zeman ekkor veheti át zsidó szervezetek kitüntetését az Egyesült Államokban, s egyetértettek abban, hogy ez jó alkalmat adhat a közös találkozóra.

A beszélgetés során szóba került a terrorellenes harc és a gazdasági együttműködés kérdése is.

Szerző