Előfizetés

Beragadt a GDP

Első ízben csökkent az ausztrál gazdaság teljesítménye 2011 óta. A júliust követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva a GDP 0,5 százalékkal esett – közölte az ország statisztikai hivatala. 

A borúlátóbb elemzők sem számítottak ennyire gyenge adatokra. Ugyanakkor egy éves viszonylatban 1,8 százalékos az emelkedés. Scott Morrison szerint az eredmények egyfajta ébresztőnek tekinthetőek az ország számára, s felszólította az ellenzéket, hogy támogassa a konzervatív kormány gazdaságpolitikáját.

A mostani gyengébb eredmény ellenére nem panaszkodat gazdaságát illetően a kontinensnyi állam. Ausztrália ugyanis 25 év óta nem élt át recessziót, s a 2007-2008-ban kitört gazdasági válságot sem sínylette meg a GDP. A közgazdászok akkor beszélnek recesszióról, ha a GDP két egymást követő negyedévben csökken.

Súlyos büntetés a Volkswagennek

Dél-Koreában ismét súlyos, 30 millió eurós pénzbírság megfizetését rótták ki a német autógyárra, a Volkswagenre. Azzal vádolták a gyártót, hogy hirdetéseiben hamis állításokat tett a károsanyag kibocsátásról.

 Az országban még soha ekkora bírságot nem róttak ki egyetlen vállalatra sem. Egyben felszólították az ügyészséget, indítson eljárást a Volkswagen dél-koreai leányvállalata, illetve öt mostani és jelenlegi menedzsere ellen. A német cég azt állította, hogy autói környezetbarátak, amelyek az előírásnak megfelelő károsanyagot bocsátanak ki

A szöuli kormány már augusztus elején visszavonta a Volkswagen konszern 80 modelljének típusengedélyét, és 14,3 millió eurónak megfelelő összegű pénzbírságot szabott ki a német autógyártóra a valótlanul feltüntetett üzemi paraméterek miatt. A típusengedély visszavonása a Volkswagen konszern által 2007 óta Dél-Koreában értékesített gépkocsik 68 százalékát, 209 ezer járművet érintett. A használt autók tulajdonosait azonban semmiben nem korlátozta a kormány döntése, ugyanúgy használhatják vagy értékesíthetik járművüket, mint azt megelőzően.

Faggyútlanítanák az új öt fontost

Vizsgálja a Bank of England, hogy miképp lehetne az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot. A brit jegybank bejelentésének előzményeként kiderült, hogy a szeptemberben forgalomba hozott, jórészt műanyagalapú ötfontosok összetevői között nyomokban marhafaggyú is van.

Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében. A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására. Az online felhívást több mint 110 ezren írták alá.

A brit jegybank közölte, hogy maga sem tudott a kifogásolt állati zsiradék jelenlétéről. Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.