Előfizetés

Akiknek nem engedi el a kezét Orbán

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.11.22. 20:19

Aki egyszer már bizonyította hűségét a Fideszhez és a kormányhoz, annak nem engedi el a kezét Orbán Viktor. Majdnem száz különféle biztost és megbízottat tart el az ország államtitkári vagy helyettes államtitkári százezrekért, miközben a háttérintézmények kirúgott dolgozói azt sem tudják, lesz-e munkájuk januártól.

Múlt pénteken a Hivatalos Értesítőben jelent meg, hogy 23 miniszteri biztos megbízását meghosszabbítják, a kormány tehát változatlanul szelektíven értelmezi a bürokráciacsökkentés keretében meghirdetett szigort. A szilveszteri kábulatból január elején arra ébredt az ország, hogy a Miniszterelnökség miniszterhelyettese 150 ezer közalkalmazott és köztisztviselő kirúgását vizionálta a következő választásig, és most, november utolsó hetében ott tartunk, hogy már be is zártak 50 állami háttérintézményt. Hogy hányan kerültek utcára, nem merték összeszámolni, de biztos, hogy sok ezren már csak a végkielégítésüket tudják a karácsonyfa alá tenni.  

Közben azonban a „mi kutyánk kölykei” legfeljebb azért izgulhatnak, vajon hány hónapra nyerik el újra meg újra a nagyurak kegyét és kapnak hosszabbítást a zsíros megbízásokból. Most éppen 23 kormánybarát dőlhet hátra közülük. A többnyire államtitkári vagy helyettes államtitkári juttatásokkal díjazott vezetők közül kilóg a Lázár János jóvoltából miniszteri biztosi rangot már korábban elnyert Katona András, aki a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújítását irányítja. Ő ugyanis jó ideje nem kap egy fillért sem a munkájáért.

A Károlyi–Csekonics-palota: az egyedül ingyen felügyelt intézmény FORRÁS: FORTEPAN/KLÖSZ GYÖRGY

A Károlyi–Csekonics-palota: az egyedül ingyen felügyelt intézmény FORRÁS: FORTEPAN/KLÖSZ GYÖRGY

Nem így a többiek. A honosítási és visszahonosítási eljárással, valamint az állampolgárság-megállapítási eljárással összefüggő feladatok kormányzati koordinálása a feladata az egyetlen belügyi biztosnak. Tavaly ősszel még úgy volt, nemcsak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkári székéből távozik, végleg otthagyja a közigazgatást, de végül csak átpártolt a belügyi tárcához és 441 200 forintos havi fizetésért csinál valamit. Ha szükség van a munkájára, akkor nagy baj van a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal háza táján, ha meg nincs, akkor havonta ennyit vesz ki az állam mindannyiunk zsebéből a semmiért.

Helyettes államtitkári juttatások járnak a megyei fejlesztési biztosoknak. A több mint 700 ezer forintos havi bruttó a plafon, de nem tudunk olyanról, aki visszautasítaná a Modern Városok Program keretében szétgurított uniós pénzek elosztásának díjazását. A listán szinte kizárólag az adott megyéből származó Fidesz-képviselők szerepelnek, akiknek amúgy természetesen ez az egyeztetés parlamenti megbízatásukból fakadóan is feladatuk lenne.

Szatmáry Kristófot is meg kellett segíteni egy tisztességes miniszteri biztosi kinevezéssel, amikor kitették a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetői székéből. Most ő hangolja össze a kormányzati kereskedelempolitikát és ezt teheti május közepéig. Ha jól viselkedik, megint meghosszabbítják a kinevezését, de ha elkövet valamit, ami nem tetszik Orbánnak, Lázárnak, Rogánnak, Kósának stb., vége a királyságnak, marad a képviselői pénz, meg a magánbiznisz. Amúgy az ő hivatalos biztosi munkájának még annyi értelme sincs, mint a megyei fejlesztési biztosok szervezkedésének.

A legnemesebb feladatot a hosszabbítók mostani csapatából minden bizonnyal Visy Zsolt látja el, aki „A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza” néven futó világörökségi jelölés programjait fogja össze havi bruttó félmillióért. A régészprofesszort sem az égiek küldték persze a miniszteri biztosi székbe, megdolgozott a mostani megbízásért még az első Orbán-kormány idején, amikor a kulturális tárcát erősítette helyettes államtitkári rangban 1998 és 2000 között.

A most pár hónapos nyugalmat és a családi kasszához való kisebb-(többnyire) nagyobb hozzájárulást elnyert Fidesz-hű politikusok, ritkábban szakemberek mellett további 76 kegyenc kap juttatást a szolgálataiért. Van 16 kormánybiztosunk, a névsorban a filmmágus Andy Vajnától a bukott közoktatási államtitkár Czunyiné Bertalan Juditon át mindenki kedvencéig, a bringabiztos Révész Máriuszig terjed a lista. A nagypolitikában megbukott fideszes síoktató most vígan felmarkolja az államtitkári fizetést, ami mégiscsak bruttó 900 ezer forint, autóval, benzinpénzzel. További 15 miniszterelnöki megbízottra is szüksége van az országnak, hisz mi lenne velünk Bakondi György szolgálatai nélkül, vagy akkor, ha a korábbi kormányszóvivő Giró-Szász András kezét csak úgy egyszerűen elengedte volna Orbán Viktor. Ennek a körnek is államtitkári sarzsi jár, bár vélhetően nem mindegyikük él a pénzszerzésnek ezzel a lehetőségével. Waberer György fuvarozási biztos például nem szorul rá. Van aztán még 5 miniszterelnöki biztosunk is, köztük Farkas Flórián és Deutsch Tamás is államtitkári pénzért dolgozik.

A miniszteri biztosokat összeszámolni is nehéz: összesen 63 dolgozik belőlük a tárcáknál. A sort magasan vezeti a Miniszterelnökség, ahol 28 neves a lista, a humántáca 13 biztossal jelentősen lemaradt a versenyben, a belügy pedig egyenesen felelőtlennek látszik, hisz egyetlen embernek fizet biztosi fizetést.

A kádertemető összlétszáma jelenleg 99, de járt ez már 100 fölött is és bármikor visszakúszhat oda, ha egy cimborán segíteni kell. Ennek semmi köze a feladathoz, kizárólag a hűséghez és a közös múlthoz.

Újrakezdődik az MSZP-s képviselő és a Magyar Posta közötti per

Publikálás dátuma
2016.11.22. 19:38
FOTÓ: Népszava
Első fokra küldte vissza a Fővárosi Ítélőtábla a Tóth Bertalan és a Magyar Posta közötti pert - tudta meg lapunk.

Ismert, az MSZP frakcióvezetője egyes szerződések nyilvánosságra hozását kérte, például azokét, amelyekben a Posta bevásárolta magát az FHB Bankba.

Tóth első fokon nyert, a másodfokú bíróság pedig egyetértett az ítélet indoklásával, ugyanakkor nem találta megalapozottnak azokat az indokokat, amelyekkel a testület meghatározta, milyen adatokat kell kitakarni a dokumentumokról.

Korábban az Origo írta, hogy hatalmas mennyiségű közérdekű adatot is hajlandó lenne kiadni az állami tulajdonú Magyar Posta Zrt. Tóth Bertalan kérésére, ám ennek 67 milliós költségét az adatigénylő ellenzéki politikusnak kellene állnia.

Tóth Bertalan a Népszavának adott interjút a perről, a beszélgetést ide kattintva olvashatja!

Orbán az Iszlám Állam elleni harcról tárgyalt (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.11.22. 19:10

Sebesült iraki katonák gyógykezeléséről, valamint az Iszlám Állam elleni harcról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel Budapesten, az Országházban - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

A megbeszélésen elhangzott: az Iszlám Állam legyőzése nélkülözhetetlen Európa biztonságának megteremtéséhez; ha nem sikerül stabilizálni a térséget, akkor a terrorizmus és a migráció minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelenthet a kontinensre.


Orbán Viktor leszögezte: Magyarország éppen ezért minden rendelkezésére álló eszközzel hozzájárul az Iszlám Állam elleni harchoz, és vállalja 20 sebesült iraki katona gyógykezelését is. A kormányfő és vendége jó hírnek nevezte, hogy az ingatag biztonsági helyzet ellenére Magyarország és Irak gazdasági kapcsolatai ígéretesen fejlődnek - tájékoztatott Havasi Bertalan.