A DK szerint kormányváltás után Rogánnak búcsúznia kell a "milliárdjaitól"

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, mondja meg, hány milliárd forint kárt okozhat még az országnak "Rogán Antal letelepedési biznisze".

Kakuk György, a párt elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy sajtóhírek szerint Magyarország eddig 8 milliárd forintot veszített a letelepedési kötvényeken, miközben szerinte Rogán Antal miniszter és Habony Árpád érdekköre 112 milliárd forintot kereshetett a betelepítéseken.

Svájci sajtóhírek szerint például Kertész Balázs, Rogán üzleti partnere szép villát vásárolt a svájci Alpokban - folytatta a politikus, aki úgy tudja, a környéken több ingatlan is magyar tulajdonban van. Kakuk György kijelentette, egy kormányváltás után Rogán Antalnak büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, illetve a miniszterrel fogják kifizettetni azokat a milliárdokat, amelyeket most a magyar adófizetőktől vesz el a kormány.

A Rogán-Habony-érdekkör offshore cégeinek is vissza kell fizetniük a Fidesz segítségével szerzett 112 milliárd forintot - mondta az ellenzéki politikus.

Szerző

LMP: édeskevés a kormány bérprogramja

Szél Bernadett szerdai sajtótájékoztatóján radikális béremelést sürgetett. Kijelentette: a minimálbér jövőre sem éri el a 2015-ös létminimum szintjét, vagyis továbbra sem lehet majd abból megélni, ráadásul a minimálbér felett keresők semmilyen pluszjövedelemre nem számíthatnak. 

Megismételte javaslatukat, amely a munkavállalók járulékát csökkentené 6,5 százalékkal. Ugyancsak problémának nevezte, hogy a társasági adók csökkentéséből a kis- és közepes vállaltok részesülnek a legkevésbé, holott a munkavállalók nagy részét ők foglalkoztatják. A minimálbér növelését szerinte a kormány csak a nagyvállalatok számára kompenzálja. Valódi fordulathoz az LMP szerint el kell törölni az egykulcsos adórendszert, de a közszférában is jelentős béremelést kell megvalósítani, ott ugyanis 2008 óta nem emelkedtek a jövedelmek.

Szerző

Sikerül a Fidesznek? - Tovább csökken a Jobbik népszerűsége

Publikálás dátuma
2016.11.23. 16:00
Vona Gábor a jótékony - Ruhaosztás Orosházán MTI fotó/Rosta Tibor
Nem történt jelentős változás a nagyobb pártok népszerűségében szeptemberhez képest, azonban a Jobbik támogatottsága tovább csökkent - derül ki a Medián legfrissebb, a HVG számára november közepén készített közvélemény-kutatásából.

A hvg.hu-n közzétett írás szerint "sem a népszavazási kampány, sem az elmúlt hetek eseményei" nem okoztak áttörő változást a nagyobb pártok népszerűségében. A Fideszt a teljes népesség 36, a "választani tudó biztos szavazók" 53 százaléka támogatja.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra süllyedt - a párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony a Mediánnál. A biztos szavazók 16 százaléka támogatja a Jobbikot.

(lásd még: A Fidesz újabb fogást keres a Jobbikon )

A grafikonon látható adatok szerint az MSZP-re a teljes népesség 9, a választani tudó biztos szavazók 14 százaléka szavazna. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 9 százalékos, az LMP-t mindkét mutató szerint három százalék támogatja, az Együtt kettő, illetve három százalékon áll. Jelezték: több kis párt, így a Párbeszéd, a Liberálisok, a Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elérte a teljes szavazókorú népesség egy százalékának támogatását. A dokumentum kiemeli, hogy közülük utóbbi (MKKP) esete a legérdekesebb: a rendszerkritikus párt szimpatizánsainak aránya a választani tudók 2 százaléka, ám egy "közeljövőben" tartandó választáson valószínűleg többségük nem járulna az urnákhoz.

Huszonkilenc százalék válaszolt úgy, hogy nincs preferált pártja.

Kitértek arra is, hogy a pártpreferenciák mozdulatlansága ellenére a vezető politikusok népszerűségi rangsorában komolyabb átrendeződés figyelhető meg. Szeptemberhez képest több ellenzéki politikus kedveltsége is számottevő mértékben javult, a fő "nyertesek" Karácsony Gergely (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Juhász Péter (Együtt).

A Medián közölte azt is, hogy szeptemberről novemberre újra nyílt az olló az ország irányát jónak, illetve rossznak érzékelők között: a szavazópolgárok 55 százaléka szerint a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százalék gondolja jónak az irányt.

Szerző