Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.12.01. 06:15
Fotó: Thinkstock
Évről évre növekszik a regisztrál HIV-fertőzöttek száma hazánkban, ám továbbra is nagyon sokan vannak, akiket nem tartanak nyilván, többségük nem is tud arról, hogy beteg. Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja, a szakemberek ismét felhívják a figyelmet a szexuálisan aktív felnőttek rendszeres HIV-szűrésének jelentőségére. Magyarországon azonban továbbra sincs államilag támogatott, tényeken alapuló prevenció.

Annak ellenére, hogy az ingyenes és hatékony terápia ma mindenki számára elérhető, évről évre növekszik az újonnan diagnosztizált HIV fertőzöttek száma - közölte Egyesített Szent István és Szent László Kórház. Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a mai napon szakmai nyílt napot is tartanak annak érdekében, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhessenek a kórház mindennapos AIDS elleni küzdelmébe, ami az orvosok, nővérek, laboratóriumi munkatársak, PLUSS Alapítvány civil szervezet szoros együttműködésén alapul. Ez azért is szükséges, mert a szakemberek szerint az AIDS-szel kapcsolatos ismeretek hiányosak, sokan az interneten fellelhető téves információkból tájékozódnak.

Hangsúlyozták: a kezdeti, egyértelműen halálos megbetegedés mára már megszelídült. Annak ellenére, hogy nem gyógyítható, megfelelő terápiával, életmódváltással kezelhető. A HIV-diagnosztika intenzív fejlődésével ma már a nagyon korai, két hetes fertőzés is rutin laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. Ennek ellenére nemzetközileg is rendkívül magas (50-60 százalék) a késői diagnózis (vagyis az AIDS stádium) a HIV-fertőzöttek körében. Ezeknél a sok évvel ezelőtt megfertőződötteknél igen magas szabad vírusmennyiség volt mérhető, ami azt jelenti, hogy a védekezés nélküli szexuális kapcsolat során nagy valószínűséggel fertőzhették meg korábbi partnereiket, így a felderítetlen HIV fertőzöttek száma sokkal magasabb lehet a regisztráltaknál.

HIV-helyzet Európában
2014-ben, 142 ezer új HIV-fertőzöttel - a jelentési rendszer 1980-as bevezetése óta - a legmagasabb esetszámot regisztrálta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) Európai Régiós Szervezete. A fertőzött emberek közül 85 ezren Oroszországban, 30 ezren pedig európai uniós országokban élnek.
A szervezet jelentése szerint Kelet-Európában a HIV elsődlegesen heteroszexuális kapcsolatokban és intravénás droghasználattal terjed. A jelentésben ugyancsak felhívták a figyelmet: Európában három új HIV-fertőzöttből kettő született kontinensünkön, és a halálesetek nagy része a kései diagnózis, azaz az elmulasztott szűrővizsgálat következménye.

Annak ellenére, hogy világszinten folyamatosan csökken a fertőzöttek száma, Magyarországon évről vére növekszik, igaz, a halálozási ráta évente 10-15 százalékkal csökken. Hosszú évek óta változatlanul 2-300 új fertőzöttet regisztrálnak évente; 2014-ben 271 beteget vettek nyilvántartásba, és tavaly is ugyanennyit. Az idei év első felében 121 új fertőzöttet vettek gondozásba. Szakemberek szerint ennek oka, hogy az emberek egyre kevésbé félnek a HIV-fertőzéstől, ezért óvatlanabbak a szexuális kapcsolataikban, de a vírus terjedésének esélyét az intravénás droghasználat is növeli.

Összesen 1700 HIV pozitív embert tartanak nyilván az országban, 90 százalékuk rendszeres kezelést kap. Ám becslések szerint legalább négyezer hazai HIV-pozitív beteg lehet, az érintettek több mint fele nem tud az állapotáról. A szakemberek szerint mindez remélhetőleg ismét ráirányítja a figyelmet a HIV-fertőzés korai felismerésének fontosságára, s a szexuálisan aktív felnőttek rendszeres HIV-szűrésének jelentőségére. Ugyanakkor rámutattak, sajnálatosan az utóbbi években nem volt államilag támogatott, hatékony, valós tényeken alapuló prevenció.

HIV/AIDS-infóablak
 • Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.
 • A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, a vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését.
 • Minden HIV fertőzöttnek szembe kell néznie az "aging"-gel, azaz a felgyorsult öregedéssel.
 • AIDS egyik leghíresebb áldozata egészen máig az indiai származású brit zenész, Freddie Mercury, a Queen zenekar frontembere.
 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította az AIDS betegség ellenes világnappá december elsejét.
 • A piros szalagot a nemzetközi AIDS ellenes küzdelem jelképévé 1991-ben Jeremy Irons tette, aki a Brodwayn a Tony díj átadásakor a 3000 szétosztott piros szalag egyikét viselte a tévékamerák előtt.
 • Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) átfogó programot indított a HIV/AIDS megfékezésére, célja a HIV járvány 2030-ra történő felszámolása.
 Elvették a civileknek szánt pénzt

Elvette a kormány a civil szervezetektől azt a 15 millió forintot, amelyet évek óta megkaptak HIV-prevenciós célokra - írta az Index. Az összeg a 2016-os költségvetésben is szerepelt, de október végén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri Kabinete úgy döntött, hogy inkább egy állami háttérszervezet, az Országos Epidemológiai Központ irányítása alatt költik el a pénzt. Miközben a legveszélyeztetettebb csoportokkal foglalkozó civilek, mint a Háttér Társaság vagy a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete gyakorlatilag már kifogyott az óvszerekből, és nem tudják, miből vásárolhatnak utánpótlást, az utolsó darabokat a következő hetekben osztják szét.

Szigetvári Viktor szerint szégyen, hogy a kormány már pár millió forintot is sajnál az AIDS/HIV prevenció területén fontos szerepet játszó civil szervezetektől. Az Együtt elnöke hangsúlyozta: a betegség visszaszorításában csak a krízisterületeket közelről ismerő civilek tudnak segíteni, ezért követeli, a civil prevenciós pénzeket adják vissza a hozzáértőknek, ezzel együtt a kormány tegyen erősebb, szakszerűbb intézkedéseket a lappangó HIV-robbanás kezelésére Magyarországon.

Szerző

Rendőrjárvány a határon

Publikálás dátuma
2016.12.01. 06:14

Erőátcsoportosításokat kellett végrehajtania a rendőrségnek, miután egy eddig ismeretlen eredetű fertőzés támadta meg a határvédő feladatokat ellátó Baranya megyei rendőröket. Eddig harminchárman betegedtek meg, közülük hárman kórházba kerültek – írta meg a Magyar Nemzet. Botrányosak a körülmények a határon, civilek gyűjtenek gyógyszerre.

Súlyos vírusfertőzés terjed a déli határszakaszt védő Baranya megyei rendőrök körében – értesült a Magyar Nemzet. A hányással, hasmenéssel járó megbetegedés súlyosságát mutatja, hogy többen kórházba is kerültek.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint rendőreik közül harminchárman betegedtek meg az elmúlt napokban, valamennyien Bács-Kiskun megyében teljesítettek szolgálatot a déli határnál. Közülük hármat jelenleg is kórházban ápolnak, huszonketten Bács-Kiskun megyei szálláshelyükön, heten pedig saját otthonukban lábadoznak, egy rendőr viszont már teljesen meggyógyult.

Tíz év egy zavargónak
Tíz év börtönt kapott az egy évvel ezelőtti röszkei tömegzavargás egyik résztvevője első fokon. A cipruson élő szír férfit terrorcselekmény elkövetésében mondták ki bűnösnek, leghamarabb 6 és fél év után szabadulhat. A bíróság véglegesen kiutasította az országból. A férfi a magyar–szerb határ lezárása miatt támadt tavaly szeptemberben a szerb oldalról a magyar oldalon álló rendőrökre, akik közül többen megsebesültek a zavargásban.

Hogy mi okozza a tömeges megbetegedéseket, azt a rendőrség közlése szerint jelenleg is vizsgálják.

A Baranya megyei rendőrség azt közölte: „A megbetegedések miatt szükségessé vált erő- és eszközátcsoportosítások megtörténtek, a rendőrség továbbra is a szükséges és megfelelő létszámmal biztosítja az államhatár védelmét.”

Lassan egy éve terjednek a sajtóban, illetve a közösségi oldalakon azok az újabb és újabb felvételek, melyek az egyenruhások embertelen munkakörülményeit mutatják be. Husángokból, fóliából készült alkalmi menedékekben húzzák meg magukat a határvédők, nyílt tűzön szárítgatják ruházatukat.

A kormányzati kommunikáció szerint az állomány számára biztosítottak a kulturált feladatellátáshoz szükséges körülmények. Valójában a rendőrök, katonák zömmel a közeli bozótban végzik szükségüket és a hideg ősz, tél ellen nincs megfelelő menedékük – tudósítanak a névtelen fotók.

A Facebookon több csoport is alakult már a határon szolgálók megsegítésére. A Zsaruellátó és társai civil adománygyűjtést szerveznek, melyben a központi állami ellátás helyett adakozásból igyekeznek pótolni a hiányokat.

Az év végi ünnepeket is a végeken, családjuk nélkül töltőknek Mikulás-csomagokat is összeállítanak, hogy ezzel is enyhítsék a szeretteiktől távol szolgálók magányát.

A szeretetcsomagokhoz ezeket várják
 • apró csokik
 • cukorka, rágógumi, héjas mogyoró, mikulás zacskó, nyalóka
 • csoki Mikulás
 • levelek, apró üzenetek
 • és bármi, amit jó szívvel belerakna egy Mikulás csomagba
A cél nem az, hogy nagy csomagok szülessenek, hanem hogy minél több kisebb jöjjön össze a végén.

Szerző

A barátja javasolta Bayer kitüntetését

Publikálás dátuma
2016.12.01. 06:11

"A Gulag rabtelepein fogvatartottakkal való érzelmi azonosulásért, az erdélyi magyarság életének hiteles bemutatásáért. Javaslattevő miniszter: Semjén Zsolt" – írta a 444.hu, arra a hivatalos papírra hivatkozva, amit Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától, miután közérdekű adatkérést küldött Bayer Zsolt állami kitüntetésével kapcsolatban.

A Magyar Hírlap főmunkatársa idén augusztusban kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. A publicista kitüntetése sok embert zavart, több mint százan adták vissza korábban kapott állami elismerésüket. Bayer korábban az Olaszliszkán történt gyilkosság miatt arról írt, hogy "cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba", illetve írásaiban gyakran küldi el a "kurva anyjukba azokat", akik nem értenek vele egyet. Az MSZP-s Harangozót augusztus óta nem hagyta nyugodni, hogy kinek a javaslatára és miért tüntették ki Bayert, illetve hogy a kormány vezetői egyetértenek-e a publicista szellemiségével.

Ebben az ügyben az utóbbi három és fél hónapban 13 levelet váltott a különböző minisztériumok vezetőivel, szeptemberben például azt válaszolták a kérdéseire, hogy "[Bayer] egyes megfogalmazásai közéleti vitákat váltottak ki", illetve, hogy bezzeg az MSZP meg még rosszabb embereket tüntetett ki. Nagyjából végig ez volt a reakció, Harangozó rossz helyen kérdez, meggyalázza 1956 emlékét, bezzeg 2006-ban rendőrterror volt, ő MSZP-s, úgyhogy jobb lenne, ha csendben maradna. Végül nem is a parlamenti kérdéseire adott válaszként kapta meg a kért információt, hanem csak akkor küldték át nekik Bayer kitüntetésének papírjait, amikor közérdekű adatkérést küldött Rogán minisztériumának.

Egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Bayert évtizedes barátság köti össze, osztálytársak voltak a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. „Nagy, polgári lakásban éltek, volt külön szobája, Tesla lemezjátszója, és megvolt neki az összes Pink Floyd. Nála voltak a legnagyobb bulik, mindig. Aztán harmadik után kimeszelte a szobáját, csak egy ágy maradt benne, egy íróasztal, az ágy felett egy feszület. Elég sokszor megkérdeztem már tőle, hogy mi történt azon a nyáron, azt feleli, hogy majd egyszer elmondja, ha itt lesz az ideje” - mesélte egy interjúban barátjáról Bayer.

Szerző