Előfizetés

Holttest a kórházban - A botrányról interpellál ma az MSZP

Publikálás dátuma
2016.12.05. 09:09
Illusztráció/Thinkstock
A kormányhoz intézett interpellációkkal kezdődik ma az Országgyűlés négynapos ülése.   

A hét első ülésnapja 13 órakor indul, a napirend előtti felszólalások után elsőként az interpellációkra, majd az azonnali kérdésekre és kérdésekre kerül sor. Ellenzéki oldalról az MSZP-ből három képviselő, Burány Sándor, Hiller István és Kunhalmi Ágnes is jegyzi, a "botrányos eset a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban" című, emberi erőforrások miniszterének szóló interpellációt. A jobbikos Lukács László "hamarosan fel kell számolni a hálapénzt" címen benyújtott interpellációval fordul ugyancsak Balog Zoltánhoz, az LMP-s Sallai R. Benedek pedig azt kérdezi majd Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy "hány kistelepülési iskolát fog bezárni a Fidesz-KDNP-kormány?". Az első ülésnap a másnap elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseinek tárgyalásával ér véget. Az Országgyűlés kedden összesen huszonhat előterjesztésről szavaz.

A Ház a hét további részében a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi tevékenységeiről, valamint az óraátállítás eltörléséről is tárgyal.

Metrópótló hajó

Publikálás dátuma
2016.12.05. 06:18
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A Kossuth téren megkezdődött a MTESZ-székház bontása. Emiatt - várhatóan két hónapig - a 2-es metró nem áll meg az ottani állomáson. 

A Deák tértől metrópótló autóbusz viszi azokat az utasokat, akik a Parlamentnél akarnak leszállni. A Batthyány térről viszont metrópótló hajót indítanak, hogy a Kossuth téri megálló ideiglenes kiesése se akadályozza az oda igyekvőket.

Az átkelőjáraton egyébként nem kell újabb jegyet kezelni. 

Áder János két törvényt dobott vissza

Megfontolásra visszaküldte Áder János köztársasági elnök a parlamentnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítását, mert az szerinte nem megfelelő módon változtatná meg a gyógyszerforgalmazás ellenőrzését. 

Január elsejétől az összes magyarországi patikában gyógyszerésznek kell lennie a többségi tulajdonosnak. A november 22-én elfogadott módosítás szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogosult lesz ellenőrizni a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezetét, törvényes képviseletét, társasági szerződését vagy alapító okiratát. Megnézhetik például, hogy a társasági szerződés mögött nincs-e szindikátusi megállapodás vagy offshore-cég. Ha valamit nem találnak rendben, vissza is vonhatják a patika működési engedélyét. A módosítás szerint az OGYÉI a patikák ellenőrzésekkor bármilyen helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos vagy az ott tartózkodók akarata ellenére beléphet, lezárt helyiséget felnyithat. A hatóság ilyenkor magyarázatra kötelezhet ügyfelet vagy alkalmazottat magáncélú, magánhasználatú helyiségekben, akár járművekben is folytathat helyszíni ellenőrzést.

Az államfő szerint ezen előírás széles körű, az állampolgárok alaptörvényben foglalt jogait is érintő jogosítványokat ad az egészségügyi államigazgatási szervnek, ugyanakkor nem tartalmaz garanciákat arra, hogy az alkalmas a cél elérésére és azzal arányos is. A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a törvény újratárgyalása során, a szabályozást áttekintve olyan előírásokat állapítson meg, amelyek megfelelnek az alapjog korlátozásával szemben támasztott alkotmányos követelményeknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tiszteletben tartja Áder döntését, tanulmányozza az indokolást és később dönt a módosításról. Az Emmi szerint az a céljuk, hogy a törvény a legmegfelelőbb módon szolgálhassa a gyógyszerészek befolyástól mentes szakmai tevékenységét és javítsa az ágazatban az átláthatóságot.

Az Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről szóló törvényt is visszaküldte az államfő, mert szerinte a vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével.