Egymásra mutogat a MOB és az Emmi

A mai napig nem kapták meg jutalmaikat a riói olimpián és paralimpián pontszerző helyen végzett sportolók és az őket felkészítő szakemberek. A kifizetés a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) feladata, a forrást azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kell biztosítani. A MOB az Emmit hibáztatja a jelentős késlekedésért, az Emmi azt állítja, a MOB adta le túl későn a jutalmazottak névsorát.

Lapunk tegnap délelőtt megkereste az Emmi sportügyekért felelős államtitkárságát, és arról érdeklődött, mikor várható a kifizetés. Arra is kíváncsiak voltunk, valós-e az az információ, hogy az államkincstárban nem áll rendelkezésre a jutalmak kifizetéséhez szükséges forrás, illetve, informális beszélgetések alkalmával tényleg szóba került-e, hogy esetleg két részletben kerül sor a jutalmak átutalására.

Az Emmitől délután az alábbi válasz érkezett: A magyar kormány maximálisan elismeri a sportolók és az őket felkészítő szakemberek nagyszerű teljesítményét. Az olimpikonoknak és a felkészítésben közreműködő szakembereknek kimagasló eredményükért nyújtható állami jutalmak kifizetése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik. A MOB a sportszövetségekkel történő egyeztetések után javaslatot állított össze a jutalmazottak körére és a jutalmak összegére vonatkozóan. Ez a javaslat november közepén érkezett meg az államtitkársághoz, így a szerződés aláírása a héten megtörténik, azt követően pedig a MOB intézkedik a jutalmak kifizetéséről.”

Őszintén reméljük, hogy a paralimpikonok csak véletlenül maradtak ki az Emmi válaszából. A MOB közleménye szerint azért nem történt eddig kifizetés, mert nem érkezett meg az ehhez szükséges forrás a minisztériumból: „A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak megfelelően határidőben döntött a Rio de Janeiróban megrendezett Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékokon elért eredményük alapján állami jutalomban részesíthető versenyzők, edzők, sportszakemberek és nevelőedzők személyéről és jutalmának összegéről, amelyet továbbított a sportpolitikáért felelős miniszter részére. Az olimpiai és paralimpiai jutalmak forrását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) biztosítja a MOB részére. Amint az olimpiai és paralimpiai jutalmak forrása megérkezik a MOB-hoz, azt haladéktalanul folyósítja a jutalomra jogosultak részére.”

Igazságot tenni lehetetlen, az biztos, hogy nem felhőtlen a viszony az Emmi és a MOB között, ami valahol érthető, hiszen a sportért felelős államtitkárság lett a sporttörvény módosításának kedvezményezettje, a MOB pedig elveszítette állami forrásainak és jogköreinek jelentős részét: mint ismert 2017. január 1-től a magyar sport teljes szakmai felügyelete, az állami források elosztása az Emmi hatáskörébe került, a MOB kizárólag a nyári és téli olimpiával kapcsolatos feladatokat látja el a jövőben, illetve részt vesz a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítésében.

Mindezek ismeretében érthető a feszültség az érintettek között, ez azonban nem magyarázat arra, hogy azoknak kell hónapokat várniuk a megérdemelt jutalmukra, akikért a honi sportirányításért felelőseknek dolgozniuk kellene, akiknek a jutalmak kifizetésében illetékesek az állásukat, a megélhetésüket köszönhetik.

Szerző

Főhet Rasmussen feje

Hiába nyerte meg a magyar női kézilabda-válogatott a kolozsvári Kárpát Kupát, Kim Rasmussen szövetségi kapitány mégsem lehet teljesen elégedett. 

Tomori Zsuzsanna és Korsós Dorina kiesése után Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita dőlt ki a sorsból, s minden bizonnyal ők is lemaradnak a kontinenstornáról. Ráadásul egy szabály miatt csak abból a 28 játékosból válogathat, akiket október elején megnevezett.

"A benevezett tíz irányítóból és átlövőből hatan maradtak. De abból fogunk főzni, amink van, nem tehetünk mást. Az ilyen helyzetek miatt szomorú, hogy több mint egy hónappal az Eb előtt le kell adni a huszonnyolcas keretet, és azon többé sem isten, sem ember nem változtathat. Hülye egy szabály" – nyilatkozta a kapitány a Nemzeti Sportnak.

"Hat éve bosszankodom miatta, amióta csak szövetségi kapitány vagyok. Nem lehet változtatni, mert akkor az EHF nem tudná időben elkészíttetni a programfüzetét – és hát a politika és a papírmunka fontosabb, mint a sport. A szabályok nem a tisztességes küzdelmet szolgálják, hanem azt, hogy az íróasztal mögött ülőknek könnyebb dolguk legyen" – tette hozzá a dán szakember.

Rasmussen elmondta, még az is lehet, hogy tizenhat helyett csak tizennégy vagy tizenöt játékossal kezdik el jövő hétfőn az Eb-t, és azt nevezik be pótlólag, aki felépül, és nem kell felhasználniuk cserelehetőséget.

Szerző

Kubatov sem elégedett Kassai teljesítményével

A Ferencváros klubelnöke, Kubatov Gábor az Eger Híreknek mesélt arról, miként is gondol Kassai Viktorra a kaotikus, 2-2-re végződő Vasas-Fradi bajnoki után. 

"Sosem voltam vele haragban, amikor világbajnoki elődöntőt vezetett, írtam neki levelet, amikor a stadiont megnyitottuk, előtte elhívtuk magunkhoz. Volt egy rossz meccse, ennyi. Nagy kár, hogy nincs benne annyi emberi nagyság, hogy beismerje a hibáit. Reméljük, hogy egyszer ez is megtörténik" - nyilatkozta a Fidesz alelnöke.

Korábban Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója “elfogadhatatlannak” titulálta Kassai Viktor ténykedését az ominózus mérkőzésen. A 41 éves játékvezető négy tizenegyest is befújt a találkozón (hármat a Vasasnak), illetve kiállította Cristian Ramírezt a zöld-fehérektől, s Thomas Doll vezetőedzőt is elküldte a vendégek kispadjától.

Orosz kérvényezte, hogy Kassai ne vezethessen több meccset csapatának, azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség mindezt elutasította, ugyanis a kluboknak semmilyen hatásuk nem lehet a bíróküldésre.

Szerző