Előfizetés

Vizes háború, kétes kimenetellel

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2016.11.29. 06:51

Napra pontosan két hete kezdődött el Hosszú Katinka második nagy háborúja a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és annak elnöke, Gyárfás Tamás ellen. A háromszoros olimpiai bajnok, világklasszis úszónő azt állítja, a MÚSZ irányítójának nyilatkozatai miatt indította újabb támadását. Mostanra többen felsorakoztak a sportolónő mellé-mögé, a háború kimenetele megjósolhatatlan, de az biztos, hogy igazi nyertes nem lesz.

Az úszónő első közleményében arról írt, hogy értetlenül áll Gyárfás nyilatkozatai előtt, melyekben a szövetségi vezető azt állítja, minden rendben van közte és Hosszú között. „A Szövetséggel való viszonyom továbbra is változatlan" - szögezte le az úszónő, hozzáfűzve, hogy Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta neki: hagyja abba az úszást és vonuljon vissza. „Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza. Idén januártól teljes mértékben egyedül, az Úszószövetség segítsége nélkül edzettem. Állíthatom, hogy megkönnyebbültem, teljes erőbedobással a felkészülésemre koncentrálhattam, ami szerencsére az eredmények tekintetében is megmutatkozott."

Hosszú szerint egy év elteltével sem javult a helyzet.

"Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén" - írta Hosszú Katinka, majd azzal folytatta, hogy a Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben a második átalakítás zajlik, ami szerinte egyszerűen nonszensz.

Hozzátette: számára elfogadhatatlan, hogy az eredményeikkel, mindennapi munkájukkal a szövetség sajátjaként dicsekszik, és arra hivatkozik, nélküle nem lenne világversenyek otthona Magyarország.

„A lényeg nem az úszásról, még kevésbé az úszókról szól. Az egész rendszer érdekek mentén szerveződik" - olvasható a levélben. Hosszú Katinka úgy véli: Gyárfás Tamás kizárólag azért ülhet abban a pozícióban, ahol, mert ők hozzák az eredményeket, és mert az úszóklubok többsége lehetetlen helyzetben van.

Természetesen nem maradt el a MÚSZ reakciója sem, a vezetés felrótta Hosszúnak, hogy januárban nem állt szóba Kiss László szövetségi kapitánnyal még a vele kapcsolatban kitört botrány előtt sem, mint ahogy beszél utódjával, Hargitay Andrással sem a világversenyek helyszínén, sem a szállodában, sem az uszodában.

"Tavaly ilyenkor azért szólalt fel, hogy nincs külön masszőrje, öltözője, nem áll rendelkezésre megfelelő videó-elemző rendszer. A szövetség az első két felvetést cáfolta, a videórendszert hamarosan beszerezte, működésbe állította, ám azt a bajnoknő egyetlenegyszer sem vette igénybe - áll az MÚSZ reagálásában. - Az idén januárban a szövetség 12 millió forintos felkészülési juttatást kívánt neki biztosítani - vele ellentétben a válogatott legjobbjai az arányosan kisebb összegeket elfogadták, míg ő az erről szóló szerződést teátrálisan széttépte."

Hosszú Katinkával és edzőjével a Magyar Úszó Szövetség vezetői utoljára egységesen tavaly októberben ülhettek le, ekkor a szövetség elnöke közölte vele, nehezményezi, hogy Hosszú Katinka a világbajnokság promóciós filmjében csak az általa meghatározott több milliós összegért vállalt volna szerepet - emlékeztetett a MÚSZ.

"A versenyző igénye annak idején visszautasításra talált, az elnök szerint ugyanis valamennyi magyar úszó számára megtiszteltetés, hogy világbajnokságot rendezhetünk, melyért az ország hatalmas anyagi áldozatokat vállal, többek között lenyűgöző uszodát épít, egyszersmind kiemelt támogatásban részesíti a legjobb sportolókat. A MÚSZ álláspontja szerint valamennyi versenyző erkölcsi kötelessége, hogy a lehetőségek szintjén a világbajnokság promóciójában részt vállaljon. A kapcsolat ekkor mérgesedett el" - olvasható a dokumentumban, amely arra is kitér, hogy korábban a Magyar Úszó Szövetség elnöke személyesen járt közben annak érdekében, hogy Hosszú Katinkát az Amerikából történt hazaérkezését követően a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért, közreműködött abban, hogy a Porsche Hungáriától gépkocsit kapjon, a Groupama Biztosítóval pedig nagyvonalú szerződést köthessen.

"Még korábban a MÚSZ a lehetőségei szintjén mindent megadott Katinkának, így a londoni olimpiát követően, 2012-ben fedezte a teljes világkupa-körutazásának összes költségét, hiszen akkor az eredményesség hiányában a viadalok rendezői még nem hívták meg - ugyanakkor, más nemzeti úszószövetségek gyakorlatával ellentétben, semmilyen formában nem kért részesedést a versenyző pénzdíjaiból, melyek jelenlegi függetlenségének alapját képezik" - emlékeztetett a szövetség vezetése.

A Magyar Olimpiai Bizottság ösztönzésére a sorozatos, méltatlan kritikák ellenére - folytatódik a válasz - a MÚSZ hátrább lépett, a sikerek érdekében nem szállt vitába a versenyző-edző párossal.

"Ezt követően a szövetségi kapitány valamennyi nyilatkozatában méltatta Katinka helytállását, hangsúlyozta, nyitott a megbékélésre, a harmonikus együttműködés érdekében a szövetség bármely kérésének kész eleget tenni. Ugyanez a hangnem jellemezte a szövetség elnökének és a többi vezető tisztviselőnek a megnyilvánulásait. Hargitay András meghívta Shane Tusupot az edzőbizottság irányító testületébe - válaszra sem méltatták."

Így indult a harc, amiből azóta háború lett, egyre többen kapcsolódnak be, és nyilvánvaló, hogy nem lesz nyertes, csak vesztesek. A legnagyobb vesztes a sportág…

 Bol-dog után vízi liliomok

Tegnap mutatták be a jövő nyári budapesti vizes világbajnokság új kabalafiguráit, Water Lilyt és Water Willyt. Az első, Bol-dog pályafutása hamar szomorú véget ért, gyakorlatilag elsöpörte a közfelháborodás a fehér színű, beazonosíthatatlan fajtájú – valóban elég csúnya – kutyát.

A második kísérlet kimenetele is kérdéses, bár angol nyelvterületen biztos óriási sikere lesz Water Willynek. Abban is biztosak lehetünk, hogy sokat beszél majd erről a világ, és minden bizonnyal sokan remekül is szórakoznak a névválasztáson. A 444.hu ugyanis kiderítette, hogy Water Willy névvel láttak el férfi nemi szervből készült különböző termékeket – vízpisztolyt, fürdőkád dugóját, stb. –, melyek az internetről rendelhetők.

A vizes vb figurái tervezőjük és készítőjük, Tatai Tibor szerint vízililomok, melyekben virágokra és medúzákra emlékeztető elemek vannak. Ez Water Willy új értelmezése.

 A nagy túlélő
Ma már bizonyára kevesen emlékeznek arra, hogy 2007. nyarán Gyárfás Tamás újságíró és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke ultimátumot tett közzé a Sport Pluszban, és egy decemberi időpontot jelölt meg Schmitt Pál akkori MOB-elnök távozására, de már szeptember 8-án, a MOB rendkívüli ülésén megpróbálták leváltatni az elnököt. Schmitt a szavazás első fordulójában alulmaradt ugyan, de végül egy technikai hibára való hivatkozással a megismételt voksolás döntetlent hozott, ezzel az elnök megmenekült. A Schmitt-ellenes akció előkészítésébe bekapcsolódott néhány MOB-tisztséget viselő akkori (még MSZP-korban vagyunk) vezető, és támogatták a MOB-alelnöki tisztét is betöltő Gyárfás kezdeményezését a koalíció polgármesterei is. Gyárfás utólag azt állítja: valójában nem ő kezdeményezte Schmitt menesztését, és akik mindezt elindították, azok sorra kifaroltak.
Gyárfást akkor sokan szerették volna elmozdítani, agresszívnak és kiszámíthatatlan karrieristának tartották, de nem sikerült. 2009-ben, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a következő kormányzati ciklusban a Fidesz lesz hatalmon, a köztévéből egy nap alatt eltávolították az általa vezetett NAP Tv-t.
Maradt tehát a hazai és a nemzetközi úszószövetség, a FINA, amelyiknek elnöke szeretne lenni, és persze jó lenne közel kerülni a hatalomhoz. A londoni olimpia után Balog miniszter még nem akart kezet sem fogni Gyárfással, később azonban a Fidesz politikusai úgy gondolhatták, hogy kihasználják Gyárfás nemzetközi szerepét, és bár még mindig némi távolság tartással, de elfogadták.
Na de, mi lesz most? A feszültség egyre nő, az álláspontok nem közelednek, kormánykörökben nyilván azt fontolgatják, hogyan lehetne vérveszteség nélkül megoldani az ügyet. Gyárfás fontos a közelgő vizes világbajnokság miatt, ám szemlátomást most már veszélyes őt úszók közelébe engedni.
Miért ez a tétovázás? Létezik Magyarországon egy államtitkárság, amelyiknek az lenne a feladata, hogy az állami pénzek átutalása mellett figyeljen a sportvezetőkre, figyelje a szövetségeken belüli feszültségekre, és amennyiben ilyet tapasztal, időben, amíg még nem mérgesednek el a viszonyok, cselekedjen. Nos, Szabó Tünde, aki ezt az államtitkárságot vezeti, korábban történetesen éppen a Magyar Úszószövetség főtitkára volt, tehát ismernie kell (kellett volna) az ott folyó tevékenységet, és elvárható tőle, hogy ezen ismeretek birtokában foglalkozzon a botrányos ellentétekkel.
Az államtitkár asszonynak már az olimpia előtt el kellett volna gondolkodnia, hogy mi legyen, ha Hosszú Katinka és Gyárfás ellentéte nem simul el, azon is el kellett volna gondolkodnia, hogy mit ér egy szövetségi kapitány, ha a legjobb magyar úszó az Egyesült Államokban készül. Szemlátomást azonban az államtitkár asszony nem akart, vagy nem tud erőteljes hatást gyakorolni a folyamatokra, ő is tehát súlyosan felelős a kialakult állapotokért.
Persze, lehetne mondani, hogy mindenki arra vár, azt lesi, hogy mit akar Orbán. Az olimpia idején, és közvetlenül utána, a kormányközeli média még „eszméletlenül jó” magyar szereplésről beszélt, még kinevettük az osztrákokat, amiért „senkik” hozzánk képest, aztán Orbán egyszer csak megváltoztatta a hangulatot, amikor elégedetlenségét hangsúlyozta és lám, már meg is kezdődött a tisztogatás a Magyar Olimpiai Bizottságban.
Gyárfás azonban, úgy tűnik, kemény falat.
Odze György, író

Klasszisok Hosszú mellett

A magyar úszóválogatott legjobbjai egymásután sorakoztak fel Hosszú Katinka mellé, mögé. Támogatásáról és egyetértéséről biztosította a sportolónőt Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, hozzájuk csatlakozott a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd a Verrasztó-testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

 Vizsgálóbizottság alakult
Lapunk írt elsőként arról, hogy négytagú vizsgálóbizottság alakult, melynek feladata a kialakult helyzet elemzése, és megpróbálni közvetíteni a szembenálló felek között. A november 18. óta létező testületnek tagja Cseh László úszó mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A szövetség ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.

A szövetségi kapitány több edzővel is tárgyalt

Hargitay András szövetségi kapitány több olyan úszóedzővel is tárgyalt, akinek versenyzői Gyárfás Tamás elnöknek és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljes vezetőségének távozását szorgalmazzák a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt.

"A híresztelésekkel ellentétben - akár csak a szövetség vezetői - az összes magyar edzővel beszélő viszonyban vagyok, a párbeszéd folyamatos - bocsátotta előre a szakvezető vasárnap az MTI érdeklődésére. - A magam részéről az elmúlt héten beszéltem Bernek Péterrel és trénerével, Nagy Péterrel."

Hargitay elmondása szerint ismertette velük a 2015-ben, illetve 2016-ban a MÚSZ által kifizetett támogatásokat, költségeket.

"Nem kértem tőlük mást, csak annyit, hogy gondolják át, mennyi támogatást kaptak a menedzsementtől, vagy akár az anyaegyesülettől" - mondta a szövetségi kapitány, aki Kapás Boglárka edzőjével, Virth Balázzsal a sportoló egészségéről a héten többször is értekezett.

"Legutóbb szombat reggel beszéltünk. Nagy Józseffel - Gyurta Dani edzőjével - napi kapcsolatban állok, ma is beszélgettünk. Molnár Ákossal - a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn edzőjével - a rövidpályás vb kapcsán két hetet fogunk együtt tölteni Kanadában. Ott lesz időnk beszélgetni eleget."

"Sajnálom - folytatta a kapitány -, hogy azzal vádolták meg a sportolókat, hogy esetleg bojkottálni fogják a windsori világbajnokságot. Ezzel a legalapvetőbb sportemberi tulajdonságaikat kérdőjelezték meg. Ilyen szándékról én nem tudok, és a gondolatát is képtelenségnek tartom, hogy ez megforduljon bárkinek a fejében is."

Hargitay András fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "Hosszú Katinka eddig érdemben egy szót sem szólt, csupán neki tulajdonított Facebook-bejegyzéseket olvashattunk".

"Sokan gondoljuk úgy, eljött az ideje, hogy emberi hangon is megszólaljon, és értelmes, konstruktív párbeszédet folytathassunk vele és edző-férjével, Shane-nel" - mondta a szövetségi kapitány, aki felhívta a figyelmet egy korábbi tévéinterjúra.

"Mindmáig visszanézhető az a 2015. augusztus 20-án az ATV-ben készült felvétel, amelyben Hosszú Katinka a legnagyobb elismeréssel szól a magyarországi viszonyokról, és a szövetséggel való kapcsolatáról. A viszony azóta megváltozott, és a mai napig sem mondott olyan okot, ami ezt a drasztikus változást indokolta volna" - nyilatkozta Hargitay András.

Lapunk szerette volna megkérdezni Hosszú Katinkát, többször kerestük telefonon, de nem tudtuk elérni.

Salamon Ferenc: elég a harcból
Felhívást tett közzé Salamon Ferenc, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja, amelyben arra szólítja fel az úszószövetségi vitában megnyilvánulókat, hogy tegyék félre a sérelmeiket, és mindenki a feladatára koncentráljon.
Az európai szövetség (LEN) örökös tiszteletbeli tagja azzal fordult az érintettekhez, hogy "elég a harcból".
Emlékeztetett rá, hogy "a magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll, a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető eseményt soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó". Úgy véli, hogy "ha valamikor, akkor most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak".
A sportdiplomata levelében hangsúlyozta, hogy "páratlan lehetőség előtt állunk" és "csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében".
"Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket - tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke" - szögezte le Salamon Ferenc.

A Honvéd csapatával is számolni kell

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.11.29. 06:50

A labdarúgó NB I őszi idényében hétről hétre a Vasas újbóli felemelkedése szolgáltat témát, nem szabad azonban szó nélkül elmenni az angyalföldieket szombaton legyőző Budapest Honvéd teljesítménye mellett sem, hiszen sikerük után a kispestiek csupán három pontra vannak a listavezetőtől.

Noha a címben szereplő, a szurkolók által megénekelt nagy napra, azaz az élvonalbeli elsőségre a tizenháromszoros magyar bajnok Honvéd szurkolói az 1992/1993-s szezon óta várnak, jelen állás szerint nem zárható ki teljesen, hogy álmuk 2017 tavaszán valóra válhat. Ugyan még távolinak tetsző a pontvadászat zárása, a Marco Rossi által felkészített kispestiek ígéretesen szerepeltek a bajnoki idény első felében.

A Rossi vezette egylet nyolc győzelemmel, négy döntetlennel és öt vereséggel áll, a 27 szerzett találat mellett „bekapott” 17 gól a második helyen álló Videotonnal egyetemben a legkevesebb a tucatnyi csapatot tömörítő ligában. A gárda szinte kizárólag rangadók után hagyta el vesztesen a pályát: az összképet két szoros, a bajnok Ferencvárostól elszenvedett vereség (1-0 és 3-2 – a szerk.) mellett egy augusztusi, Vasas és Videotonnal szembeni kudarc csúfítja, illetve egy mezőkövesdi fiaskó az újonc otthonában. Szombat óta egyébként az angyalföldiekkel szembeni mérleg egálra áll, hiszen ismert: a legutóbbi játéknapon egy élvezetes, jó meccsen tartotta otthon mindhárom pontot a Honvéd.

A sikeres szereplésben több más tényező mellett elvitathatatlan Davide Lanzafame szerepe. A korábbi, 2013 tavaszi kispesti időszaka után augusztusban visszatérő 29 éves támadó Rossi alapembere, egyszersmind kijelenthető, megszolgálta a bizalmat: 10 mérkőzés után hét góllal az olasz a Honvéd házi gólkirálya, aki a teljes élvonalbeli mezőny tekintetében – holtversenyben – a második legeredményesebb játékos. S akkor még nem említettük az általa kiosztott három gólpasszt…

Lanzafame mögött a találatok számában alig marad el a Vasas-mérkőzés győztes gólját jegyző Eppel Márton, aki mostanáig hatszor szomorította az ellenfeleket. Mindez azért nagy szó, mert mandulaműtétje miatt hat mérkőzésre eleve nem is nevezhette Eppelt Rossi – az augusztusban a magyar válogatott bő keretébe is meghívott csatár augusztus 13-a után talált be újra a Vasas ellen. Lehetséges, hogy felfokozott gólöröme annak szólt, hogy végérvényesen lezárta nehéz időszakát?

A két támadó mellett a Honvéd fiataljai is kiveszik részüket az eddig várakozáson felülinek tetsző szereplésből. Csak a Vasas ellen hat 20 és 22 év közötti labdarúgót küldött pályára Rossi, akik nem epizódszereplők: a húszéves középpályás, Gazdag Dániel például 17-szer, a gólszerzés mellett az asszisztok kiosztásában is jeleskedő (pillanatnyilag előbbiből három, utóbbiból öt áll a játékos neve mellett), szintén húszas Koszta Márk 16 alkalommal erősítette a fővárosi együttest a 2016/2017-es évadban. A Honvéd keretének egyébként csaknem harmada, kilenc játékosa megfelel a „fiatalszabály” kritériumainak, azaz az érintettek 1996. január elsejét követően születtek.

Kupanapok következnek
Ma két, holnap 14 párharccal, a 8. fordulóval folytatódik a labdarúgó Magyar Kupa. Kedden az élvonalban érdekelt Mezőkövesd és a liga listavezetője, a Vasas egyaránt olyan együttesekhez látogat, melyek korábban szintén az NB I-ben szerepeltek: a hétvégi fordulóban az Újpest kecskeméti „albérletében” 1-1-re végző borsodiak a REAC, a kispestiektől vereséget szenvedő angyalföldiek az ETO FC Győr otthonában vívhatják ki a továbbjutást. A Budapest Honvéd szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban szereplő Ménfőcsanak pályáján játszik a 16 közé jutásért.

Rossi csapatára a következő körben az a Gyirmót vár, amely együttes hat forduló óta csak veszít, majd az évadzárón a Mezőkövesdet fogadják a vörös-feketék. Bárhogy is alakuljon a két újonccsapat elleni mérkőzés, a Honvéd büszke lehet a félévére, egyúttal akár komolyabb célokat is kitűzhet maga elé a tavaszi folytatásra. A sikeréhes garnitúra mindenesetre adott.

A Honvéd csapatával is számolni kell

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.11.29. 06:50

A labdarúgó NB I őszi idényében hétről hétre a Vasas újbóli felemelkedése szolgáltat témát, nem szabad azonban szó nélkül elmenni az angyalföldieket szombaton legyőző Budapest Honvéd teljesítménye mellett sem, hiszen sikerük után a kispestiek csupán három pontra vannak a listavezetőtől.

Noha a címben szereplő, a szurkolók által megénekelt nagy napra, azaz az élvonalbeli elsőségre a tizenháromszoros magyar bajnok Honvéd szurkolói az 1992/1993-s szezon óta várnak, jelen állás szerint nem zárható ki teljesen, hogy álmuk 2017 tavaszán valóra válhat. Ugyan még távolinak tetsző a pontvadászat zárása, a Marco Rossi által felkészített kispestiek ígéretesen szerepeltek a bajnoki idény első felében.

A Rossi vezette egylet nyolc győzelemmel, négy döntetlennel és öt vereséggel áll, a 27 szerzett találat mellett „bekapott” 17 gól a második helyen álló Videotonnal egyetemben a legkevesebb a tucatnyi csapatot tömörítő ligában. A gárda szinte kizárólag rangadók után hagyta el vesztesen a pályát: az összképet két szoros, a bajnok Ferencvárostól elszenvedett vereség (1-0 és 3-2 – a szerk.) mellett egy augusztusi, Vasas és Videotonnal szembeni kudarc csúfítja, illetve egy mezőkövesdi fiaskó az újonc otthonában. Szombat óta egyébként az angyalföldiekkel szembeni mérleg egálra áll, hiszen ismert: a legutóbbi játéknapon egy élvezetes, jó meccsen tartotta otthon mindhárom pontot a Honvéd.

A sikeres szereplésben több más tényező mellett elvitathatatlan Davide Lanzafame szerepe. A korábbi, 2013 tavaszi kispesti időszaka után augusztusban visszatérő 29 éves támadó Rossi alapembere, egyszersmind kijelenthető, megszolgálta a bizalmat: 10 mérkőzés után hét góllal az olasz a Honvéd házi gólkirálya, aki a teljes élvonalbeli mezőny tekintetében – holtversenyben – a második legeredményesebb játékos. S akkor még nem említettük az általa kiosztott három gólpasszt…

Lanzafame mögött a találatok számában alig marad el a Vasas-mérkőzés győztes gólját jegyző Eppel Márton, aki mostanáig hatszor szomorította az ellenfeleket. Mindez azért nagy szó, mert mandulaműtétje miatt hat mérkőzésre eleve nem is nevezhette Eppelt Rossi – az augusztusban a magyar válogatott bő keretébe is meghívott csatár augusztus 13-a után talált be újra a Vasas ellen. Lehetséges, hogy felfokozott gólöröme annak szólt, hogy végérvényesen lezárta nehéz időszakát?

A két támadó mellett a Honvéd fiataljai is kiveszik részüket az eddig várakozáson felülinek tetsző szereplésből. Csak a Vasas ellen hat 20 és 22 év közötti labdarúgót küldött pályára Rossi, akik nem epizódszereplők: a húszéves középpályás, Gazdag Dániel például 17-szer, a gólszerzés mellett az asszisztok kiosztásában is jeleskedő (pillanatnyilag előbbiből három, utóbbiból öt áll a játékos neve mellett), szintén húszas Koszta Márk 16 alkalommal erősítette a fővárosi együttest a 2016/2017-es évadban. A Honvéd keretének egyébként csaknem harmada, kilenc játékosa megfelel a „fiatalszabály” kritériumainak, azaz az érintettek 1996. január elsejét követően születtek.

Kupanapok következnek
Ma két, holnap 14 párharccal, a 8. fordulóval folytatódik a labdarúgó Magyar Kupa. Kedden az élvonalban érdekelt Mezőkövesd és a liga listavezetője, a Vasas egyaránt olyan együttesekhez látogat, melyek korábban szintén az NB I-ben szerepeltek: a hétvégi fordulóban az Újpest kecskeméti „albérletében” 1-1-re végző borsodiak a REAC, a kispestiektől vereséget szenvedő angyalföldiek az ETO FC Győr otthonában vívhatják ki a továbbjutást. A Budapest Honvéd szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban szereplő Ménfőcsanak pályáján játszik a 16 közé jutásért.

Rossi csapatára a következő körben az a Gyirmót vár, amely együttes hat forduló óta csak veszít, majd az évadzárón a Mezőkövesdet fogadják a vörös-feketék. Bárhogy is alakuljon a két újonccsapat elleni mérkőzés, a Honvéd büszke lehet a félévére, egyúttal akár komolyabb célokat is kitűzhet maga elé a tavaszi folytatásra. A sikeréhes garnitúra mindenesetre adott.