"Európa Bangladesévé tette az országot a kormány"

Az Orbán-kormány leértékelte a munkaerőt, és ezzel Európa Bangladesévé tette hazánkat - ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó szocialista párti országgyűlési képviselő.

Az urizáló fideszes elit gazdaságpolitikája már akkor megbukott, hogy a tudásalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építenek. A baj csak az, hogy közben a megélhetésről a kormány elfeledkezett - fogalmazott Bangóné, aki  a hatalmon lévők bűnének nevezve, hogy hat év alatt történelmi csúcsra emelték a dolgozói szegénységet, miközben olyan közmunkaprogramot működtetnek, amely maga a konzervált szegénység.

A politikus hangsúlyozta: a közmunkások bére messze elmarad a minimálbértől, ami több százezer embert érint, ráadásul illetményük az idén egy fillért sem emelkedett. A programba belépés alsó korhatárának 16 évre szállításával pedig a kormány gyakorlatilag legalizálta a gyermekmunkát Magyarországon. Bangóné Borbély Ildikó szerint jól látszik, hogy az elit szemében a közmunkások másodrendű emberek, akinek nem jut ugyanannyi étel, ruha, ugyanolyan életvitel, tanulási lehetőség mint a többieknek, az elit cserbenhagyta, lassú szenvedésre ítélte ezeket az embereket. A szocialista párt a korábbi évekhez hasonlóan ismét gyűjtést indított a rászorulók megsegítésére. Kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ők is csatlakozzanak az akcióhoz.

Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a legnagyobb problémának azt tartják, hogy a közmunkásoknak nincsen lehetősége kilábalni a rossz anyagi helyzetből, a szegény ember Magyarországon szegény ember marad. A kormány ígéretei ellenére több százezer ember van az út szélén, jövőkép és a rendkívüli kiadásokat fedező tartalékok nélkül. Az érdekképviseleti vezető felszólította  a kormányt, hogy a közfoglalkoztatottakat se hagyják ki a béremelésekből, ügyük szabályozását pedig emeljék vissza a munka törvénykönyvébe.

Szerző

A közlekedésiek is szeretnének életpályamodellt

Életpályamodell kidolgozását, valamint a cafeteriát érintő tervezett adórendszer-változás felülvizsgálatát sürgetik a kormánynál és minden parlamenti pártnál a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közlekedési tagozatának tagjai az ágazatban dolgozók helyzetének rendezése érdekében.

A szervezet közleménye szerint a MASZSZ tagozata által korábban alapított Közlekedési Egyeztetési Fórum (KEF) szerdai ülésén arról is döntöttek, hogy az életpályamodell kialakításához és bevezetéséhez minden szakmai segítséget megadnak, akár konkrét tervezetet is készítenek.

A KEF tagjai a közlekedésben dolgozók helyzetét nehezítő, sokszor emlegetett finanszírozási és jogszabályi problémák közül kiemeli: a szakszervezetek a megszüntetett korhatár előtti nyugdíjrendszer helyére tervezett új modell kidolgozását sürgeti a kormánynál. A kedvezményes rendszerre régóta egyeztetett, kész tervük van. Jelezték, hogy a korábbi korkedvezmény megszüntetésekor bennragadt, több tízezer embert érintő töredéki elszámolást a kormány megígérte, ám azt a mai napig nem teljesítette. Az egyeztetési fórum tagjai felhívták a figyelmet a cafeteriát érintő, jövőre tervezett adóváltozások kedvezőtlen hatására is, mert az eddigi felmérések alapján kiderült: a januártól életbelépő készpénzes megváltás - kétszer 50 ezer forint - hosszabb távon hátrányos lesz a munkavállalóknak.

A KEF levélben is felkéri a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségét, hogy kezdeményezze a kormánynál a cafeteriát érintő adóváltozások felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását.

Szerző

A Fidesz újabb fogást keres a Jobbikon

A Fidesz-frakció támogatja, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén - a Belügyminisztérium részvételével - mielőbb kerüljön napirendre a Magyarországon működő paramilitáris szervezetek és "egyes szélsőséges parlamenti pártok" esetleges kapcsolatának átfogó vizsgálata - közölte Halász János, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet vezetője a közelmúltban gépkarabéllyal megölt egy rendőrt Bőnyben. Szerinte ez egy olyan jelenségre - egy "kiterjedt, veszélyes, szélsőséges, félkatonai szervezkedésre" - hívta fel a figyelmet, aminek a végére kell járni. Fel kell tárni, hogy van-e, és ha igen, milyen politikai, pénzügyi vagy bármilyen kapcsolat ilyen paramilitáris szervezetek és "egyes szélsőséges parlamenti pártok" között - mondta Halász János.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bevándorlásügyben hangsúlyozta: arra hívják fel a kormányt, hogy a következő időszakban is minden lehetséges eszközzel lépjen fel a kényszerbetelepítés ellen.
A politikus szerint a terrorveszély állandósult Európában, a kötelező kényszerbetelepítés terve ugyanakkor nem került le a napirendről, "Brüsszel továbbra is erőlteti". Három hét múlva lesz a következő EU-s csúcstalálkozó, amelyen várhatóan ismét tárgyalnak a témáról - közölte, fontosnak nevezve ezért, hogy a kormány minden eszközzel, határozottan, az eddigi álláspontját megerősítve fellépjen a kötelező kvóták ellen.

Csalódást okozó volt - folytatta Hidvéghi Balázs -, hogy az ellenzék nem támogatta a betelepítéssel kapcsolatos alkotmánymódosítást. Világossá vált, kire lehet és kire nem lehet számítani ezekben a kérdésekben - mondta, úgy fogalmazva, hogy a Jobbik, ugyanúgy, ahogy az MSZP és a DK, szembefordult a választóival. A kommunikációs igazgató jelezte egyúttal, várják az Alkotmánybíróság döntését arról, hogy a jelenlegi alaptörvényszöveg önmagában biztosítékot jelent-e a betelepítés ellen vagy sem.

A letelepedési kötvények okozta kárról szóló sajtóhírekre Halász János kérdésre úgy reagált: nem igaz, hogy kára lett volna a költségvetésnek, "az elmúlt három évben egyetlen fillért sem kellett kifizetni letelepedési kötvénnyel kapcsolatosan".

Szerző