Párbeszéd: az szja mérséklésére van szükség

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője azt kéri, hogy a kormány ne a társasági nyereségadót csökkentse 9 százalékra az eddigi 19 és 10 százalékról, hanem a kis és közepes jövedelmek szja-kulcsát is.

Tordai Bence szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország 2017-től "világrekorder" lesz az alacsony társaságiadó-kulcsokban, mert a nagyvállatoknak csak az adóparadicsomokban kell az itteninél kevesebbet fizetniük. Eközben Magyarország a kis és közepes jövedelmekre kivetett, összességében 33,5 adóteherben is világelső - tette hozzá.

Megjegyezte: azt a problémát kellene megoldani, hogy a félmilliárd forint feletti profittal rendelkező cégek egy része most sem 19 százalékkal adózik, hanem csak hattal, de sok olyan óriáscég is van, amelyik "egy fillér adót nem fizet a magyar költségvetésbe".
Tordai Bence kijelentette, pártja egyetért a béremelés szükségességével, de azt nem a munkáltatói járulékok, hanem a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével érnék el. Megismételte korábbi javaslatukat, amelyik szerint nulla, 15 és 30 százalékos kulcsokat kellene bevezetni.

Egyúttal azt kérte, hogy a kis- és közepes vállalkozások esetében a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelését úgy ellentételezze az állam, hogy a bérköltség legfeljebb csak a járulékcsökkentéssel azonos mértékben nőjön.

Szerző

Lezárták a Rákóczi hidat - Kiemelték a bombát

Kiemelték a vízből a Duna budapesti szakaszán két héttel ezelőtt talált világháborús bombát szerda délután, a Déli összekötő vasúti híd közelében. Feloldották a forgalomkorlátozást a Rákóczi hídon, újra a teljes vonalán jár a csepeli HÉV és az 1-es villamos is.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: az 500 kilogramm tömegű, GP-1000-es típusú amerikai bomba gyújtószerkezetét kiszerelték, a robbanótestet a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik és később megsemmisítik.  A lezárás a folyón érvényben marad, amíg a tűzszerészek befejezik munkájukat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán azt közölte: megnyitották a Rákóczi hidat, a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és a Petőfi híd között, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat és a Művészetek Palotája körüli kisebb forgalmú utakat. Az 1-es villamos és a csepeli, H7-es HÉV ismét a teljes vonalon közlekedik.  A MÁV honlapján azt írta: befejeződött a hatósági intézkedés, így újra elindulhatott a vonatforgalom Ferencváros és Kelenföld között. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan az esti, késő esti órákban áll helyre az érintett vasútvonalakon.

 A bombát először november 9-én próbálták meg kiemelni a vízből, akkor azonban a nagy sodrás, a megerősödött szél miatt nem tudtak olyan fix pontot rögzíteni, ahonnan a búvárok merülhettek volna, ezért felfüggesztették az intézkedést.

Szerző

Alaptörvény - Vona Gábor az államfőhöz fordult

A köztársasági elnökhöz fordult a Jobbik elnöke az alaptörvény-módosítás ügyében, segítségét kérve a patthelyzet feloldása érdekében.

Vona Gábor szerdán Orosházán, sajtótájékoztatón elmondta, levélben arra kérte Áder Jánost, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében. Az ellenzéki politikus közölte, konkrét javaslata is van arról, mit tehetne az államfő, de ezt először személyesen Áder Jánossal szeretné megvitatni.

A pártelnök felidézte, a Jobbik azért nem vett részt az alaptörvény módosításának november 8-i szavazásán, mert Orbán Viktor és a Fidesz nem volt hajlandó és képes arra, hogy az ellenzéki párt által kért egyetlen feltételt - a letelepedési kötvények megszüntetését - teljesítse.

A Jobbik ugyanakkor fenntartja, hogy szükség van az alaptörvény-módosításra. Ennek jeleként lényegében szóról szóra beterjesztették ugyanazt a javaslatot, mint Orbán Viktor, egyetlen mondattal kiegészítve, amely alkotmányellenessé tenné a letelepedési kötvényeket - közölte Vona Gábor. Hozzátette: a parlament igazságügyi bizottsága a Jobbik javaslatát azonban - "mondvacsinált" indokokkal - még napirendre sem volt hajlandó venni. A politikus szerint ez egyértelműen bizonyítja azt, hogy a kormánypártok számára az alaptörvény-módosítás nem is olyan fontos, mint azt a népszavazás után hangoztatták.

Vona Gábor úgy fogalmazott, "nem járt a köztársasági elnök nyakára", amióta Áder János hivatalában van, egyszer találkoztak. Az alaptörvény módosításának kérdése azonban olyan fontos probléma, amely indokolttá teszi a második ilyen megbeszélést, ezért bízik abban, hogy az államfő programjához igazodva, de a lehető leghamarabb sor kerülhet a személyes egyeztetésre.

Szerző
Frissítve: 2016.11.23. 14:53