Előfizetés

Trump keresi az igazit

E.É.
Publikálás dátuma
2016.11.23. 06:32
Rudy Giuliani posztot remél, de még nem tudni, melyiket kapja FOTÓ: EUROPRESS/GETTI IMAGES/DREW ANGERER
A New York-i Fehér Házban, a Trump-toronyban lassan formálódik az új amerikai adminisztráció. A megválasztott elnök azt ígéri, nem folytatnak további nyomozást Hillary Clinton e-mail-szervere ügyében.

Donald Trumpnak mintegy négyezer állást kell mihamarabb betöltenie, ezek közül több mint 1100 kongresszusi jóváhagyást igényel. A milliárdos még nem döntött arról, kit jelöl a külügyi tárca élére. Newt Gingrich volt házelnök Rudy Giuliani mellett lobbizott a 2012-es volt elnökjelölttel, Mitt Romney-val szemben. A volt New York-i polgármester a nemzeti hírszerzési igazgató posztjára is szóba jött. Trump „sokszínű” kormányt ígér, de eddig csak lojális támogatói, keményvonalas fehér férfiak közül válogatott. Hétfőn egy hawaii demokrata képviselőnőt is fogadott a Trump-toronyban, a korábban Sanders-párti, iraki veterán Tulsi Gabbard állítólag esélyes lehet valamelyik tárcára.

A megválasztott elnök videóüzenetben erősítette meg: elnöksége első napján felmondja a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) szabadkereskedelmi megállapodást. A kampányban Trump az amerikai állások védelmével indokolta, miért ejtené a 12 állam csatlakozásával létrejött egyezményt. Abe Sinzo japán kormányfő szerint a TPP-nek az Egyesült Államok részvétele nélkül nincs értelme. Trump elnöksége első napján feloldaná az amerikai energiatermelésre vonatkozó – jórészt környezetvédelmi - korlátozásokat. Fellépne a vízumvisszaélések ellen. A kormányzatból távozó emberek számára öt évre megtiltaná a lobbitevékenységet. Obama egészségügyi reformjának visszafordítását, s a mexikói határon tervezett falépítést nem említette.

A milliárdos szóvivője, Kellyanne Conway az MSNBC-nek úgy nyilatkozott, Trump nem tervezi, hogy vizsgálatot folytat a vesztes demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton e-mail-szervere ügyében. A milliárdos a kampányban börtönnel fenyegette Clintont, de győzelme után a CBS-nek adott egyetlen interjújában azt mondta, Clintonék „jó emberek”, s nem akar ártani nekik.

Trump és a média kapcsolata enyhén szólva is ellentmondásos. A megválasztott elnök – a korábbi szokásokkal ellentétben – a választások óta még egyetlen sajtóértekezletet sem tartott, s az elnöki sajtóstábot többször is hátrahagyta. Hétfőn azonban meginvitálta a nagy tévétársaságok képviselőit a Trump-toronyba. Kellyanne Conway szerint a találkozó jól ment, de a New York Post úgy értesült, Trump „kiosztotta” az őt korábban bíráló újságírókat. Kedden lemondta tervezett interjúját a The New York Times-szal, mondván, a lap nem megfelelően foglalkozik a kormányalakításával.

Két héttel az amerikai elnökválasztás után az amerikaiak 53 százaléka úgy véli, Donald Trump nagyon jó, vagy eléggé jó elnök lehet – derült ki a CNN/ORC friss felméréséből. A megkérdezettek 40 százaléka bízik abban, hogy Trump elnöksége jó hatással lesz az amerikai gazdaságra, ez az arány magasabb, mint Barack Obama, George W. Bush vagy Bill Clinton első beiktatása előtt volt. Az átmenet lebonyolításával a nyilatkozók 46 százaléka elégedett, 45 százaléka azonban elégedetlen. A felmérésben megkérdezettek 63 százaléka biztos benne, hogy Trump változásokat hoz, de csak 43 százalék reméli, hogy a változások pozitívak lesznek. Barack Obama első beiktatásakor 63 százalék remélt pozitív változást. Trump népszerűségi mutatója a CNN/ORC mérései szerint az eddigi legmagasabb, 47 százaléknak kedvező a véleménye a megválasztott elnökről, 50 százaléknak azonban kedvezőtlen.

Szervezkednek az elektorok
Mintegy fél tucat demokrata elektor arra készül, hogy megpróbálja megállítani Trump elnökké választását az elektori kollégiumban – jelentette a Politico című lap. Washington és Colorado állam néhány elektora – korábbi Sanders-támogatók – Trump ellen voksolna, s republikánus elektorokat is győzködnek, hogy akadályozzák meg a milliárdos elnökké nyilvánítását december 19-én.
Ehhez azonban legalább 37 republikánus elektornak kellene átállnia, ami szinte kizárt. De még ha - döntetlen esetén - az elektori kollégiumból a washingtoni képviselőházba kerülne át a döntés, az ottani republikánus többség akkor is Trumpot erősítené meg. A „hűtlen elektorok” célja inkább az, hogy vitát kezdeményezzenek a 228 éve létező elektori kollégiumról.

Rekord a BL-ben - Nikolics is gólt lőtt

Publikálás dátuma
2016.11.22. 23:50
FOTÓ:MB Media/Getty Images
Gólpárbajba torkollott a labdarúgó BL csoportkör 5. fordulójának keddi mérkőzése, a Dortmund-Legia, melyet a pályaválasztó 8-4-re nyert meg. 

A vendégek magyarja, Nikolics a kispadon kezdett, távollétében Prijovic juttatta előnyhöz a lengyeleket a 10. percben. Az őrület a 17. percről a 32.-ig tartott: Kagawa egy percen belül duplázott, majd Sahin használta ki Cierzniak kapus bohózatba illő hibáját. Prijovic szépített, majd kisvártatva kapufát lőtt – az ellentámadásból Dembele megszerezte a negyedik, s még az első félidőben Reus az ötödik Dortmund-gólt. A második játékrészben Reus újabb találatára az 52. percig kellett várni, Kucharczyk révén pedig a Legia is betalált az 57. percben. A hajrában Passlack és Nikolics is eredményes volt, a slusszpoén pedig Reus nevéhez fűződik: ő jegyezte a nyolcadik dortmundi gólt, mellyel megdőlt az egy BL-mérkőzésen lőtt találatok száma.

BL - Londoni csúcs a sláger

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.11.22. 21:40
Alexis Sánchez (labdával) és Thiago Silva ezúttal Londonban feszülhet egymásnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JEAN CATUFFE
Eltérő motivációval készülhetnek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkör 5. fordulójának mérkőzéseire az A, B, C és D jelű csoportok csapatai, hiszen míg két kvartettben már eldőlt a továbbjutás, addig a Napoli és a Barcelona négyesében még bármi előfordulhat.

Alighanem az A csoportban rendezik a játéknap slágermeccsét, hiszen a londoni csúcs két résztvevőjét, az Arsenalt és a PSG-t is minden évben a sorozat titkos esélyeseként tartják számon. A csoportkör nyitányán Párizsban 1-1-re végző felek párharca könnyen lehet, hogy a csoportelsőségről – s így a tavaszi folytatás sorsolásánál kedvezőbb pozícióról is – dönt majd, hiszen a csapatok egyaránt 10-10 ponttal állnak csoportjuk élén.

A gigászok árnyékában komoly összecsapásra készül a bolgár Ludogorec és a Basel is, hiszen a sztárcsapatok által oda-vissza elpáholt együttesek (a svájciak még fogadják az Arsenalt – a szerk.) jelenleg azonos pontszámmal, egy-egy ponttal harmadikok. A „dobogós” helyezés megszerzése azért különösen fontos, mert amely csapat közvetlenül a két BL továbbjutó mögött végez, tavasszal az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában folytathatja.

BL csoportkör, 5. forduló
A keddi program
E csoport
CSZKA Moszkva- Leverkusen    1-1
Monaco-Tottenham
F csoport
Dortmund-Legia Varsó
Sporting Lisszabon-Real Madrid
G csoport
Köbenhavn- Porto
Leicester-FC Bruges
H csoport
Sevilla-Juventus
Dinamo Zágráb- Lyon
A szerdai program
A csoport
Ludogorec-Basel 20.45
Arsenal-PSG 20.45 (Tv.: Sport2)
B csoport
Besiktas-Benfica 18.45 (Tv.: Sport2)
Napoli-Dinamo Kijev 20.45
C csoport
Mönchengladbach-Manchester City 20.45
Celtic-Barcelona 20.45 (Tv.: Sport1)
D csoport
Rosztov-Bayern München 18.00 (Tv.: Sport1)
Atlético Madrid-PSV 20.45 (Tv.: Film Mánia)

Noha hazája bajnokságában verhetetlen a Basel, Bulgáriában mindenképpen komoly próbatételre számíthatnak a piros-kékek, a Ludogorec ugyanis a nemzeti bajnokságok tekintetében a leghosszabb, immáron 10 győzelmet számláló sorozatot tudhatja magáénak.

Házigazdaként jelen szezonban a bolgárok csupán a PSG és az Arsenal ellenében maradtak pont nélkül – igaz, ugyanezt elmondhatja magáról a Basel is. A mérkőzést Szófiában rendezik.

Éles küzdelemre van kilátás a B jelű csoportban, ahol az olasz bajnoki győzelemmel hangoló Napoli a csoport sereghajtóját, a Dinamo Kijevet fogadja. Az olaszok szeptemberben, idegenben már legyőzték az ukrán bajnokot, így elvben nem jelenthet gondot számukra az újabb három pont begyűjtése, érdemesebb tehát a csoport kapcsán a Besiktas-Benfica összecsapásra összpontosítani.

Törökországban a kvartett egyetlen veretlen együttese, az egy sikerrel és három döntetlennel álló, várhatóan 4-2-3-1-es hadrendben rohamozó Besiktas garantáltan támadni fog, annál is inkább, hiszen ponthátrányban fogadják a portugálokat. Tekintve, hogy az utolsó fordulóban a törökök Kijevbe, a Napoli pedig a Benfica otthonába látogat, a török bajnok akár mai sikerével nagy lépést tehet a következő körbe.

A C jelű négyesben a hétvégi spanyol bajnoki fordulóban pontokat hullajtó Barcelona bebiztosíthatja csoportelsőségét. A katalánoknak ehhez azt a Celticet kéne legyőzni Skóciában, amely csapatra történelmi, 7-0-s verést mértek szeptemberben. A játékoskeret összetétele és a közös múlt alapján egyértelműen vendégsikerre lehet számítani.

A glasgow-i zöldek számára a fanatikus drukkerhad támogatása és a csúf zakó miatt vélhetően őket hajtó bizonyítási vágy mellett kapaszkodót jelenthet, hogy novemberben általában jók a Barca ellen: 2004 novemberében a Camp Nou-stadionban játszottak 1-1-et a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, míg négy éve ilyenkor saját közönségük előtt győzték le a katalánokat – nem kis szenzációt okozva ezzel.

Kétségtelenül váratlan volna, ha a Mönchengladbach-Manchester City párharc a továbbjutásra is esélyes hazaiakról szólna. A pályaválasztó németek egy esetleges sikerrel izgalmassá tehetnék az utolsó játéknapot (akkor egyébként a Barcelona vendégei lesznek), aktuális formájuk alapján viszont merész elvárás volna tőlük a három pont, hiszen a bajnokságban legutóbb szeptember végén nyertek, legutóbb ráadásul a Celtic is pontot rabolt tőlük a BL-ben.

A City ezzel szemben úgy látszik, kikecmergett a hullámvölgyből: az utóbbi mérkőzéseiket sorra nyeri Pep Guardiola csapata, amely értékes sikert aratott a legutóbbi játéknapon, a Barcelona ellenében.

A D csoportban magyar idő szerint kora este rendezett Rostov-Bayern mérkőzésen a Dortmund elleni vereséggel felkészülő bajor gárda aligha fázik meg az orosz télben, míg az Atlético Madrid a továbblépésre már esélytelen holland PSV ellen köszörülheti ki a csorbát a madridi derbi kudarca miatt.

Gólrekord - Nikolics is belőtt
Gólpárbajba torkollott a labdarúgó BL csoportkör 5. fordulójának keddi mérkőzése, a Dortmund-Legia, melyet a pályaválasztó 8-4-re nyert meg. A vendégek magyarja, Nikolics a kispadon kezdett, távollétében Prijovic juttatta előnyhöz a lengyeleket a 10. percben. Az őrület a 17. percről a 32.-ig tartott: Kagawa egy percen belül duplázott, majd Sahin használta ki Cierzniak kapus bohózatba illő hibáját. Prijovic szépített, majd kisvártatva kapufát lőtt – az ellentámadásból Dembele megszerezte a negyedik, s még az első félidőben Reus az ötödik Dortmund-gólt. A második játékrészben Reus újabb találatára az 52. percig kellett várni, Kucharczyk révén pedig a Legia is betalált az 57. percben. A hajrában Passlack és Nikolics is eredményes volt, a slusszpoén pedig Reus nevéhez fűződik: ő jegyezte a nyolcadik dortmundi gólt, mellyel megdőlt az egy BL-mérkőzésen lőtt találatok száma.