Előfizetés

Győrkös embereire csapott le ismét a TEK

Több lőfegyvert lefoglalt és öt embert előállított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével több településen csütörtök reggel. A gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

Budapesten, Ipolytölgyesen, Jászárokszálláson, Pécsen és Putnokon hajtották végre az összehangolt műveletet. Az akció utáni házkutatásoknál több lőfegyvert, adathordozókat, feljegyzéseket, propagandaanyagokat foglalt le a nyomozóiroda, egy helyszínen pedig kábítószert is találtak - olvasható a közleményben.

A nyomozóiroda az előállított férfiak közül négyet közösség tagja elleni erőszak előkészületének megalapozott gyanúja miatt, egyet lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki. Az utóbbi férfit bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek az ügyészségnek előzetes letartóztatása indítványozására. Közölték: a gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet valamelyik ágával.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felkérésére a TEK Bőnyben, Budakalászon, Budapesten, Jászberényben, Mosonmagyaróváron, Rádon, Sajókeresztúron és Vácon állított elő 12 embert múlt kedden; a rajtaütésekkor tartott házkutatásoknál különféle sorozat- és maroklőfegyvereket, valamint robbanóanyagot találtak és foglaltak le. A gyanúsítottak szintén összefüggésbe hozhatók a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával.

A Győri Járásbíróság múlt csütörtökön lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett egy Pest megyei és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfit azok közül, akiket a TEK rajtaütés-sorozatában fogtak el. A Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója a bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István.

Érdi kettős gyilkosság - Ítélt a bíróság

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön első fokon azt a férfit, aki a vád szerint 2014-ben Érden megölte az élettársát és egy ismerősét, majd az áldozatokra gyújtotta a házat - közölte a törvényszék szóvivője. Gyimesi Kinga tájékoztatása szerint a vádlott - akire mint visszaesőre, halmazati büntetésül, emberölésért és rongálásért szabták ki az életfogytiglant - feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott felmentésért, védője enyhítésért fellebbezett - mondta a szóvivő. A vádirat szerint S. J. nem dolgozott, az élettársával Budapesten, ismerősöknél lakott. A nő prostituált volt, az így szerzett pénzt közösen költötték el. Mindketten naponta fogyasztottak egy új pszichoaktív anyagot. A sértett férfi szerény nyugdíjból élt az érdi Szilfa utcában. Az idős embert a vádlott és az élettársa is ismerte, sőt a nő egy ideig vele is lakott. Miután a nő visszaköltözött a vádlotthoz, rendre újra megkereste az idős embert, hogy pénzt szerezzen tőle. Így történt ez 2014 májusában is, amikor a nő újra bekopogott hozzá, és később, este a vádlott is utánament.

A két férfi éjszakába nyúlóan veszekedett, ezután a fiatalabb egy fejszével legalább kilencszer lesújtott az idős férfi fejére, majd legalább négyszer az élettársa mellkasára. Mindkét sértett eszméletét vesztette. S. J. ezután - tette leplezésére - több ponton felgyújtotta a házat, majd az ablakon keresztül elmenekült. Az idős férfi szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét, míg a nő a sérüléseibe halt bele.

Amfetaminlabor Mórahalmon - Hat év börtönt ért az ötlet

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy férfit, aki 2014-ben amfetaminlabort működtetett Mórahalmon.

A táblabíróság különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-birtoklás kísérletében mondta ki bűnösnek a 42 éves vádlottat. A szegedi férfi - akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt 2012-ben Nagy-Britanniában már elítéltek - 2014 őszén bérbe vette egy mórahalmi magánház tetőterét, hogy ott szintetikus úton kábítószert állítson elő. Átalakította a lefolyórendszert, ismerősei köréből eszközöket szerzett be, kereskedelmi forgalomban kapható vegyszereket vásárolt, majd az internetről gyűjtött információk alapján amfetamin előállításába kezdett.

A vádlott 2014 októberétől december 4-éig gyártott drogot. A rendőrök ekkor rajtaütöttek a laboron, ahol befőttesüvegben, papírba, illetve zacskókba csomagolva, valamint a férfi ruházatában összesen 78,61 gramm amfetamin tartalmú port találtak. A kábítószer teljes hatóanyag-tartalma több mint ötszöröse volt a jelentős mennyiség alsó határának. A férfi a házkutatás előtt előállított 520 gramm köztes terméket, a sárga színű port állni hagyta a befejező művelet elkészítéséig. Az amfetamin elkészítését a rendőrség beavatkozása akadályozta meg, a szükséges vegyszerek és eszközök a vádlott rendelkezésére álltak. A szakértői vélemény szerint a sárga porból - minimális hozammal számítva - 280 gramm amfetaminbázist lehetett volna előállítani, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határának 2,8-szerese.

A vádlott azzal védekezett, hogy függő volt, csupán saját maga és élettársa számára készített amfetamint. Az utolsó szó jogán pedig azt mondta, nagyon megbánta a történteket.